Δεν έχει κανένα νόημα να κλείσουμε ένα σχολείο με ένα ή περισσότερα κρούσματα. Ο στρεπτόκοκκος δεν επιβιώνει στις επιφάνειες.
Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν έχει κανένα νόημα να κλείσουμε ένα σχολείο με ένα ή περισσότερα κρούσματα. Και θα το εξηγήσω. Ο στρεπτόκοκκος δεν επιβιώνει στις επιφάνειες. Αν θυμάστε, για τον Covid-19, λέγαμε ότι ο ιός επιβιώνει στις επιφάνειες μέχρι 24 ώρες. Ο στρεπτόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον ή στις επιφάνειες, έχει την ανάγκη του οργανισμού. Κατανοητό είναι και οι δήμοι και οι γονείς να θέλουν να κάνουν κάτι για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, με κλειστά σχολεία και απολυμάνσεις όμως, δεν τα προστατεύουν και μάλιστα μπορεί να κάνουν και κακό».
Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου διαχώρισε και τα κρούσματα σε σοβαρά κα λιγότερο σοβαρά: «Τα σοβαρά είναι πολύ βαριά και κι έχουν θνητότητα 25%. Ταυτόχρονα, έχουμε και εκατοντάδες κρούσματα που δεν έχουν τη σοβαρότητα της διεισδυτικής μορφής του στρεπτόκοκκου. Να τα ξεχωρίζουμε λίγο αυτά… Κάθε χρόνο δεν έχουμε αριθμό κρουσμάτων σοβαρών. Φέτος, έχουμε λιγότερα κρούσματα στρεπτόκοκκου από τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχει εμβόλιο. Αυτό που λέω είναι σίγουρο και κανένας θάνατος δεν συνδέεται με εμβόλιο στρεπτόκοκκου. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, γιατί ακούγονται διάφορα».
Τα μέτρα πρόληψης
Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε και τα πιο σημαντικά μέτρα πρόληψης για τα σχολεία, τα οποία είναι:
- Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
- Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
- Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
- Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
- Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα 24ωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής.