Home EDITORIALXMAS Blogmas18 | Greekmomsrock | Μαγικά Χριστούγεννα από την Ελίζα Καλογιαννάκη!

Blogmas18 | Greekmomsrock | Μαγικά Χριστούγεννα από την Ελίζα Καλογιαννάκη!

by Business Mum

Χριστούγεννα, η πιο αγαπημένη μου περίοδος του χρόνου! Όλα γύρω μας είναι στολισμένα και φωτεινά. Τα σπίτια μας μοσχοβολάνε από τις λαχταριστές λιχουδιές που ετοιμάζουμε. Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα με μεγάλη χαρά! Η μαμά μου φρόντιζε κάθε χρόνο να κάνουμε και κάτι διαφορετικό. Ήθελε να έχουμε ξεχωριστές αναμνήσεις για κάθε χρονιά που έφτανε στο τέλος της. Το ίδιο θέλω να κάνω κι εγώ τώρα που έχω αποκτήσει τη δική μου οικογένεια. Θέλω κάθε χρόνο να φτιάχνω μια ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη ιστορία. 
 Μια ιστορία που θα κάνει αυτές τις μέρες ιδιαίτερες. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να χτίζουμε αναμνήσεις. Να διαφοροποιούμε την καθημερινότητα μας με μικρές εκπλήξεις. Τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική περίοδος για κάτι τέτοιο. Στολίζουμε το σπίτι μας, φοράμε τα καλά μας ρούχα, αγκαλιάζουμε σφιχτά τους αγαπημένους μας, συγχωρούμε όσους μας πλήγωσαν, ζητάμε συγγνώμη από αυτούς που στεναχωρήσαμε και αποχαιρετάμε τη χρονιά που φεύγει με γεμάτη και καθαρή ψυχή. Γιατί τελικά αυτό μετράει, η καθαρότητα της ψυχής μας.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι αναμφίβολα ο πρωταγωνιστής της διακόσμησης. Φέτος επέλεξα έναν εναλλακτικό στολισμό. Αποφασίσαμε από κοινού με τον Ηλία (όπου Ηλίας ο αγαπημένος μου σύζυγος) να κατασκευάσουμε ένα δέντρο από στρογγυλά ξύλα. Ένα δέντρο που μοιάζει με ινδιάνικη σκηνή! Ένωσα τα 3 ξύλα με σπάγκο για να δημιουργήσω τα ‘κλαδιά’. 
 Όσο αφορά τα στολίδια επέλεξα να χρησιμοποιήσω αποκλειστικά ξύλινα. Κάποια τα είχα από προηγούμενες χρονιές, κάποια άλλα τα αγόρασα φέτος και ορισμένα τα έφτιαξα μόνη μου. Αυτά είναι και τα αγαπημένα μου. Είναι φτιαγμένα με αγάπη και αυτό είναι που τα κάνει τόσο ξεχωριστά! 
 Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε τα δικά σας στολίδια. Μπορείτε να προμηθευτείτε ξύλινες μπάλες, κορμούς και ότι άλλο σας αρέσει από μαγαζιά με είδη χειροτεχνίας. Όσο για τη διακόσμηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική του decoupage ή να τα βάψετε απλά με ακρυλικά χρώματα και glitter. Τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία κολλώντας αυτοκόλλητα, πον πον, κουμπάκια και διάφορα άλλα.
 Κάθε χρόνο φροντίζω να φτιάχνω έστω ένα καινούριο στολίδι. Στην πίσω μεριά σημειώνω τη χρονολογία ώστε να το έχω σαν ενθύμιο. Όπως καταλαβαίνετε από πέρυσι ξεχωριστή θέση στο δέντρο κατέχουν τα στολίδια του Μανωλάκη (όπου Μανωλάκης ο φανταστικός μου γιος). Φέτος λοιπόν αγόρασα τα αρχικά των ονομάτων μας, τα διακόσμησα και τα τοποθέτησα σε περίοπτη θέση βεβαίως βεβαίως!
 Μπορεί λοιπόν το φετινό μας δέντρο να είναι ιδιαίτερο, όμως δε θα μπορούσαν να λείπουν από το στολισμό οι μπάλες. Διάλεξα τις αγαπημένες μου και τις στόλισα σε κλαδιά μπαμπού. Τα συγκεκριμένα κλαδιά βρίσκονται σταθερά στη γωνία της τραπεζαρίας και τα στολίζω θεματικά ανάλογα τη γιορτή. Είναι ένας οικονομικός τρόπος διακόσμησης και ταυτόχρονα πολύ όμορφος και εντυπωσιακός. 


Για το υπόλοιπο σπίτι επέλεξα τον πιο ‘ασφαλή’ στολισμό. Όσες έχετε μικρά παιδιά καταλαβαίνετε απόλυτα τι εννοώ. Τα μικρά καλικαντζαράκια στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τον κόσμο μπορούν να γκρεμίσουν όλο το χριστουγεννιάτικο χωριό! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, επέλεξα να φτιάξω ένα δέντρο από τσόχα για το δωμάτιο του μικρού κυρίου. Αγόρασα 1 μέτρο τσόχα, την έκοψα σε σχήμα δέντρου και την κόλλησα στον τοίχο με ταινία διπλής όψης. Τα στολίδια είναι φτιαγμένα κι αυτά από τσόχα. Στο πίσω μέρος τους και στο δέντρο κόλλησα ταινία χριτς χρατς, ώστε να μπορεί ο Μανωλάκης να τα μετακινεί και να φτιάχνει το δέντρο του όπως εκείνος επιθυμεί.

Ναι, είμαι μανιακή με τις χειροτεχνίες. Διαρκώς σκέφτομαι κατασκευές που θα ήθελα να φτιάξω. Κάποιες φορές τα καταφέρνω, κάποιες άλλες οδηγούμαι στην απόλυτη αποτυχία και μερικές άλλες απλά ξεχνάω αυτό που είχα στο μυαλό μου και δεν το φτιάχνω ποτέ! Όπως καταλαβαίνετε τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική περίοδος για να ξεδιπλώσω το ταλέντο μου!
 Θα ξεκινήσω με τα αγαπημένα μου advent calendars. Έφτιαξα όχι ένα, ούτε δύο αλλά τρία! Μου αρέσουν τόσο πολύ και ξέρετε γιατί; Γιατί είναι ένας τρόπος να δημιουργήσεις μικρές εκπλήξεις για τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Να ψάξεις να βρεις τρόπους για να περάσετε μαζί ποιοτικό χρόνο. 
 Το πρώτο το έφτιαξα με ρολά από χαρτί υγείας. Τα ένωσα δίνοντας τους το σχήμα ενός σπιτιού. Τα γέμισα με καραμέλες και σοκολατάκια για να φτάσουμε στη μέρα των Χριστουγέννων έχοντας πάρει ήδη το πρώτο μας κιλό!!
 Το δεύτερο το ονόμασα ‘you & me’ advent calendar. Ο Μανωλάκης είναι αρκετά μικρός για γλυκάκια και δραστηριότητες, οπότε αποφάσισα να φτιάξω μια αντίστροφη μέτρηση για τον Ηλία και μένα. Για την κατασκευή του χρειάστηκα ένα τελάρο κεντήματος και διάφορα χριστουγεννιάτικα στολιδάκια. Έβαλα φωτογραφίες μας από περασμένα Χριστούγεννα, δραστηριότητες και παιχνίδια. 
 Το τρίτο είναι αφιερωμένο στη νέα μου αγάπη, το #greekmomsrock.

Χρησιμοποίησα γλωσσοπίεστρα κι ένα γυάλινο βάζο. Σε κάθε γλωσσοπίεστρο υπάρχει το όνομα ενός brand. Η ιδέα μου ήταν να σας παρουσιάζω κάθε μέρα τις δημιουργίες ταλαντούχων κοριτσιών. Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε η μία την άλλη και να προτιμάμε χειροποίητα προϊόντα που είναι φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι. 
 Μία άλλη χειροτεχνία που έχει ενταχθεί στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα μου είναι τα στολίδια από μια σπιτική ζύμη με κορν φλάουρ και σόδα. Τα υλικά για να τη φτιάξετε είναι μόνο 3: 1 κούπα μαγειρική σόδα, 1/2 κούπα κορν φλάουρ, 3/4 της κούπας νερό. Τα βάζουμε όλα σ’ ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να δημιουργηθεί μια μπάλα. Τότε θα βγάλουμε τη ζύμη από την κατσαρόλα, θα την πλάσουμε και θα την αφήσουμε σ’ ένα μπωλ για περίπου 2 ώρες. Για να μην ξεραθεί μπορείτε να την σκεπάσετε με μια βρεγμένη πετσέτα. Μπορείτε να της δώσετε χρώμα με χρώματα ζαχαροπλαστικής ή με γκλίτερ. Με τα κουπ πατ της επιλογής σας θα φτιάξετε υπέροχα χειροποίητα στολίδια. Μην ξεχάσετε να ανοίξετε με ένα καλαμάκι μια τρυπούλα για να μπορέσετε να τα κρεμάσετε. Σας προτείνω να τα αφήσετε να στεγνώσουν μόνα τους ένα ολόκληρο βράδυ. 
 Φέτος προσπάθησα να στολίσω το σπίτι με όσο το δυνατόν πιο οικολογικά στολίδια. Έχοντας αυτό το πλαίσιο στο μυαλό μου δημιούργησα 4 αστέρια από φελλό για να διακοσμήσω τον τοίχο πίσω από το διαφορετικό μου δέντρο. Τα αστέρια είναι από φελλό, τον οποίο αγόρασα με το μέτρο. Τα σχεδίασα, τα έκοψα κι έπειτα τα διακόσμησα. Επέλεξα να γράψω πάνω τους 4 λέξεις που έχουν για μένα μεγάλη σημασία: υγεία, τύχη, χαρά, αγάπη. Τις ζωγράφισα με ακρυλικά χρώματα και τις κόλλησα στον τοίχο με ταινία διπλής όψης. 
 Θα κλείσω αυτή την ενότητα με την αγαπημένη μου χειροτεχνία για φέτος. Έφτιαξα με πάρα πολλή αγάπη στολίδια για το Καρκινάκι. Το Καρκινάκι δημιουργήθηκε για όλα τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο. Δημιουργήθηκε για να ενημερωθούμε όλοι μας γι’ αυτή την ασθένεια. Θέλησα να συμμετέχω κι εγώ με τον τρόπο μου σ’ αυτή την προσπάθεια. Χειροτέχνησα στολίδια για το Christmas Bazaar που διοργάνωσαν στις 1 και 2 Δεκεμβρίου. Επόμενος στόχος να φτιάξω δωράκια για τα παιδιά που βρίσκονται στο νοσοκομείο. Όσες θέλετε να συμβάλλετε σ’ αυτή την προσπάθεια θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον ιστότοπο τους.
Τα γλυκά δίνουν και παίρνουν αυτές τις γιορτινές μέρες. Πέρα από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες μου αρέσει να φτιάχνω μυρωδάτα μπισκοτάκια. Φέτος έφτιαξα για πρώτη φορά gingerbread cookies κι είμαι ενθουσιασμένη. Τα διακόσμησα με ζαχαρόπαστα κι έγιναν ακόμα πιο λαχταριστά.

Η συνταγή είναι η ακόλουθη:
Υλικά: 
900 γρ. αλεύρι
1 κ.γ σόδα
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
4 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
4 κ.γ. κανέλα σκόνη
1 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
1 κ.γ. πιπέρι τριμμένο
1 κ.γ. αλάτι
225 γρ. βούτυρο γάλακτος
200 γρ. ζάχαρη καστανή
2 αυγά
300 γρ. μέλι 
Εκτέλεση: 
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά καλά!
 Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα στερεά συστατικά και τα βάζουμε σε ένα μπολ.  Προσθέτουμε στο μίξερ ένα ένα τα αυγά και στο τέλος το μέλι.
 Βάζουμε και το μείγμα του αλευριού στο μίξερ αλλά ανακατεύουμε για πολύ λίγο μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Χωρίζουμε σε 4 μέρη και βάζουμε σε διάφανη μεμβράνη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να σφίξει το μείγμα.


Ανοίγουμε με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού σε φύλλο και κόβουμε με κουπ-πατ όμορφα σχέδια.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 12-14 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα. (Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη!)

Όσο αφορά τη βασιλόπιτα μετά από πολλές προσπάθειες έχω καταλήξει στην αγαπημένη μου συνταγή. Είναι μια πορτοκαλόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου. Σας παραθέτω τη συνταγή και σας προτείνω να τη δοκιμάσετε.

Υλικά
: 3 τεμ. πορτοκαλια, μεσαίου μεγέθους250 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο & λίγο για το ταψί400 γρ. ζάχαρη λεύκη, κρυσταλλική500 γρ. αλεύρι Κέικ Φλάουρ ΑΛΛΑΤΙΝΗ, κοσκινισμένο & λίγο για το ταψί5 τεμ. αυγά80 γρ. αμύγδαλα λευκά, κομμένα σε μακρόσκενα φετάκιαζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Εκτέλεση
: Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό για μία ώρα, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά (τα τρυπάμε με ένα πιρούνι για να το διαπιστώσουμε). Τα βγάζουμε και, αφού κρυώσουν, τα κόβουμε σε κομμάτια. Αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Από αυτό τον πολτό κρατάμε 260 γρ.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα 260 γρ. πολτό με το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν. Τα αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ., σκορπίζουμε τα φετάκια αμυγδάλου και ψήνουμε για περίπου μία ώρα (δοκιμάζουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι, το οποίο θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό). Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακή όσο εκείνες με τη ζαχαρόπαστα, αλλά η γεύση της θα σας αποζημιώσει!

Εκτός από μανούλες είμαστε και γυναίκες. Γι’ αυτό πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο στην περιποίηση του εαυτού μας. Ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες επιβάλλεται να λάμπουμε τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. 
Φτιάχνω ένα πολύ γρήγορο και οικονομικό scrub, στο οποίο δίνω χριστουγεννιάτικο άρωμα λόγω των ημερών. To scrub αποτελείται από αφρόλουτρο της επιλογής σας, ζάχαρη, κανέλα και τζίντζερ σε σκόνη. Τα ανακατεύετε όλα μαζί και το απλώνετε στο σώμα σας με κυκλικές κινήσεις. Είναι πολύ ευεργετικό για την επιδερμίδα και μυρίζει υπέροχα. 


Και κάπως έτσι ολοκληρώνεται η χριστουγεννιάτικη ιστορία της μαμάς Ελίζας. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τη γλυκιά Ήβη που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτό το διαφορετικό Christmas Calendar! 


Εύχομαι σε όλες σας καλές γιορτές με υγεία και αγάπη. Τα Χριστούγεννα αποτελούν την πιο μαγική εποχή του χρόνου. Στολίστε την καθημερινότητα σας με λάμψη και απολαύστε την κάθε στιγμή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Την αγαπημένη  Ελίζα, την οποία ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή της στο φετινό #BusinessmumBlogmas18,  την βρίσκετε και την ακολουθείτε σε Facebook & Instagram.

 

*….και η αντίστροφη μέτρηση συνεχίζεται !

 

Related Posts

Leave a Comment