Home FAMILY & HOME #Cooking Class #11_february_20| Cornish pies- Κρεατοπιτάκια

#Cooking Class #11_february_20| Cornish pies- Κρεατοπιτάκια

by Business Mum
0 comment

#Cooking Class #11_february_20

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Ο χρόνος όμως περιορισμένος και η πίεση μεγάλη. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. Το cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά και γλυκά,  απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 4 κλ. θυμάρι
  • 1 πατάτα, κομμένη σε κύβους 1 εκ.
  • 1 καρότο, μεγάλο, κομμένο σε κύβους 1 εκ.
  • 1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 1 κύβο κότας, διαλυμένο σε 500 γρ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. αρακά
  • 500 γρ. ζύμη κουρού
  • 1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση

​​Γίνεται ένα τόσο μικρό πιτάκι να κλείνει μέσα του ολόκληρο… γεύμα; Φυσικά και γίνεται! Αυτός ήταν ο σκοπός των ανθρακωρύχων της Κορνουάλης, οι οποίοι τον 17ο-18ο αιώνα γέμιζαν το συγκεκριμένο πιτάκι με κάθε λογής υλικό (κρέας, λαχανικά, πατάτες), καθώς ήταν ιδανικό για να το παίρνουν μαζί τους στη δουλειά χάρη στο μικρό, βολικό σχήμα του. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φαγητό, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

  • Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, σοτάρουμε τον κιμά για μερικά λεπτά μέχρι να πάρει ελαφρύ καστανό χρώμα.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μαζί με τον κιμά για 10 λεπτά (δεν θέλουμε να πάρει χρώμα). Βάζουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για ένα λεπτό ακόμα.
  • Ρίχνουμε πρώτα την πατάτα με το καρότο, ανακατεύουμε καλά, και προσθέτουμε το αλεύρι.
  • Αφού το σοτάρουμε και αυτό για 1 λεπτό, ρίχνουμε το κρασί. Όταν εξατμιστεί το μισό, ρίχνουμε τον διαλυμένο κύβο και το θυμάρι.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφού μισοσκεπάσουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, σιγοβράζουμε για μισή ώρα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον αρακά, μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μπολ, και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 12 δίσκους διαμέτρου 14 εκ. και μοιράζουμε την κρύα γέμιση στη μέση του κάθε δίσκου.
  • Κλείνουμε δημιουργώντας ημικύκλια και αλείφουμε τα πιτάκια με τον αραιωμένο κρόκο.
  • Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

Related Posts

Leave a Comment