Home CHILD Απλοί τρόποι για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το Έπος του ’40

Απλοί τρόποι για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το Έπος του ’40

| Θυμηθείτε: Δωρεάν είσοδος την 28η σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους!

Αύριο ξημερώνει 28η Οκτωβρίου, όλη η Ελλάδα γιορτάζει, το έθνος, τον ελληνισμό, την πατρίδα, το θάρρος των Ελλήνων αγωνιστών του ’40! Σε όλη την χώρα θα διεξάγονται οι Εθνικές Παρελάσεις, μαθητές, μαθήτριες, γονείς, εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας ετοιμάζονται, φορούν τα καλά τους, τις στολές τους, στα μπαλκόνια μας ανεμίζει η Ελληνική σημαία, όλοι προετοιμάζονται για να παραβρεθούν σε μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του Έθνους!

Σήμερα, λίγες ώρες πριν, έχουν πραγματοποιηθεί σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες σχολικές γιορτές προς τιμήν της Εθνικής Επετείου, τα παιδιά μας έχουν διαβάσει ποιήματα, έχουν τραγουδήσει τραγούδια και τον Εθνικό μας Ύμνο, έχουν έρθει σε επαφή με σχετικό οπτικοακουστικό υλικό… έχουν όμως καταλάβει την πραγματική σημασία του εορτασμού εκείνης της ημέρας; Μήπως η 28η Οκτωβρίου είναι για εκείνα απλά μια αφορμή για να χάσουν μάθημα, και όταν επιστρέψουν στο σπίτι ρωτήσουν…

Μαμά, τι συνέβη τελικά την 28η Οκτωβρίου και γιατί την γιορτάζουμε;

Μία απάντηση που μπορεί να μας έρθει εύκολα στον νου είναι το “ΟΧΙ” που είπε ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Μεταξάς, στις αξιώσεις των Ιταλών και των Γερμανών και την είσοδο της χώρας μας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι αυτή όμως η κατάλληλη απάντηση για να δώσουμε στα παιδιά μας;

Αρχικά, θα πρέπει να τους εξηγήσουμε το χρονικό εκείνης της περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι από το προηγούμενο έτος, 1939, είχαν ξεκινήσει πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των Ισχυρών Δυνάμεων των χωρών του κόσμου, όπου τον επόμενο χρόνο εντάχθηκε και η Ελλάδα. Έπειτα θα τονίσουμε ότι οι Γερμανοί και οι Ιταλοί απείλησαν την ελευθερία μας και εξαιτίας του «ΟΧΙ» που είπαν οι πρόγονοί μας εκείνη την εποχή είμαστε σήμερα ελεύθεροι.

Ύστερα, μπορούμε να συνεχίσουμε αναφέροντας, ότι η άρνηση εκτός από την είσοδό μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έφερε επιπτώσεις στη χώρα μας. Με το που σήμαναν οι σειρήνες του πολέμου στη χώρα μας, επικρατούσε ένα παράδοξο κλίμα χαράς. Σε όλους τους δρόμους της χώρας ανέμιζε η Γαλανόλευκη. Όλος ο κόσμος ήταν χαρούμενος λες και ήταν γιορτή και όχι πόλεμος, οι μητέρες γεμάτες υπερηφάνεια, με δάκρυα στα μάτια, αποχαιρετούσαν τους γιους και τους συζύγους τους που έφευγαν για το Μέτωπο.

Έτσι είναι ο Έλληνας, από την αρχαιότητα κιόλας, δίνει και τη ζωή του για την πατρίδα, δεν τον νοιάζει το προσωπικό του όφελος αλλά να σωθεί η πατρίδα του.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα… ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος είχε φτάσει προ των πυλών, η Ιταλική δύναμη ήταν πιο ισχυρή από τη δική μας, είχε περισσότερα πολεμικά μέσα και πιο εξελιγμένα, όμως το θάρρος και η επιμονή του Έλληνα ήταν πιο δυνατό “όπλο” από αυτά. Δόθηκαν ιστορικές μάχες, δύσκολες, με νίκες, με ήττες, ο ελληνικός λαός υπέφερε, στερήθηκε τα είδη πρώτης ανάγκης, πείνασε, τα βουνά της Αλβανίας πλημμύρισαν με το αίμα των Ελληνόπουλων. Και όμως τα Ελληνόπουλα τα κατάφεραν, αντιστάθηκαν και νίκησαν τους κατακτητές, οι νίκες τους γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία, όπως τα κατορθώματα του μυθικού ήρωα Θησέα και του Τρωικού ήρωα Αχιλλέα, κερδίζοντας με την αξία τους μια θέση στο ελληνικό Πανθέον.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 12 Οκτωβρίου 1944, ο Πόλεμος έφυγε και στη θέση του ήρθε η Ειρήνη, μαζί της ήρθε και η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών στην πατρίδα και στη ζεστή αγκαλιά των μανάδων τους, οι οποίες, πλημμυρισμένες από δάκρυα και υπερηφάνεια, τους υποδέχτηκαν.

Όλα αυτά και άλλα πολλά γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου, μα πάνω από όλα γιορτάζουμε την Ελευθερία. Αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας, τι ακριβώς συνέβη, πόσο ταλαιπωρήθηκε, πόσο πόνεσε, πόσο αίμα έχυσε ο Έλληνας για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα.

Οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας την αξία της ελευθερίας, την οποία σήμερα θεωρούν αυτονόητη, αλλά όπως μας έχει αποδείξει η Ιστορία, κινδύνεψε αρκετές φορές- ειδικά ο λαός μας έχει ποτίσει τη γη με το αίμα του για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι. Αυτός είναι ο λόγος που τους τιμούμε σήμερα, για να μην ξεχάσουμε τι αντιμετώπισαν για το τίμημα της Ελευθερίας.

Λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Σανταγιάνα, Ισπανός Φιλόσοφος

Αν θέλουμε να έχουν μια καλύτερη εικόνα τα παιδιά μας και να καταλάβουν ακόμη καλύτερα τι συνέβη εκείνα τα δύσκολα χρόνια, μπορούμε, μετά τη λήξη της παρέλασης, να πραγματοποιήσουμε μια επίσκεψη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας (και γενικά σε όλα τα Ιστορικά Μουσεία ανά την επικράτεια) αλλά και στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, τα οποίο, όπως και όλα τα Δημόσια Μουσεία της Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένου και του Μουσείου της Ακρόπολης) και όλοι οι Αρχαιολογικοί Χώροι προσφέρουν δωρεάν είσοδο στο κοινό την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, προς τιμήν της Εθνικής μας Επετείου.

Έτσι, τα παιδιά μας θα μπορέσουν να αντικρίσουν με τα μάτια τους τα όπλα εκείνης της περιόδου, πίνακες που απεικονίζουν τι συνέβη, τις ενδυμασίες των στρατιωτών και άλλα πολλά εκθέματα, ώστε να ζωντανέψουν μπροστά τους όλα αυτά που τους έχουμε διηγηθεί και έχουν διδαχθεί στο σχολικό περιβάλλον, ταξιδεύοντας πίσω, στο ηρωικό Έπος του 1940!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts