Home LIFE VIEW Αλλάζοντας τη στάση σου…. Αλλάζεις και τις συνθήκες! Πρόσεχε με τα συναισθήματα που «μολύνουν» τις ιδέες και τις αποφάσεις σου…!

Αλλάζοντας τη στάση σου…. Αλλάζεις και τις συνθήκες! Πρόσεχε με τα συναισθήματα που «μολύνουν» τις ιδέες και τις αποφάσεις σου…!

Καθημερινά, χιλιάδες συναισθήματα μάς κατακλύζουν με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι και τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να ελέγξουμε, όσο δύσκολο και αν ακούγεται. Τα συναισθήματα είναι από τα πιο σημαντικά συστήματα σηματοδότησης. Γεννηθήκαμε με αυτά! Με το να είμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι, θυμωμένοι, φοβισμένοι….

Το συναίσθημα σχετίζεται με την ανάγκη και είναι θεμελιώδους σημασίας, καθώς σχετίζεται με διάφορες γνωστικές λειτουργίες, όπως την αντίληψη, την προσοχή, τη μνήμη και τη μάθηση. Επομένως, φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός νοητικών καταστάσεων, ψυχοσωματικών εκφράσεων καθώς και βιολογικών αντιδράσεων του σώματος.

Ο κόσμος είναι αυτός που είναι. Απλώς υπάρχει… με καταστάσεις, γεγονότα, με τα σωστά ή τα λάθος, τα όμορφα ή τα άσχημα και εμείς συνυπάρχουμε με αυτά. Όμως…

Εσύ είσαι αυτός που με μια ιδιαίτερη προοπτική που διαθέτεις, προσθέτεις χρώμα στα πράγματα και τους ανθρώπους.

Εστίασε στην όμορφη και δημιουργική πλευρά και όχι στην αρνητική και δυσάρεστη συνθήκη. Ό,τι προσελκύεις, στην πραγματικότητα αυτό νιώθεις και αισθάνεσαι. Άλλαξέ το! Ήρθε η ώρα να αλλάξεις νοοτροπία, στάση και αντίληψη των πραγμάτων και των ανθρώπων που είναι γύρω σου…

Όπως αναφέρει και ο Robert Greene στο βιβλίο του ‘‘Καθημερινοί Νόμοι – Πρακτικές σκέψεις για τη δύναμη, τη σαγήνη και την ανθρώπινη φύση’’ (εκδόσεις Διόπτρα):

Εμείς, με τη νοοτροπία μας, μπορούμε να κάνουμε τους ανθρώπους να ανταποκριθούν σε μας με φιλικό ή εχθρικό τρόπο, αναλόγως με το πόσο αγχωμένοι ή ανοιχτοί είμαστε. Διαμορφώνουμε μεγάλο μέρος της πραγματικότητας που αντιλαμβανόμαστε όπως το υπαγορεύουν οι διαθέσεις και τα συναισθήματά μας.

 

Η ζωή απαιτεί ρεαλισμό στο έπακρο, να βλέπετε τα πράγματα όπως είναι. Όσο περισσότερο μπορείτε να περιορίζετε ή να αντισταθμίζετε τις συναισθηματικές ανταποκρίσεις σας, τόσο πιο κοντά θα φτάνετε στο ιδανικό.

Τα συναισθήματα που βιώνεις καθημερινά, όπως φόβο, θυμό, αγάπη, σιγουριά – ακραία αυτοπεποίθηση και άλλα τόσα θετικά ή και αρνητικά συναισθήματα που έχεις μέσα σου, θα σε κάνουν να υπερεκτιμήσεις ή ακόμη και να παρασυρθείς στο πέρασμα αυτών. Ο φόβος μπορεί να σε κάνει να υπερεκτιμήσεις τον «εχθρό» με αποτέλεσμα να ενεργήσεις υπερβολικά αμυντικά, ο θυμός και η ανυπομονησία να σε οδηγήσουν σε βιαστικές κινήσεις και η υπερβολική σιγουριά να σε κάνει να ‘‘προχωρήσεις’’ γρήγορα καταστάσεις που μπορούν να αποβούν μοιραία για την εξέλιξη της ζωής σου! Να μην ξεχνάς ότι…

Η έλξη όλων των συναισθημάτων είναι απρόβλεπτη και αναπόφευκτη, επομένως να έχεις το νου σου πότε «σου χτυπάνε την πόρτα» και να είσαι πολύ προσεκτικός στην αντιμετώπιση αυτών.

Όταν είσαι θυμωμένος, μην δρας!

Όταν φοβάσαι, πάντα θα υπερβάλλεις για τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσεις. Γιατί ο φόβος… σε εμποδίζει να δεις καθαρά την πραγματικότητα αλλά και την όποια άγνωστη συνθήκη έχεις να αντιμετωπίσεις.

Ο φόβος διαστρεβλώνει την πραγματικότητα!

Όπως αναφέρει και ο Robert Greene στο βιβλίο του ‘‘Καθημερινοί Νόμοι – Πρακτικές σκέψεις για τη δύναμη, τη σαγήνη και την ανθρώπινη φύση’’ (εκδόσεις Διόπτρα):

Δείτε τα συναισθήματα που μολύνουν τις ιδέες και τις αποφάσεις σας. Μάθετε να ρωτάτε τον εαυτό σας: Γιατί αυτός ο θυμός; Από πού προέρχεται αυτή η ακατάπαυστη ανάγκη για προσοχή;

Είναι σημαντικό να μπορείς και να είσαι σε θέση να αναλύεις, να διερευνάς και να αμφισβητείς ό,τι στρέφεται γύρω σου κυριαρχώντας τα συναισθήματά σου και όχι αυτά εσένα! Εκπαίδευσε το μυαλό σου να μην αντιδράει ποτέ στη στιγμή και φρόντισε να μην παίρνεις αποφάσεις υπό την επίδραση ενός έντονου συναισθήματος. Παρατήρησε και ανάλυσε το συναίσθημα που νιώθεις εκείνη τη χρονική στιγμή που σου συμβαίνει και ‘‘δες’’ την πηγή αυτού, πίσω από αυτό και τι σου δημιούργησε το συναίσθημα. Τα συναισθήματα που νιώθεις δεν έχουν άμεση σχέση με την πραγματικότητα, πρόσεχε τις σκέψεις και τις ενέργειές σου! Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από τον έλεγχο, τον αυτοέλεγχο και τον χειρισμό των σκέψεών σου…

Πρόσεχε να μην ‘‘μολυνθείς’’ από τα συναισθηματικά σου ξεσπάσματα και χάσεις το νόημα της ίδιας σου της ζωής!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts