Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που μεταξύ των δεκάδων πραγμάτων που έχουμε να κάνουμε, έχουμε να οργανώσουμε φυσικά και τις παιδικές ντουλάπες. Να κάνουμε εκκαθάριση ρούχων, να δούμε τις ανάγκες για νέες αγορές για τον ρουχισμό των παιδιών και να διαμορφώσουμε καθαρές και τακτοποιημένες ντουλάπες. Και αφού τις τακτοποιήσουμε, αναρωτιόμαστε πως θα τις διατηρήσουν έτσι τα παιδιά για να μην πάει ο κόπος μας χαμένος αλλά και για να βρίσκουν μόνα τους εύκολα ό,τι χρειάζονται.
Η οργάνωση μιας παιδικής ντουλάπας μπορεί να είναι μια πρόκληση για κάθε μαμά, αλλά με σωστό προγραμματισμό μπορούμε να την διαμορφώσουμε εύκολα και να μάθουμε στα παιδιά να την διατηρούν τακτοποιημένη.
Η ύπαρξη και η διατήρηση μιας καθαρής, οργανωμένης και τακτοποιημένης ντουλάπας είναι από εκείνα τα πράγματα που προσπαθώ και θέλω να περάσω στο παιδί μου ως συνήθεια για μια εύκολη και λειτουργική καθημερινότητα, ως τρόπος ζωής και όχι ως αγγαρεία και υποχρέωση. Θέλω να δημιουργείται η ανάγκη στο ίδιο το παιδί να ανοίγει και να βρίσκει μια τακτοποιημένη ντουλάπα και όχι ακατάστατη για τη δική του εξυπηρέτηση και σταδιακά ανεξαρτησία και όχι από υποχρέωση να ακολουθήσει μόνο τους κανόνες της μαμάς.
Έτσι συγκέντρωσα και μοιράζομαι μαζί σας κάποια tips που θεωρώ πως βοηθούν για την επίτευξη αυτού του σκοπού, για μια οργανωμένη παιδική ντουλάπα.
1. Δημιουργούμε κατηγορίες μαζί με το παιδί για τις ανάγκες του
Χωρίζουμε τα ρούχα σε κατηγορίες, όπως εσώρουχα, πιτζάμες, μπλουζάκια, παντελόνια, φόρμες, φορέματα, καθημερινά και επίσημα, χρησιμοποιώντας διαχωριστικά ή θήκες οργάνωσης στα συρτάρια και στη ντουλάπα Έτσι το παιδί εύκολα μπορεί να αναζητήσει αυτό που ψάχνει για να ντυθεί γρήγορα και ζητώντας λιγότερη βοήθεια από εμάς. Αφήνουμε στην ντουλάπα, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μόνο τα ρούχα εποχής για να μην μπερδεύεται το παιδί. Διαφορετικά, διαμορφώνουμε κατηγορίες ρούχων ανά εποχή και σε κατηγορίες.
2. Χρησιμοποιούμε διαχωριστικά και ετικέτες
Τα διαχωριστικά σε συρτάρια και ντουλάπες θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα για να οργανώσουμε σε κατηγορίες τα ρούχα των παιδιών και μικροαντικείμενα που μπορεί να περιέχονται σε μια ντουλάπα. Πολύ χρήσιμο είναι να τοποθετούμε και ετικέτες ή καρτελάκια για εύκολη αναζήτηση από τα παιδιά. Εγώ έχω λατρέψει τις κάρτες οργάνωσης ντουλάπας του makemyday !
3. Οργανώνουμε τα ρούχα με βάση τις καθημερινές ανάγκες του παιδιού
Τοποθετούμε σε εύκολη πρόσβαση τα ρούχα που συνηθίζει να φοράει πιο συχνά το παιδί καθημερινά στο σχολείο και τις δραστηριότητες του και σε σημεία που μπορεί να έχει εύκολη και ασφαλή πρόσβαση μόνο του χωρίς να χρειαστεί να σκαρφαλώσει ή να ανέβει σε καρέκλα ή άλλο αντικείμενο για να πάρει αυτό που θέλει.
4. Κάνουμε συχνά αναδιοργάνωση
Αναδιοργανώνουμε τη ντουλάπα συχνά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να απομακρύνουμε ρούχα που δεν φοράει το παιδί ή δεν του κάνουν πλέον, ώστε να μην πιάνουν άδικα χώρο και προκαλούν σύγχυση στην οργάνωση της παιδικής ντουλάπας.
5. Συνεργαζόμαστε με το παιδί
Εάν το παιδί είναι σε μια ηλικία που μπορεί να μας βοηθήσει, συνεργαζόμαστε μαζί του για την τακτοποίηση της ντουλάπας ώστε να συμμετέχει και το ίδιο για να μάθει πως να οργανώνει τα ρούχα του και πως να διατηρεί την ντουλάπα οργανωμένη για να βρίσκει εύκολα όσα θέλει.
6. Εφαρμόζουμε μια ρουτίνα
Τα παιδιά λειτουργούν πάντα καλύτερα με πρόγραμμα και ρουτίνες. Έτσι και για τη διατήρηση μιας οργανωμένης ντουλάπας είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας ρουτίνας τακτοποίησης. Μπορούμε να συμφωνήσουμε με το παιδί καθημερινά στην βραδινή ρουτίνα να συμμαζεύει την ντουλάπα του και να την τακτοποιεί πιο σχολαστικά το Σαββατοκύριακο.
Έτσι ακολουθώντας αυτά τα tips η ύπαρξη και η διατήρηση μια οργανωμένης και τακτοποιημένης παιδικής ντουλάπας μπορεί να καθιερωθεί και ως ανάγκη για μια λειτουργική και εύκολη καθημερινότητα του ίδιου του παιδιού !
Εύχομαι να οργάνωσα λίγο τις σκέψεις σας και να βοήθησα για να οργανώσετε εσείς καλύτερα και τις παιδικές ντουλάπες!