fbpx
Home FAMILY & HOME #Cooking Class #28_November20 | Πίτα cheeseburger

#Cooking Class #28_November20 | Πίτα cheeseburger

by Business Mum

#Cooking Class #28_November_20

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. To cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Eπιπλέον tips και γνώσεις για την μαγειρική και την διατροφή.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε : 

Για τη βάση

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 φύλλο κουρού

Για τη γέμιση

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 50 γρ. κρασί κόκκινο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη

Για την μπεσαμέλ

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 400 γρ. γάλα, 3,5%, χλιαρό
  • 1 κ.σ. μουστάρδα, Ντιζόν
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γρ. τσένταρ, τριμμένο

Για το σερβίρισμα

Εκτέλεση 

Για τη βάση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
  • Αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 28 εκ. με το βούτυρο, την πασπαλίζουμε με το αλεύρι και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε. 
  • Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη το φύλλο κουρού σε κύκλο διαμέτρου 30 εκ.
  • Μεταφέρουμε με προσοχή το φύλλο στη φόρμα καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματά της.
  • Καλύπτουμε τη βάση με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με ωμά όσπρια ή το ειδικό βάρος, ώστε να μη φουσκώσει καθώς ψήνεται.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ειδικό βάρος με τη λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. 

Για τη γέμιση

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. 
  • Σοτάρουμε τον κιμά για 4-5 λεπτά μέχρι να καραμελώσει, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για περίπου 3-4 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
  • Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. 
  • Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μειωθούν τα υγρά της ντομάτας και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 
  • Μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε με την κουτάλα.

Για τη μπεσαμέλ

  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.
  • Με το που λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη πάστα. 
  • Αφήνουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα χειρός.
  • Αφήνουμε το γάλα να πάρει μια βράση και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 
  • Προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, τα 150 γρ. τσένταρ και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει το τυρί.
  • Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε τη μπεσαμέλ.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα
  • Απλώνουμε το μείγμα του κιμά πάνω από την πίτα φροντίζοντας να καλύψει την επιφάνειά της.
  • Αδειάζουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά.
  • Πασπαλίζουμε με τα 50 γρ. τσένταρ και ψήνουμε στον φούρνο για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
  • Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει. 
  • Κόβουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με θυμάρι, και σερβίρουμε προαιρετικά με σάλτσα BBQ. 

Related Posts

Leave a Comment