Home WONDERLANDCULTURE Δελφοί, το κέντρο της Γης | Ένας μοναδικός Αρχαιολογικός Χώρος δίπλα στην κοσμοπολίτικη Αράχοβα.

Δελφοί, το κέντρο της Γης | Ένας μοναδικός Αρχαιολογικός Χώρος δίπλα στην κοσμοπολίτικη Αράχοβα.

Αυτές οι ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα, είναι πάντοτε μια όμορφη αφορμή για μικρές κοντινές εξορμήσεις. Τι πιο όμορφο από το να περάσατε λίγο ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια σας και ταυτόχρονα να επισκεφτείτε ένα νέο μέρος δημιουργώντας όμορφες στιγμές και αναμνήσεις; Είναι γνωστό πως οι εκδρομές αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους και ειδικά όταν έχεις σύμμαχο σου και τον καιρό. Με αφορμή λοιπόν, τις υπέροχες αυτές Αλκυονίδες ημέρες που διανύουμε, αλλά και το επερχόμενο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, θα σας μιλήσω για έναν πανέμορφο και ιδιαίτερο αρχαιολογικό χώρο που μπορείτε να επισκεφτείτε στην επόμενη εκδρομή σας, καθώς βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακρυά από την Αθήνα. 

Αναφέρομαι στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, ο οποίος βρίσκεται περίπου 2 ώρες και κάτι μακρυά από την Αθήνα και μόλις 10 λεπτά μακρυά από την περιοχή της Αράχωβας. Είναι γνωστό ότι πολλοί από εσάς, (μαζί σας και εγώ), έχουμε πραγματοποιήσει μια σύντομη εκδρομή μέχρι την Αράχοβα, καθώς είναι ένας άκρως χειμερινός προορισμός σε πολύ μικρή απόσταση από την Αττική.


Η Αράχοβα, ανήκει στον Νομό Βοιωτίας και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Παρνασού, του ιερού βουνού στου Απόλλωνα. Παρόλο που είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη και κάθε χρόνο φιλοξενεί αναρίθμητους επισκέπτες, εξακολουθεί να διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Αυτό οφείλεται στα γραφικά της σοκάκια με τους πλακόστρωτους δρόμους και στα παραδοσιακά καταστήματα που ξεχειλίζουν από τοπικά εδέσματα. 

Λίγο, λοιπόν, πιο έξω από την κοσμοπολίτικη Αράχοβα βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, ένα μοναδικό μνημείο της αρχαιότητας που δίκαια έχει κερδίσει μια θέση στον κατάλογο των Παγκόσμιων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, είναι ένα από τα πανελλήνια ιερά της αρχαιότητας, ενώ έγινε επίσης γνωστός για το ξακουστό μαντείο που βρισκόταν εκεί. Σύμφωνα με την μυθολογία, οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός, το κέντρο, δηλαδή της γης, αφού όταν ο Δίας, θέλησε να μάθει που βρισκόταν το κέντρο του κόσμου, έστειλε δύο αετούς από τα άκρα του σύμπαντος να συναντηθούν στο κέντρο της γης, αυτοί συναντήθηκαν στους Δελφούς. 

Ιστορικά τώρα, την προϊστορική περίοδο στην περιοχή των Δελφών υπήρχε αρχικά ένα ιερό αφιερωμένο στην γυναικεία θεότητα της Γης, το ιερό αυτό προστάτευε ο Δράκοντας Πύθων. Κάπου εδώ εμφανίζεται και ο Απόλλωνας, ο οποίος σκοτώνει τον Πύθωνα, και  υπό την μορφή δελφινιού , συνοδεύει τους Κρήτες να φτάσουν εκεί και να ιδρύσουν ιερό προς τιμήν του.

Μιλήσαμε όμως παραπάνω και για το περίφημο μαντείο των Δελφών, το οποίο είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε. Το περίφημο, λοιπόν, αυτό μαντείο βίωσε την μεγαλύτερη ακμή του από τον 6ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ. Οι χρησμοί του εκφράζονταν από την Πυθία, την ιέρεια του μαντείου και ιέρεια του Απόλλωνα και θεωρούνταν οι πιο αξιόπιστοι από όλους. Αφού, σας είπα κάποια λόγια για την ιστορία των Δελφών αλλά και για τους βασικότερους μύθους που σχετίζονται με αυτούς, θέλω τώρα να σας πω τι αντικρίζει ένας επισκέπτης αν μεταβεί σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Φτάνοντας λοιπόν στο χώρο των Δελφών, το τοπίο σε εντυπωσιάζει, τα αρχαιολογικά μνημεία περιβάλλονται από ένα βραχώδες επιβλητικό τοπίο το οποίο πλαισιώνεται από πλήθος δέντρων. Το πρώτο μνημείο που αντικρίζουν οι επισκέπτες φτάνοντας, είναι ο ιερό ναό της Αθηνάς Προναίας, εκεί βρίσκεται και ο περίφημος Θόλος, το κυκλικό κτήριο μαζί με τα ερείπια των τριών ναών της θεάς. Στην συνέχεια συναντούμε το Γυμνάσιο, που ήταν χώρος αθλητικής προπόνησης και έπειτα την Καστάλια την ιερή κρήνη των Δελφών, στην οποία γίνονταν ο εξαγνισμός των πιστών.


Στην συνεχεία διασχίζοντας την Ιερά Οδό κατευθυνόμαστε στον επόμενο σταθμό, το ιερό του Απόλλωνα και το άδυτο της Πυθίας, εκεί δηλαδή που έδινε τους περίφημους χρησμούς. Παρατηρούμε πως τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που διασώζονται, ξεπροβάλουν μεγαλοπρεπώς μέσα από το βουνά κόβοντας την ανάσα στον θεατή. Κατά την περιήγηση μας στον αρχαιολογικό χώρο συναντάμε τους Θησαυρούς των Αθηναίων, των Σιφνίων, των Βοιωτών, των Σικυώνων, των Θηβαίων καθώς επίσης και την Στοά των Αθηναίων, τα οποία είναι  αναθήματα, προσφορές δηλαδή προς τον θεό Απόλλωνα. Ακόμη στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει και το Αρχαίο Θέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα οικοδομήματα των Δελφών, εκεί πραγματοποιούνταν οι αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής.

Οφείλω βέβαια να κάνω και μια αναφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, το οποίο φιλοξενεί μοναδικούς θησαυρούς για τους οποίους όμως θα μιλήσουμε άλλη φορά, καθώς του αξίζει μια αναλυτική περιγραφή και όχι μια σύντομη αναφορά.

Μέσα λοιπόν από όσα σας ανέφερα παραπάνω, θέλω να σας προτρέψω, στην επόμενη πιθανή εκδρομή που θα πραγματοποιήσετε μέχρι την Αράχοβα ή τον Παρνασσό, να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, (και στο Μουσείο φυσικά),έναν τόσο σπουδαίο και ιδιαίτερης ομορφιάς αρχαιολογικό χώρο μόλις μια ανάσα μακρυά από την κοσμοπολίτικη Αράχοβα. Ξέρω κάποιοι από εσάς θα σκέφτονται, ότι είναι ένας κλασικός αρχαιολογικός χώρος όπως όλοι οι υπόλοιποι, εδώ όμως κάνετε λάθος. Η ομορφιά των Δελφών είναι ιδιαίτερη, ο συνδυασμός του ορεινού στοιχείου με τον αρχαιολογικά μας μνημεία, ο τρόπος με τον οποίο ξεπροβάλουν τα ιερά ανάμεσα στα δέντρα, πάνω από τους γκρεμούς είναι μερικά μόνο από τα ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα που καθιστούν τους Δελφούς ξεχωριστούς.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts