Home WONDERLANDCULTURE Εθνικό θέατρο | Η Εφηβική Σκηνή ανοίγει αυλαία με το έργο “Ο εχθρός της τάξης”

Εθνικό θέατρο | Η Εφηβική Σκηνή ανοίγει αυλαία με το έργο “Ο εχθρός της τάξης”

by Alexandra Papadaki

Θεατρικό κενό, θεατρική παρένθεση, mind the gap, δεν ξέρω ποιος θα ήταν ο σωστός όρος να περιγράψει την εξής συνθήκη: Η κόρη μου μπήκε στην εφηβεία παράλληλα με την επέλαση της πανδημίας. Εκεί, δηλαδή, που πηγαίναμε θέατρο και βλέπαμε παιδικές παραστάσεις, ξαφνικά… κενό. Και τώρα, επιστροφή, με μια έφηβη που ουσιαστικά δεν έχει ξαναδεί εφηβικό θέατρο.  

Με την κόρη μου έχουμε δει πολλές παραστάσεις. Καλές και κακές, εξαιρετικές και άστα να πάνε, και για καμία δεν έχουμε μετανιώσει. Τώρα όμως που μεγάλωσε, τα ενδιαφέροντά της έχουν ανοιχτεί προς άλλες κατευθύνσεις, πιο ιντερνετικές, πιο της παρέας, πιο της βόλτας. Μα πιστεύω ότι μέσα της έχει φυτευτεί ο σπόρος για το καλό θέαμα. Το μόνο που απομένει είναι να της συστήσω το εφηβικό θέατρο με μια πολύ καλή παράσταση. Και την βρήκα. 

Η Εφηβική Σκηνή του Εθνικού κάνει έναρξη στις 22/10/21 με το έργο του Νάιτζελ Γουίλιαμς Ο εχθρός της τάξης”, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη – όπου “Γεωργία Μαυραγάνη” βλέπε συνώνυμο του εφηβικού θεάτρου. 

Διαβάζω λίγα λόγια για την παράσταση:

Σε μια σχολική αίθουσα οι μαθητές περιμένουν κάποιον καθηγητή. Νέα παιδιά καταστρέφουν οτιδήποτε γι’ αυτούς εκπροσωπεί το σύστημα που το θεωρούν εχθρό τους, όπως και το σχολείο. Αμφισβητούν τα πάντα και τους πάντες, επαναστάτες και αντιρρησίες, θύτες και θύματα την ίδια στιγμή. Περιμένουν αλλά το ωρολόγιο πρόγραμμα για το συγκεκριμένο τμήμα, γράφει μόνον «κενό». Τελικά απορρίπτουν αυτοί το σύστημα ή το σύστημα τους απορρίπτει;
Η αναμονή τους οδηγεί σε μια «επαναστατική» απόφαση: να γίνουν οι ίδιοι καθηγητές του εαυτού τους ακολουθώντας έναν ανορθόδοξο οδηγό σπουδών.

Ο Εχθρός της τάξης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 στο Λονδίνο, ενώ o Πέτερ Στάιν σκηνοθέτησε την κινηματογραφική εκδοχή του έργου στο Ανατολικό Βερολίνο το 1983. Η σκηνοθέτιδα της παράστασης χρησιμοποιεί το έργο του Νάιτζελ Γουίλιαμς ως καμβά πάνω στον οποίο ζωντανεύουν οι ιστορίες των εφήβων στο 2021 σε μια μητρόπολη, κάπου στον ανεπτυγμένο κόσμο ή σε μια μικρή πόλη κάπου πιο νότια στο ημισφαίριο.

Καλώς ήρθες, εφηβικό θέατρο στη ζωή μας. Σε περιμέναμε. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνική προσαρμογή – Βοηθός Σκηνοθέτιδας: Ράνια Κελαϊδίτη
Συνεργάτης δραματουργός: Γιάννης Αποσκίτης
Σκηνικό: Άρτεμις Φλέσσα
Κοστούμια: Λίλη Κυριλή
Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Χάρης Νείλας
Επιμέλεια κίνησης: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνογράφου: Αγγελική Βασιλοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρίνα Παπούλια

Παίζουν (αλφαβητικά)
Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κορίνα-Άννα Γκουγκουλή, Βασίλης Καλφάκης, Αφροδίτη Κατσαρού, Μελίνα Κοτσέλου, Άλκης Μαγγόνας, Γιώργος Πατεράκης, Κατερίνα Πατσιάνη, Γιώργος Σκαρλάτος, Αλέξανδρος Τομαδάκης, Βασίλης Τριφουλτσάνης, Εύα Φρακτοπούλου

Φωτογράφος παράστασης: Βαλέρια Ισάεβα

Σημείωση: Για τις παραστάσεις της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, η Σκηνή «Κατίνα Παξινού» θα λειτουργεί ως μεικτός χώρος.

• Hμέρες και ώρες παραστάσεων:
Τρίτη έως Παρασκευή για σχολεία
Σάββατο και Κυριακή στις 20:00 για το κοινό

*Οι δράσεις της Εφηβικής Σκηνής για το έτος 2021-2022 τελούν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας

*Η δημιουργία της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» που έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts