Home LIFE VIEWPSYCHOLOGY Η «κλεμμένη ταυτότητα» ενός ατόμου με κατάθλιψη

Η «κλεμμένη ταυτότητα» ενός ατόμου με κατάθλιψη

«Τι κάνεις»; Καλά. «Πώς ήταν η μέρα σου»; Εντάξει, καλή ήταν. «Βγήκες καθόλου»; Όχι, έχω να βγω πολύ καιρό, τα έχω βαρεθεί όλα. «Όλη μέρα σπίτι, δεν βαρέθηκες»; Όχι, θέλω να ξεκουράσω τον εαυτό μου απ’ όλους και απ’ όλα. Να ηρεμήσω. Συζητήσεις… συζητήσεις… τόσο μονολεκτικές, αλλά εμπεριέχουν ένα τόσο βαθύ νόημα, που ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν και να νιώσουν.

Στη ζωή μας συνεχώς συμβαίνουν γεγονότα και καταστάσεις που δεν τα περιμένουμε, άλλα ξεπερνιούνται εύκολα, άλλα δύσκολα, άλλα πάλι είναι περίπλοκα και δυσνόητα, «όλα όμως για κάποιο λόγο συμβαίνουν», έτσι δεν λένε; Νομίζω θα συμφωνήσω. Σίγουρα για κάποια ούτε εγώ έχω βρει τον λόγο, αλλά επιμένω στο για όλα υπάρχει μία εξήγηση και μία απάντηση.

Όλοι, λίγο ή πολύ, περνάμε από ένα καταθλιπτικό επεισόδιο πενθώντας στην ουσία μία φυσική ή συμβολική απώλεια. Τα καταθλιπτικά επεισόδια έχουν μικρή διάρκεια, με την κατάθλιψη να έχει πολλές διαβαθμίσεις.

Η κατάθλιψη δεν είναι τίποτε άλλο παρά η τιμωρία του εαυτού σου.

Η κατάθλιψη θεωρείται μια κοινή και αρκετά σοβαρή νόσος που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεται το άτομο, ενεργεί και σκέφτεται. Μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία προβλημάτων, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Ξεκινώντας από ένα απλό επεισόδιο, κάποιος μπορεί να φτάσει στην μείζονα καταθλιπτική διαταραχή γνωστή και ως κλινική κατάθλιψη. Η κατάθλιψη ανήκει στις διαταραχές διάθεσης με βασικό της χαρακτηριστικό την αλλαγή που βιώνει το άτομο σε θέμα λειτουργικότητας, εξαιτίας του «πένθους» που περνάει. Γενικά, θεωρείται μία νόσος αρκετά συχνή και η οποία μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες διαταραχές. Είναι «ύπουλη» και χρειάζεται προσοχή. Μην «κλείνεις τα μάτια», λοιπόν.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιο κοντινό μας άτομο βιώνει κατάθλιψη και έχει υποστεί καταθλιπτικά επεισόδια; Συνήθως, οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη βιώνουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων όπως:

  • Άστατος ύπνος
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος και ενέργειας
  • Ένα συνεχόμενο αίσθημα λύπης, ανησυχίας, αποπροσανατολισμού, απελπισίας
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αυτοκτονικές τάσεις
  • Θέλουν να μένουν απομονωμένοι
  • Μένουν μακριά από κοινωνικές – διαπροσωπικές σχέσεις
  • Αισθάνονται μία μόνιμη κούραση και απαξίωση
  • Παραμέληση της προσωπικής φροντίδας

Τα αίτια που προκαλούν την κατάθλιψη είναι πολυπαραγοντικά. Η πορεία της κατάθλιψης μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 12 μήνες, αλλά με κατάλληλη και άμεση θεραπεία μπορεί να περιοριστεί στους 3 μήνες. Εξαιτίας, λοιπόν, της δυσκολίας αναγνώρισης και επικινδυνότητας που την χαρακτηρίζει, το άτομο που την βιώνει καλό θα ήταν να επισκεφτεί έναν ειδικό, ώστε να λάβει την απαραίτητη θεραπεία.

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη «κλέβει την ταυτότητα» του ατόμου που την βιώνει. Στην ουσία «κλέβει» την ψυχή, «καταβροχθίζει το μέσα του», μια διαδικασία αρκετά εξουθενωτική και δυσάρεστη. Υπάρχει ένας πόλεμος ανάμεσα στις σκέψεις και τις πράξεις, μια χημική ανισορροπία που αλλάζει τελείως τον άνθρωπο που βιώνει την κατάθλιψη. Να θυμάσαι ότι ο κάθε άνθρωπος την βιώνει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, γι’ αυτό κράτα απόσταση και να είσαι δίπλα του «αόρατα – υπαρκτά». Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν απευθύνεις τον λόγο σε κάποιον που βρίσκεται σε μία συναισθηματική αλλεπάλληλη σύγκρουση με τον ίδιο του τον εαυτό.

Να θυμάσαι… Να είσαι πάντα ευγενικός, γιατί δεν ξέρεις ποια είναι η καθημερινότητα του καθενός. Μία κουβέντα σου μπορεί να αλλάξει την ημέρα κάποιου!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts