Home IVI’S VIEW Dos & Don’ts | Πως θα μπούμε ξανά σε πρόγραμμα μικροί και μεγάλοι μετά το καλοκαίρι!

Dos & Don’ts | Πως θα μπούμε ξανά σε πρόγραμμα μικροί και μεγάλοι μετά το καλοκαίρι!

by Ivi Chrysou Belesi

Οι περισσότεροι που έχουμε ίσως ήδη επιστρέψει στην πόλη, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βάλουμε τάξη σε όλα με δεκάδες εκκρεμότητες και υποχρεώσεις που συνοδεύονται με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή στην δουλειά και την καθημερινότητα.

Αρχικά, ας παραμείνουμε ψύχραιμοι και ας πάρουμε χαρτί και μολύβι για να καταγράψουμε όσα έχουμε να διεκπεραιώσουμε αυτές τις μέρες , αγορές σχολικών ειδών, ραντεβού σε γιατρούς, αγορές για το σπίτι, διαμόρφωση προγράμματος δραστηριοτήτων και ό,τι άλλο πρέπει να γίνει μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Όσο βέβαια και να τα οργανώσουμε όλα , θα χρειαστεί να εφοδιαστούμε με πολύ υπομονή και θέληση γιατί χρειάζεται χρόνος για να ολοκληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις που είναι πολλές για όλους μας σε κάθε νέα αρχή και να μπει σε τάξη και η ίδια η καθημερινότητα με τα παιδιά από το σπίτι.

Έχει προηγηθεί ένα καλοκαίρι που εύχομαι να περάσατε όσο το δυνατόν καλύτερα και να γεμίσατε μπαταρίες, όπου λίγο ή πολύ όλοι μικροί και μεγάλοι αφεθήκαμε, χαλαρώσαμε και ξεσυνηθίσαμε τους έντονους ρυθμούς της απαιτητικής καθημερινότητας. Η επιστροφή στην πόλη μετά τις διακοπές σαφώς και δεν υποδηλώνει και την άμεση προσαρμογή μας. Μην γεμίζετε με προσδοκίες όπως να κοιμούνται τα παιδιά από τις 9 το βράδυ εκεί που είχαν συνηθίσει τους τελευταίους μήνες να κοιμούνται ίσως και στις 12 το βράδυ όπου βρουν ανάμεσα στην παρέα, να μπει το σπίτι μέσα σε μια ημέρα σε τάξη, να οργανώσετε τα πάντα και να αναμένετε απλά το πρώτο κουδούνι της χρονιάς να χτυπήσει γιατί μόνο με άγχος, εκνευρισμό και απογοήτευση γεμίζετε τον εαυτό σας! Αφήστε τα πράγματα να εξελιχθούν όπως προβλέπονται και για όλους μας αυτός ο μήνας είναι μήνας προσαρμογής , οργάνωσης και επαναπροσδιορισμού πολλών πραγμάτων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν θα μοιραστώ μαζί όσα κάνω αυτή την περίοδο προσαρμογής μας μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές !

Γεμίζω όσο μπορώ με υπομονή και ηρεμία τον εαυτό μου και μοιράζω όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε ημέρες και βάζω στην διαδικασία να συμμετέχουν τόσο ο άντρας μου , όσα και άλλα βοηθητικά άτομα στο σπίτι ! Φυσικά από την διαδικασία δεν λείπει και η συμμετοχή του παιδιού όπου αυτή είναι δυνατή.

 1. Ξεκινάω από την τακτοποίηση και καθαριότητα του σπιτιού με εκκαθάριση και διαμόρφωση των χώρων σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Στο παιδικό δωμάτιο και το γραφείο διαβάσματος συμμετέχει ενεργά και το ίδιο το παιδί με πολύ χαρά !
 2. Καταγράφω ανάγκες για εφοδιασμό του σπιτιού και δρομολογώ τις αγορές είτε online είτε με ψώνια στα ανάλογα καταστήματα με μια οικογενειακή βόλτα!
 3. Οργανώνω και προγραμματίζω επισκέψεις σε γιατρούς ή άλλες υποχρεώσεις ανά ημέρα.
 4. Φροντίζω να ξεκινάει το παιδί μια εβδομάδα νωρίτερα από την έναρξη του σχολείου τις εξωσχολικές δραστηριότητες ώστε να συνηθίζει πάλι τις έννοιες της υπευθυνότητας και της συνέπειας που πρέπει να έχει στο πρόγραμμα του.
 5. Αρχίζω να θυμίζω στα μέλη της οικογένειας “ υποχρεώσεις” και “συνήθειες” με χαλαρή διάθεση ώστε ο ένας να βοηθάει τον άλλο να μπει σε πρόγραμμα.
 6. Επιδιώκω να συζητάμε όλοι μαζί τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας για τη νέα χρόνια και να διαμορφώνουμε μαζί το καθημερινό πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μικροί και μεγάλοι και με απόλυτη συνεργασία μεταξύ μας. Όλες οι διαφορετικές απόψεις που θα ακουστούν θα μας φέρουν πιο κοντά σε ένα αποτελεσματικό μοντέλο και έτσι δεν θα βρεθεί σε αδιέξοδο η μαμά να βρει μόνη της λύση για όλα !
 7. Κανονίζω μια έξοδο με φίλους του παιδιού αλλά και μια έξοδο μόνο για δύο έτσι για καλή αρχή και επιστροφή στην καθημερινότητα που λειτουργεί και ως υπενθύμιση φυσικά πως και μετά το καλοκαίρι φροντίζουμε να περνάμε όμορφα και να ξεφεύγουμε από την ρουτίνα μας με διάφορους τρόπους.

Και αφού μοιράστηκα μαζί σας όσα κάνω για να καταφέρουμε να μπούμε σε σειρά μετά το καλοκαίρι με την έναρξη του σχολείου , θα σας πω και όσα αποφεύγω να κάνω για σε αυτή την μεταβατική περίοδο

 1. Αποφεύγω να πιέζω το παιδί να μπει απότομα και απόλυτα σε πρόγραμμα αφήνοντας στην άκρη από την μια ημέρα στην άλλη τις συνήθειες του καλοκαιριού. Δίνω χώρο και χρόνο με σχετικές συζητήσεις να αλλάξει σιγά σιγά την καθημερινότητα του και να επανέλθει σταδιακά στους ρυθμούς της καθημερινότητας μας.
 2. Επαναφέρω σιγά σιγά την συνήθεια του να επικρατεί μια ηρεμία από κάποια ώρα και μετά στο σπίτι και ίσως ο καθένας να απομονώνεται στον χώρο του για να χαλαρώσει χωρίς αναφορές τύπου“ πρέπει να κοιμηθούμε νωρίς”, “ ξεκινάνε τα σχολεία πρέπει να κοιμάσαι από τις 9”. Το ίδιο το παιδί επιστρέφοντας στο χώρο του διαμορφώνει πάλι τις ανάγκες αυτές και κάθε ημέρα έρχεται όλο και πιο κοντά στον στόχο όσο πλησιάζει το άνοιγμα των σχολείων να κοιμηθεί σε μια φυσιολογική ώρα! 
 3. Αφήνω στην άκρη τιμωρίες και συνέπειες και προσπαθώ να αποφεύγω την αρνητική διάθεση ώστε το παιδί να είναι πιο συνεργάσιμο και η ατμόσφαιρα χαρούμενη και υποστηρικτή για νέα ξεκινήματα
 4. Δεν επιβαρύνω το πρόγραμμα μου με επιπλέον πράγματα που μπορούν να περιμένουν κάποιες ημέρες και να υλοποιηθούν μετά τις πρώτες ημέρες του σχολείου και της νέας καθημερινότητας μας. Επικεντρώνομαι στις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες της νέας χρονιάς για ένα δυναμικό ξεκίνημα και αφήνω τις φιλοδοξίες του super ήρωα στην άκρη !
 5. Κρατάω μακριά συζητήσεις που προκαλούν άγχος και σύγχυση στα παιδιά με φράσεις όπως “τώρα το καλοκαίρι τελείωσε”, “ τέλος οι διακοπές και τα παιχνίδια”, “πρέπει να μπούμε σε πρόγραμμα” Τίποτα δεν τελείωσε απλά η κάθε εποχή έχει τις συνήθειες και τις υποχρεώσεις της και όλα θα μπουν σε σειρά καθώς όλοι μας όσο και να γκρινιάζουμε τελικά λειτουργούμε καλύτερα με πρόγραμμα και όρια!

Ελπίζω συγκεντρώνοντας τα δικά μου tips να σας βοήθησα να οργανώσετε καλύτερα όσα ήδη φαντάζομαι έχετε δρομολογήσει για αυτή την περίοδο που σε κάθε σπίτι, είμαι σίγουρη, όλοι βιώνουμε την απόλυτη τρέλα και κύριο μέλημα να μπουν όλοι και όλα σε τάξη και να αρχίσει όσο πιο ομαλά και όμορφα άλλη μια σχολική χρονιά.

Θα τα καταφέρουμε , πιστέψτε το και θα γίνει!

Καλή μας προσαρμογή !

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts