Home CHILD Γιατί τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού; 

Γιατί τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού; 

by Ivi Chrysou Belesi

Θα έχετε παρατηρήσει πως τα περισσότερα νήπια από την ηλικία περίπου των 2,5 ετών, ίσως και από τα 2, προσπαθούν και θέλουν να συμμετέχουν στις δουλειές και τις υποχρεώσεις του σπιτιού. Αφενός προσπαθούν να συμμετέχουν για να νιώθουν δραστήρια, ανεξάρτητα, μέλη της ομάδας και πιο κοντά στους “μεγάλους”. Αφετέρου με τη συμμετοχή τους στα κοινά του σπιτιού εξασκούν γνώσεις και δεξιότητες που έχουν αποκτήσει όπως η αναγνώριση αντικειμένων, η αριθμητική, η τακτοποίηση του χώρου. Και πράγματι ως μαμά επιβεβαιώνω όλα τα παραπάνω καθώς και τα οφέλη που υποστηρίζουν διάφορες έρευνες για την ενίσχυση της δυναμικότητας, της υπευθυνότητας αλλά και της κοινωνικότητας των παιδιών που φυσικά ξεκινάει μέσα από το σπίτι και την οικογένεια. 

Δεν σας κρύβω πως στην αρχή πανικοβάλλεσαι με τη ιδέα πως μπορεί να σε βοηθήσει ένα δίχρονο ή και μεγαλύτερο νήπιο με τις δουλειές του σπιτιού χωρίς να σε επιβαρύνει περισσότερο, όμως όταν το δοκιμάσεις και βρείτε τους μεταξύ σας ρυθμούς συνεργασίας θα το λατρέψεις!

Οι βασικές δουλειές του σπιτιού που αρέσουν στα παιδιά να συμμετέχουν είναι εξής:

1.Τακτοποίηση χώρων, αντικειμένων. Ξέρουμε πως τα παιδιά σε μικρή ηλικία δεν φημίζονται πάντα για την οργάνωση και την τακτοποίηση των δωματίων τους, όμως πάντα είναι πως θα τα μάθεις και θα τα βοηθήσεις να συνηθίσουν κάτι που θα τα ωφελήσει. Τα παιδιά κατά βάθος αγαπούν την οργάνωση και την τάξη στο χώρο τους και στα αντικείμενα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν. Η τακτοποίηση του παιδικού δωματίου, της κουζίνας μετά το γεύμα ή του σαλονιού μετά από παιχνίδι και οικογενειακέ δραστηριότητες αν γίνει ομαδικά τους κεντρίζει το ενδιαφέρον και τους καλλιεργεί τη συνήθεια αλλά και τελικά την ανάγκη να συνυπάρχουν και να κινούνται σε ένα χώρο τακτοποιημένο, καθαρό που μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν κάθε στιγμή. “Μαμά μαζεύω τα παιχνίδια μου να μην χαλάσουν…Έβαλα τα βιβλία πίσω στο ράφι! Ξέρω!”

2.Πλυντήριο ρούχων. Η μεταφορά των προσωπικών τους ρούχων από το καλάθι απλύτων μέχρι τον κάδο τους πλυντηρίου αν μάλιστα γίνεται από τα ίδια τα παιδιά, τα συναρπάζει και είναι μια από τις δουλειές του σπιτιού που μπορούν εύκολα να κάνουν μόνα τους και να νιώσουν ικανά , υπεύθυνα για τα πράγματά τους και  φυσικά ανεξάρτητα μέχρι τη στιγμή που θα βάλει η μαμά ή ο μπαμπάς τα απορρυπαντικά και το πλυντήριο σε λειτουργία. “Μαμά, τα δικά μου εγώ θα τα βάλω. Μόνη μου!”

3.Στρώσιμο κρεβατιού. Φαντάζει ίσως λίγο δύσκολο και όμως δεν είναι.  Σε συνδυασμό με έναν μαξιλαροπόλεμο, λίγο παιχνίδι ανάμεσα στο πάπλωμα και με τη συνεργασία του γονέα τα παιδιά στρώνουν εύκολα το κρεβάτι τους. Τακτοποιούν τα μαξιλάρια και υιοθετούν έτσι άλλη μια απλή αλλά σημαντική συνήθεια τάξης στο σπίτι. “ Εγώ θα βοηθήσω. Θα βάλω τα μαξιλάρια!”

4.Ηλεκτρική Σκούπα. Αγαπημένη και συναρπαστική ασχολία. Ακόμα και αν είναι πιο μεγάλη από το ύψος τους, προσπαθούν να την χειριστούν και να λειτουργήσουν σωστά καθαρίζοντας τον χώρο ή έστω να βοηθήσουν στην μεταφορά της σκούπας που με τα ροδάκια αποτελεί επίσης τέλειο παιχνίδι. “ Να φέρω εγώ τη σκούπα; Μπορώ!…Να πατήσω το κουμπί;”

5.Μαγειρική. Και πιο παιδί δεν αγαπάει την μαγειρική και την ζαχαροπλαστική, και όχι άδικα. Είναι τόσο δημιουργική ασχολία και με σημαντικά οφέλη για την ενασχόληση των παιδιών. Παρακολουθώντας ή και συμμετέχοντας στο μαγείρεμα τα παιδιά γνωρίζουν υλικά, άρα και καινούριες λέξεις, εξασκούν τις αριθμητικές τους γνώσεις και εξοικειώνονται με την έννοια της δοκιμής νέων γεύσεων και αρωμάτων. Η συμμετοχή τους πολλές φορές στη δημιουργία του φαγητού αποτελεί και κινητήριο δύναμη για να το δοκιμάσουν και τελικά να ολοκληρώσουν το γεύμα τους. “ Εγώ θέλω να το ρίξω αυτό μέσα…Μαζί, μαζί να το βάλουμε μαμά!”

6.Supermarket & τακτοποίηση στα ντουλάπια. H οικογενειακή βόλτα στο supermarket και η επιστροφή στο σπίτι για τακτοποίηση των αγορών πάντα θα αποτελεί την αγαπημένη ασχολιών των παιδιών. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με όσα βλέπουν μέσα από το καρότσι του supermarket, την επικοινωνία με ο προσωπικό του καταστήματος στο ταμείο ή σε άλλους τομείς για την αγορά των επιθυμητών προϊόντων. Συμμετέχουν ενεργά και εξοικειώνονται φυσικά και με την ιδέα του χρήματος και της αγοραστικής αξίας των αγαθών. Ακόμα πιο συναρπαστική είναι όμως η τακτοποίηση όλων των πραγμάτων που πήραμε από το Supermarket κατά την επιστροφή στο σπίτι. “ Μαμά ξέρω, ξέρω που μπαίνει….Μαμά εγώ θα το βάλω αυτό στο ντουλάπι, μπορώ!”

Σας προτρέπω λοιπόν μόλις δείτε τα πρώτα δείγματα θέλησης από το παιδί να το ξεκινήσετε συστηματικά. Τα οικογενειακά μαζέματα τακτοποίησης θα τα λατρέψετε πρώτα εσείς και θα αποτελέσει μια καλή αφορμή για να περάσετε χρόνο όλοι μαζί μέσα στη ημέρα!

Και κάπως έτσι η τακτοποίηση αλλά και κάποιες από τις δουλειές του σπιτιού, θα πάρουν τη μορφή ενός ευχάριστου παιχνιδιού και θα γίνουν πιο απολαυστικές και γρήγορες και για εσάς. 

Δοκιμάστε το δεν θα χάσετε και οι δουλειές σας θα γίνουν !

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts