fbpx
Home FAMILY & HOME #Cooking Class #17_march_20|Vegan burger με μανιτάρια

#Cooking Class #17_march_20|Vegan burger με μανιτάρια

by Business Mum

#Cooking Class #17_march_20

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Ο χρόνος όμως περιορισμένος και η πίεση μεγάλη. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. Το cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά και γλυκά,  απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

Για τα burgers

  • 80 γρ. κινόα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε φέτες 3 χιλ.
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο, σε σπόρους, τριμμένο
  • 1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
  • 1 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 350 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. κύμινο, σε σπόρους
  • 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 8 βερίκοκα, ξερά, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. πάνκο, ή τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, προαιρετικά

Για τη συναρμολόγηση

  • 6 ψωμάκια για burger, ολικής άλεσης με φυτικό γάλα
  • 1 αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε φέτες
  • 6 φύλλα μαρουλιού
  • 6 φέτες αγγουράκι τουρσί
  • 6 φέτες φυτικό τυρί
  • 6 κ.γ. κέτσαπ
Εκτέλεση
  • Ξεπλένουμε αρκετές φορές την κινόα, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.
  • Βράζουμε την κινόα σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό για 15 λεπτά. 
  • Τη σουρώνουμε, την ξεπλένουμε με κρύο νερό, τη σουρώνουμε ξανά, και την αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ, μέχρι να τη χρειαστούμε.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα μπαχαρικά, μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  • Στο μηχάνημα με τα μαχαίρια ρίχνουμε τα ρεβίθια, το ταχίνι, τη σάλτσα σόγιας, το σκόρδο, και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια πάστα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, στο οποίο προσθέτουμε την κινόα, τα μανιτάρια, το κύμινο, τον μαϊντανό, τα βερίκοκα και το πάνκο ή την τριμμένη φρυγανιά. 
  • Δοκιμάζουμε και βλέπουμε αν θέλουν αλάτι καθώς η σάλτσα σόγιας είναι αρκετά αλμυρή. 
  • Ανακατεύουμε καλά και με βρεγμένα χέρια σχηματίζουμε 6 μπιφτέκια. 
  • Τοποθετούμε τα μπιφτέκια πάνω σε ένα ταψί και, αφού τα καλύψουμε με μεμβράνη, τα βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες και παραπάνω ώστε να σφίξουν. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. 
  • Ψήνουμε για 20 λεπτά. 
  • Μετά τα πρώτα 10 λεπτά γυρίζουμε τα μπιφτέκια από την άλλη μεριά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 10 λεπτά. 
  • Σερβίρουμε με τα ψωμάκια, το αβοκάντο, τη ντομάτα και τα υπόλοιπα συνοδευτικά.

Tip

Ρωτήστε τον φούρνο της γειτονιάς σας για νηστίσιμα ψωμάκια!

Πηγή: Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Related Posts

Leave a Comment