Home LIFE VIEW 10 Νοεμβρίου | Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη

10 Νοεμβρίου | Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη

Η 10η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τιμήσει όλους τους ανθρώπους, που ο καθένας με τον δικό του αξιόλογο τρόπο συνέβαλλε στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Τι εννούμε όμως με τον όρο «Επιστήμη» και γιατί θεωρείται καθοριστική η συμβολή της στην εξέλιξη της κοινωνίας;

Επιστήμη, κατά τα αρχαία χρόνια, θεωρείτο το απόσταγμα της γνώσης που είχε διαπιστωθεί και πιστοποιηθεί με επιχειρήματα που βασίζονταν στη λογική και στην παρατήρηση. Στη σύγχρονη εποχή, επιστήμη θεωρείται η γνώση που έχει προέλθει μέσα από την έρευνα και την αντίστοιχη μεθοδολογία.

Τα οφέλη της επιστήμης προς την ανθρωπότητα και οι συνέπειες από την επικίνδυνη χρήση της

Τα «κέρδη» που έχει προσφέρει η επιστήμη προς τους ανθρώπους είναι πολυάριθμα και ατελείωτα. Ένα από τα βασικότερα είναι η υγεία, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν πλέον να ζουν και να ζουν αξιοπρεπώς, το οφείλουν στην επιστήμη, στους επιστήμονες και στα ευρήματά τους. Δυστυχώς, μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1900 και μετά), οι άνθρωποι πέθαιναν λόγω ασθενειών και έλλειψης φαρμάκων. Με τη βοήθεια της επιστήμης, μπόρεσαν να ανακαλυφθούν τα εμβόλια και τα φάρμακα που βοήθησαν και συνέβαλαν στην επέκταση του προσδόκιμου ζωής.

Το ίδιο θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε και για την ψυχική υγεία. Αν και ο κλάδος της ψυχολογίας- θεωρείτο αρκετά νεότερος από τον ιατρικό (ξεκίνησε να υφίσταται στα μέσα του 1800), παρόλα αυτά έχει συνεισφέρει πολύ στην καλύτερη αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών με την πάροδο των χρόνων, και στη σταδιακή εξάλειψη του στίγματος που δυστυχώς φέρουν οι συγκεκριμένες διαταραχές.

Αν κάνουμε μια ιστορική αναδρομή, από τα αρχαία χρόνια μέχρι την σημερινή σύγχρονη εποχή, θα παρατηρήσουμε μια σταθερή εξέλιξη και ανάπτυξη της ανθρωπότητας, η οποία βασίζεται τόσο στην επιστήμη όσο και στα σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματά της.
Από τον Γαλιλαίο που ανακάλυψε ότι η Γη γυρίζει και έδωσε μετέπειτα τη δυνατότητα σε άλλους επιστήμονες να ανακαλύψουν το υπόλοιπο ηλιακό και γαλαξιακό σύστημα, στον Νεύτωνα που ανακάλυψε τους νόμους της βαρύτητας. Από τον Thomas Eddison που εφηύρε τον ηλεκτρικό λαμπήρα και έδωσε τη δυνατότητα στις υπόλοιπες γενιές να έχουν φως τόσο στα σπίτια τους όσο και στους δρόμους που κινούνται καθημερινά, στον Carl Benz που επινόησε και κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο και μπορούν οι σημερινές γενιές να πηγαίνουν με άνεση στις δουλειές τους.

Η επιστήμη δεν έχει συνεισφέρει όμως μόνο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας και στην επέκταση του προσδόκιμου ζωής. Η νομική επιστήμη έχει συμβάλλει και στη διατήρηση της τάξης στην κοινωνία και στη μη επικράτηση της αναρχίας. Έχει βοηθήσει στην θέσπιση νόμων και κανόνων, όπου με τη σειρά τους δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας και δικαίου στους πολίτες.

Μπορεί βέβαια, η επιστήμη να έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την εξέλιξη και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας, οι άνθρωποι όμως για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν συμμερίζονταν την ίδια άποψη. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου (1945-1991) έγινε κατάχρηση της επιστήμης και των επιτευγμάτων της για την εξυπηρέτηση γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της ειρήνης μεταξύ των λαών.

Για αυτό τον λόγο, η 10η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη από την UNESCO, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν την ίδια, τα επιτεύγματά της αλλά και όλους τους ανθρώπους που συνέβαλαν με την ανακάλυψή τους στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, αλλά και στην εξύψωση της ειρήνης ως ύψιστο αγαθό, για το οποίο θα φροντίσουν οι επόμενες γενιές να διατηρηθεί.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts