Home LIFE VIEW Η ψυχολογία μας στον εργασιακό χώρο και πώς συμβάλλει στην επαγγελματική και προσωπική εξέλιξή μας

Η ψυχολογία μας στον εργασιακό χώρο και πώς συμβάλλει στην επαγγελματική και προσωπική εξέλιξή μας

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι… Δεν είναι δυνατόν να μην δημιουργούνται διαπροσωπικά προβλήματα όταν υπάρχει ένα σύνολο ανθρώπων στον ίδιο χώρο με διαφορετικές προσωπικότητες, ιδίως όταν μιλάμε για ένα τόσο στρεσογόνο και πιεστικό περιβάλλον όπως είναι το επαγγελματικό/εργασιακό. Όμως, το ζητούμενο είναι όχι εάν δημιουργούνται θέματα ή προβλήματα στον επαγγελματικό χώρο, αλλά το πώς και με ποιο τρόπο αντιμετωπίζονται αυτά και εάν προλαμβάνονται.

Σίγουρα, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται και βρίσκονται σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, έχουν υποστεί κάποιου είδους ψυχολογική πίεση αλλά και έντονο εργασιακό στρες με αποτέλεσμα όλη αυτή η πίεση να βρίσκει διέξοδο σε λανθασμένα μονοπάτια, όπως ένα ξέσπασμα τη λάθος στιγμή και σε λάθος ανθρώπους.  

Η ψυχολογία είναι ένας τόσο καθοριστικός παράγοντας στη ζωή μας, που μπορεί να αλλάξει και να εξελίξει μία ολόκληρη ομάδα, επιχείρηση, ακόμη και το μέλλον μίας εταιρείας.

Ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής μας αναλώνεται σε επαγγελματικές υποχρεώσεις που καλούμαστε να ολοκληρώνουμε καθημερινά μέσα από τη συνεργασία και άλλων ατόμων διαφορετικών προσωπικοτήτων. Από την πιο μικρή έως και την πιο μεγάλη επιχείρηση, οι εργαζόμενοι είναι το Α και το Ω τόσο για την στελέχωση μιας εταιρείας όσο και για την εξέλιξη και πορεία της. Επομένως, εάν ένας εργοδότης επιθυμεί να βλέπει καθημερινή εξέλιξη αλλά και μία ανοδική πορεία στην επιχείρησή του, είναι σημαντικό να δώσει την περισσότερη βαρύτητα και προτεραιότητα στα άτομα με τα οποία θα συνεργαστεί και θα στελεχώνουν την ομάδα του. Ένας εργαζόμενος, εκτός από τις γνώσεις που οφείλει να έχει, για να μπορεί να διεκπεραιώνει τα εργασιακά του καθήκοντα, θέλει και είναι αναγκαίο να έχει και πολύ καλή ψυχολογία για να μπορεί να ολοκληρώσει ορθά τις επαγγελματικές του εργασίες και υποχρεώσεις.

Το περιβάλλον στον χώρο εργασίας είναι καθοριστικό για την ποιότητα της ζωής και την προσωπική ηρεμία!

Εάν οι άνθρωποι που εργάζονται σε έναν χώρο, οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός, δεν απολαμβάνουν και δεν είναι ευχαριστημένοι τόσο με τη σχέση εργοδότη – υπαλλήλου, εργαζόμενου – εργαζόμενου όσο και με τις οικονομικές απολαβές, τότε οι συνέπειες που θα προκύψουν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των ατόμων αλλά και σε όλη τη δομή της επιχείρησης. Όταν υπάρχουν δυστυχισμένοι, απογοητευμένοι και χωρίς κίνητρο εργαζόμενοι, τότε αυτό θα οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο παραγωγικότητας από τους υπαλλήλους, με τελικό αποτέλεσμα την «πτώση» της εκάστοτε επιχείρησης. Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ψυχολογική ισορροπία στον εργασιακό χώρο, γιατί η ισορροπία αυτή βοηθάει στη μείωση του στρες και παράλληλα ενισχύει τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα των ατόμων.

Επομένως, ο χώρος και τα άτομα είναι δύο βασικοί παράγοντες για την ομαλή επαγγελματική πορεία μιας επιχείρησης. Όσον αφορά τον χώρο, καλό είναι να περιλαμβάνονται απαλά, γήινα και χαρούμενα χρώματα, αναπαυτικά έπιπλα και όμορφα διακοσμημένα με την κατάλληλη θερμοκρασία, τον ιδανικό φωτισμό και τις βασικές ανέσεις που χρειάζεται ένας εργαζόμενος σε έναν χώρο που υποχρεούται να περάσει αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα του.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι τα άτομα, οι εργαζόμενοι που έχει μία επιχείρηση. Για να σταθεί και να έχει ανοδική πορεία, είναι σημαντικό να υπάρξουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις.

Όμως, δεν αρκεί μόνο αυτό. Για να μπορέσει το άτομο να βγάλει εις πέρας τις αμέτρητες ώρες δουλειάς, χρειάζεται να έχει καλή και θετική ψυχολογία. Εάν αυτό παραληφθεί και δεν ληφθεί σοβαρά υπόψη, τότε η αποτυχία αχνοφαίνεται μάλλον, γιατί πολύ απλά οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν τη διάθεση να δουλέψουν και να εργαστούν σε ένα τέτοιο χώρο αλλά και για έναν εργοδότη, ο οποίος τους πιέζει με υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνονται όλες, να έχει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, να ξεσπάει πάνω τους, να έχει πότε καλή και πότε κακή διάθεση, και γενικά να μην ενδιαφέρεται για την ψυχική υγεία των συνανθρώπων του πρώτα, και μετά των εργαζομένων του. Πρώτα από όλα είναι άνθρωποι και μετά εργαζόμενοι!

Εσένα, πώς είναι η ψυχολογία σου τις ώρες που εργάζεσαι;

Υπάρχει ευχάριστο κλίμα μεταξύ των υπαλλήλων/συναδέλφων σου; Και αν όχι, έχεις κάνει κάτι για να το αλλάξεις;

Να θυμάσαι…. Να δίνεις πάντα προτεραιότητα στην ψυχική σου υγεία, γιατί χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον, αλλά και να υπάρξει, θα είναι γεμάτο “αγκάθια”, δυσκολίες, δυστυχίες και φόβοι. Τα θέλεις;

Ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον με υγιείς σχέσεις μόνο καλό κάνουν, τόσο στα ίδια τα άτομα που εργάζονται όσο και στο μέλλον της εκάστοτε επιχείρησης.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts