fbpx
Home FAMILY & HOME #Cooking Class #23_February21 | Γαλακτομπούρεκο με πορτοκάλι

#Cooking Class #23_February21 | Γαλακτομπούρεκο με πορτοκάλι

by Business Mum

#Cooking Class 23_February_21

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. To cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Eπιπλέον tips και γνώσεις για την μαγειρική και την διατροφή.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε :

Για το σιρόπι

  • 900 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 550 γρ. νερό
  • 130 γρ. γλυκόζη
  • 1 στικ κανέλα
  • 2 γαρίφαλα
  • φλούδες πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

Για την κρέμα

  • 2 πορτοκάλια
  • 1 λίτρο γάλα
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 130 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 270 γρ. βούτυρο, παγωμένο κομμένο σε κύβους
  • 4 αβγά, μεσαία
  • 1/2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
  • 450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά

Για το σερβίρισμα

    • φλούδες πορτοκαλιού, από το σιρόπι
    • 12 γαρίφαλα

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τις φλούδες από τα πορτοκάλια, και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Για την κρέμα

  • Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα πορτοκάλια, και τα βράζουμε για 1 ώρα. Φροντίζουμε να είναι πάντα καλυμμένα με αρκετό νερό και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον καθώς βράζει. 
  • Αφαιρούμε τα πορτοκάλια από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  • Κόβουμε τα βρασμένα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια, και τα στύβουμε για να φύγει όλος ο χυμός τους.
  • Χτυπάμε τα πορτοκάλια στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια μέχρι να πολτοποιηθούν. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, και αφήνουμε να πάρει μια βράση το γάλα.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα 50 γρ. παγωμένο βούτυρο και τον πουρέ από τα πορτοκάλια, ανακατεύουμε με το σύρμα, και αφήνουμε στην άκρη για 5-10 λεπτά, έτσι ώστε να πέσει η θερμοκρασία της κρέμας. 
  • Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, τη βανίλια σε σκόνη, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν με την κρέμα.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  • Λιώνουμε τα υπόλοιπα 220 γρ. βούτυρο στα μικροκύματα ή σε μια κατσαρόλα.
  • Βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο ένα ταψί 30×35 εκ.
  • Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο στο ταψί και ραντίζουμε με αρκετό βούτυρο, προσέχοντας να μην ακουμπήσουμε το πινέλο στα φύλλα. 
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα πέντε φύλλα και στο τέλος τα πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας.
  • Ρίχνουμε τη γέμιση, την απλώνουμε καλά με ένα κουτάλι, και γυρνάμε τα φύλλα προς τα μέσα. Ραντίζουμε με λίγο βούτυρο την κρέμα.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Προσοχή! Δεν ξεχνάμε να ραντίζουμε με βούτυρο ένα-ένα τα φύλλα.
  • Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο προσεκτικά από πάνω, γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα, τις πιέζουμε με το πινέλο, και τις αλείφουμε με βούτυρο. Με αυτόν τον τρόπο “σφραγίζουμε” το γαλακτομπούρεκο.
  • Χαράζουμε με ένα μαχαίρι το γαλακτομπούρεκο σε 12 κομμάτια, τα κόβουμε ελαφρώς, και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο και ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
  • Σερβίρουμε με τις φλούδες πορτοκαλιού από το σιρόπι και γαρίφαλα.

 

Related Posts

Leave a Comment