Home HOMEFOOD #Cooking Class 03_October_21 | Κυριακάτικο ψητό κοτόπουλο με πουτίγκες

#Cooking Class 03_October_21 | Κυριακάτικο ψητό κοτόπουλο με πουτίγκες

by Businessmum.gr

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. To cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Eπιπλέον tips και γνώσεις για τη μαγειρική και τη διατροφή.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε :

Για το κοτόπουλο

  • 1 1/2 κιλό κοτόπουλο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σάλτσα gravy

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 2 κλ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. γεμάτη αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1-2 κ.σ. σάλτσα worcestershire
  • 50 γρ. κρασί κόκκινο
  • 2 κύβους κότας
  • 500 γρ. νερό

Για τις πουτίγκες

  • 500 γρ. σπορέλαιο
  • 250 γρ. γάλα
  • 5 αβγά, μεσαία
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. μουστάρδα, αγγλική
  • 1 κ.σ. σάλτσα worcestershire
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • πουρέ πατάτας, ή πατάτες φούρνου
  • θυμάρι

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο σε ταψί με σχάρα και απλώνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το αλάτι, πιπέρι.
  • Ψήνουμε 1 ½ ώρα μέχρι να ψηθεί καλά και να γίνει τραγανό.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε 20-30 λεπτά στην άκρη για να ξεκουραστεί.

Για τη σάλτσα gravy

  • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το βάζουμε στο τηγάνι.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι, το δεντρολίβανο και σοτάρουμε 1-2 λεπτά να καραμελώσουν.
  • Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Σβήνουμε με τη worcestershire sauce, το κρασί και ανακατεύουμε να εξατμιστεί το κρασί.
  • Προσθέτουμε τους κύβους, το νερό, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 8-10 λεπτά για να δέσει η σάλτσα.
  • Σουρώνουμε τη σάλτσα και αφήνουμε στην άκρη.

Για τις πουτίγκες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε 10 ειδικά μεταλλικά φορμάκια.
  • Μοιράζουμε το σπορέλαιο σε όλα τα φορμάκια και φροντίζουμε να γεμίσουν μέχρι τη μέση.
  • Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά για να κάψει καλά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, τα αβγά, το αλεύρι, τη μουστάρδα, 1 κ.σ. worcestershire sauce, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβόλοι που θα σχηματιστούν από το αλεύρι.
  • Μεταφέρουμε σε ένα δοσομετρικό δοχείο. Αφαιρούμε το ταψί με το καυτό λάδι από τον φούρνο και μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 185ο C στον αέρα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στα φορμάκια και σερβίρουμε το κοτόπουλο και τη σάλτσα με πουρέ πατάτας ή πατάτες φούρνου και θυμάρι.

Πηγή: Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts