fbpx
Home FAMILY & HOME #Cooking Class #14_may_20 | Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια

#Cooking Class #14_may_20 | Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια

by Business Mum

#Cooking Class # 14_may_20

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. Mένουμε σπίτι και το cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

Για το φακόρυζο

  • 2 λίτρα νερό
  • 200 γρ. φακές μαύρες, beluga
  • αλάτι
  • 250 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 2 κλ. δεντρολίβανο, + έξτρα, για το σερβίρισμα
  • 1 φύλλο δάφνης

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό, τις φακές και αλάτι.
  • Τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. 
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στραγγίζουμε τις φακές, και τις κρατάμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
  • Ξεπλένουμε με κρύο νερό το ρύζι. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει σπυρωτό και θα φύγει το παραπανίσιο άμυλο. 
  • Στραγγίζουμε το ρύζι και το μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα. 
  • Προσθέτουμε 500 γρ. νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, το δεντρολίβανο και το φύλλο δάφνης. 
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Αφήνουμε να πάρει μια βράση χωρίς να ανακατέψουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. 
  • Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά. 
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι για άλλα 2-3 λεπτά. 
  • Ανακατεύουμε το ρύζι με ένα πιρούνι για να αφρατέψει. 
  • Παράλληλα, βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφού κάψει καλά ρίχνουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τα κρεμμύδια. 
  • Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 4-5 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα κρεμμύδια τα υγρά τους.  
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10-12 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρύ χρώμα. Αν πάρουν πολύ χρώμα και έχουν σωθεί όλα τα υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό.
  • Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το τηγάνι.
  • Ανακατεύουμε το ρύζι με τις φακές και τα περισσότερα από τα κρεμμύδια. 
  • Σερβίρουμε το φακόρυζο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια που έχουμε κρατήσει και δεντρολίβανο.

Related Posts

Leave a Comment