fbpx
Home FAMILY & HOME #Cooking Class #28_January21 | Τάρτα κολοκύθας

#Cooking Class #28_January21 | Τάρτα κολοκύθας

by Business Mum

#Cooking Class 28_January_21

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. To cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Eπιπλέον tips και γνώσεις για την μαγειρική και την διατροφή.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε : 

Για τον πουρέ κολοκύθας

  • 1.200 γρ. κολοκύθα
  • 200 γρ. νερό

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το πασπάλισμα της φόρμας
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 180 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους + έξτρα για το άλειμμα της φόρμας
  • 1 αβγό, μέτριο
  • 1 κ.σ. νερό, παγωμένο
  • 1 κρόκο, από μέτριο αβγό, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό

Για τη γέμιση

  • 3 αβγά, μέτρια
  • 80 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. τζίντζερ
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
  • 600 γρ. πουρέ κολοκύθας
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για τον πουρέ κολοκύθας

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. 
  • Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση, καθαρίζουμε τις ίνες, τα σπόρια, και την κόβουμε σε φέτες. 
  • Τοποθετούμε τις φέτες σε 2 ταψιά με τη φλούδα να ακουμπάει κάτω. 
  • Μοιράζουμε το νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το κάθε ταψί, και ψήνουμε για 2-2,5 ώρες. 
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και με ένα κουτάλι βάζουμε τη σάρκα σε ένα τουλπάνι ή μια πετσέτα πάνω από ένα μπολ. Πιέζουμε με τα χέρια μας να στραγγίξει καλά και να φύγουν όλα τα υγρά. Θέλουμε να μειωθεί ο όγκος της στο μισό. 
  • Μεταφέρουμε τη σάρκα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει πουρές.

Για τη ζύμη τάρτας

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους.  
  • Τρίβουμε το μείγμα καλά με τα χέρια μας, μέχρι να πάρει το μείγμα υφή βρεγμένης άμμου. Ιδανικά φοράμε γάντια για να μην λιώσει το βούτυρο η θερμότητα των χεριών μας.
  • Προσθέτουμε το αβγό, το νερό, και πλάθουμε μέχρι η ζύμη να είναι αρκετά ελαστική.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε 10 λεπτά να μαλακώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. 
  • Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας, πασπαλίζουμε με αλεύρι, και βάζουμε πάνω τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι, καλύπτουμε με λαδόκολλα και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 27 εκ.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη στη φόρμα.
  • Πιέζουμε καλά τη ζύμη με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της φόρμας. 
  • Κόβουμε περιμετρικά τη ζύμη με ένα μαχαίρι ώστε να έχει ύψος 2 εκ. Τη ζύμη που περισσεύει μπορούμε να την κάνουμε μπισκότα. 
  • Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι και απλώνουμε μια μεμβράνη. 
  • Τοποθετούμε ωμά όσπρια ή το ειδικό βάρος πάνω στη μεμβράνη.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο και αφαιρούμε τη μεμβράνη με τα ωμά όσπρια.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για ακόμα 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο αβγού αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε πως δεν θα σπάσει η τάρτα όταν ρίξουμε τη γέμιση. 
  • Ψήνουμε στον φούρνο για ακόμα 5 λεπτά μέχρι η ζύμη να χρυσαφίσει.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 10-20 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220οC στον αέρα.
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός τα αβγά, τη μαύρη μαλακή ζάχαρη, την κρυσταλλική ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και το ξύσμα λεμονιού.
  • Χτυπάμε σε ένα άλλο μπολ με το σύρμα χειρός τον πουρέ κολοκύθας με την κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Αδειάζουμε το μείγμα με τα αβγά στο μείγμα της κολοκύθας και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Αδειάζουμε όλο το μείγμα στην τάρτα και ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. 
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180oC και ψήνουμε για ακόμα 45-50 λεπτά.
  • Βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη πάνω σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς. 
  • Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από τη γέμιση, πασπαλίζουμε με κανέλα, και σερβίρουμε. 

 

Related Posts

Leave a Comment