Home CHILD Αυτές τις γιορτές ας αφήσουμε τα παιδιά μας να επιλέξουν ποιον θέλουν να αγκαλιάσουν

Αυτές τις γιορτές ας αφήσουμε τα παιδιά μας να επιλέξουν ποιον θέλουν να αγκαλιάσουν

Οι γιορτές αποτελούν πάντα μία ευκαιρία να συναντηθούμε με αγαπημένους φίλους και συγγενείς. Να ανταλλάξουμε τα νέα μας, φιλιά και αγκαλιές… πολλές αγκαλιές. Ειδικά για τους μικρούς μας φίλους και τις μικρές μας φίλες η φράση «πάρε τη θεία μια αγκαλιά», ακούγεται συχνά, δυνατά και πολλές φορές σε επανάληψη.

Πολλές φορές τα παιδιά αντιστέκονται ωστόσο και προτιμούν να κρυφτούν πίσω από τα πόδια των γονιών τους λέγοντας κατηγορηματικά «όχι». 

Το ξέρω ότι πολλοί θα αναρωτηθείτε «και πού είναι το κακό;». Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ευγενικά και να ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί γι’ εμάς, ειδικά για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που δεν έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε συχνά στην καθημερινότητά μας. Αλλά πόσο οκ είναι να αγνοούμε τα ένστικτα των παιδιών μας σε αυτές τις καταστάσεις και τι δίδαγμα τους δίνουμε σχετικά με τη συναίνεση;

Eιδικά αυτές τις μέρες το θέμα της συναίνεσης είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Η συναίνεση επιτρέπει στους άλλους να γνωρίζουν πότε επιτρέπουμε να αλληλοεπιδράσουν μαζί μας και τι να κάνουμε με το σώμα μας.  Συχνά, όταν αναφερόμαστε στη συναίνεση το μυαλό μας πάει μόνο στο πλαίσιο μίας ερωτικής σχέσης αλλά η αλήθεια είναι ότι η συναίνεση είναι μία δεξιότητα την οποία πρέπει να χρησιμοποιούμε σε κάθε είδους σχέση μας.

Με το να μάθουμε τα παιδιά μας να βάζουν τα όριά τους και ταυτόχρονα να σέβονται τους άλλους, στην ουσία τα βοηθάμε να δημιουργήσουν τα θεμέλια για μετέπειτα υγιείς σχέσεις κατά την ενηλικίωσή τους.

Aν το παιδί σας δεν νιώθει την ανάγκη να πάρει αγκαλιά ή να μοιράζει φιλιά, σεβαστείτε το.

Η συναίνεση είναι ένα δύσκολο μάθημα που οφείλουν να διδάξουν οι γονείς. Θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που να αντιλαμβάνονται ότι το σώμα τους τους ανήκει, αλλά ταυτόχρονα, είναι δική μας ευθύνη να τα φροντίζουμε όσο είναι μικρά, κάτι που σημαίνει ότι καλούμαστε να λάβουμε εμείς αποφάσεις για το σώμα τους και πολλές φορές αυτές οι αποφάσεις δεν συμφωνούν με τα δικά τους θέλω. 

Αντί λοιπόν να επιβάλλετε αγκαλιές, δοκιμάστε τα παρακάτω tips:

  1. Δώστε στο παιδί σας επιλογές

«Θα ήθελες να δώσεις στη θεία σου μία αγκαλιά ή να της κολλήσεις 5 στο χέρι;», «Η θεία θέλει φιλί, θα ήθελες να της δώσεις ένα;». Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρέπει να σεβαστείτε την όποια επιλογή του. Αφήστε το να επιλέξει αυτό που το κάνει να νιώθει ασφάλεια.  

  1. Δώστε εξηγήσεις στην οικογένεια και τους φίλους

Μπορεί να φαίνεται περίεργο το να εξηγήσετε στη γιαγιά ότι το παιδί σας έχει το δικαίωμα να επιλέξει αν θέλει να την αγκαλιάσει ή να τη φιλήσει. Αν επιμένει, εξηγήστε της γιατί είναι σημαντικό να σεβαστεί την επιλογή του παιδιού σας. Αν δείχνετε σίγουροι και το εξηγήσετε ευγενικά θα σεβαστούν την απόφασή σας. 

  1. Ενισχύστε τον σεβασμό

Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για το παιδί σας ώστε να είναι αγενές. Βεβαιωθείτε ότι όταν αρνούνται, το κάνουν με σεβασμό. Ενισχύστε αυτή τη συμπεριφορά δίνοντάς τους έπαινο μετά. 

  1. Μιλήστε στο παιδί σας για το δικαίωμα της επιλογής

Καθίστε μαζί του όταν συμβεί κάτι τέτοιο. Ενημερώστε το ότι θα του δώσετε την επιλογή. Ενημερώστε το για την «ασφαλή επαφή» και της «άβολη επαφή». Αυτό μπορεί  να ανοίξει μια μεγαλύτερη συζήτηση και έναν πιο ανοιχτό διάλογο μεταξύ σας και να σας φέρει πιο κοντά.

  1. Ενθαρρύνετε τη μη σωματική στοργή εξίσου

Το παιδί σας μπορεί να έχει τον δικό του τρόπο να δείχνει αγάπη. Ίσως προτιμά να δώσει σε κάποιον μια ζωγραφιά ή να του τραγουδήσει ένα τραγούδι. Ενθαρρύνετέ το να δείξει αγάπη και στοργή με τον δικό του τρόπο και στον δικό του χρόνο.

Αν αναγκάζουμε τα παιδιά να δείχνουν στοργή ακόμα και όταν νιώθουν άβολα, τα ενθαρρύνουμε να αγνοήσουν τη δική τους διαίσθηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπου κάποιοι θα τα εκμεταλλεύονται. Αν τους δώσουμε το δικαίωμα να επιλέξουν, τους επιτρέπουμε να μάθουν πότε είναι σωστό να δείξουν στοργή και να τα ενημερώσουμε ότι εκτιμούμε αυτήν την επιλογή.

Μην τα πιέζετε για αγκαλιές και φιλιά, αφήστε τα να επιλέξουν.

close

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts