Home LIFE VIEW Η σημαντικότερη μεταβλητή διαχείρισης συναισθημάτων είναι… Ο αυτοέλεγχος!

Η σημαντικότερη μεταβλητή διαχείρισης συναισθημάτων είναι… Ο αυτοέλεγχος!

Δες το και μακροπρόθεσμα. Όταν είσαι υπομονετικός, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να βρεις την προσωπική σου έκφραση. Μην είσαι, λοιπόν, ανυπόμονος!

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι ο έλεγχος των συναισθημάτων, των ενστίκτων και των πειρασμών με τους οποίους έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπος, είναι καθοριστικός για την ομαλή πορεία σε αυτό που ονομάζουμε “ζωή”. Να θυμάσαι ότι ο αυτοέλεγχος είναι από τις πιο σημαντικές λειτουργίες που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος!

Ο αυτοέλεγχος είναι η ικανότητα ελέγχου των παρορμήσεων και των αντιδράσεων, η λεγόμενη αυτοπειθαρχία, και είναι μία από τις ικανότητες που το άτομο μπορεί να αποκτήσει με συνεχή προσπάθεια και θέληση για το καλύτερο. Είναι η ικανότητα να ξεπερνάει το άτομο τις όποιες εσωτερικές αντιδράσεις έχει και να μπορεί να ελέγχει τις εκάστοτε συμπεριφορές του. Όταν αυτός χρησιμοποιείται σωστά, τότε η αυτοβελτίωση και η επίτευξη της επιτυχίας είναι μονόδρομος.

Ο αυτοέλεγχος επιδρά σε σκέψεις, παρορμήσεις, συναισθήματα αλλά και στην απόδοση νοήματος του ατόμου. Όταν υπάρχει έλλειψη αυτοελέγχου, υπάρχει απουσία των ψυχικών αποθεμάτων, κάτι που προκαλεί την αποτροπή να παρθεί μία απόφαση και τότε δημιουργείται ένα κενό μεταξύ στόχου και ενεργητικής διάθεσης.

Σημαντική είναι η αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ στρες και αυτοελέγχου, καθώς όταν υπάρχει και όταν κυριαρχεί το αίσθημα ελέγχου, τότε η μείωση στρες και έντασης μειώνεται ραγδαία.

Άτομα με υψηλό αυτοέλεγχο στη ζωή τους, έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στις διάφορες κοινωνικές τους σχέσεις αλλά και στη γενικότερη διαχείριση της ζωής. Άτομα με χαμηλό αυτοέλεγχο έχουν πρόβλημα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, εμφανίζοντας κάποιες φορές παραβατική συμπεριφορά, μη σωστή διαχείριση στη λήψη τροφής, στη κατανάλωση αλκοόλ ακόμη είναι δυνατή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι, για να αναπτύξεις σε ικανοποιητικό βαθμό τον αυτοέλεγχο στη ζωή σου, θα πρέπει να έχεις αρκετά καλά ανεπτυγμένη γνώση για τον ίδιο σου τον εαυτό, ώστε να μπορείς αντίστοιχα να διαχειριστείς στρεσογόνες, έντονες, πιεστικές, πρωτόγνωρες καταστάσεις αλλά και ανθρώπινες συμπεριφορές.

Ο αυτοέλεγχος αποτελεί μία αρκετά στοχευμένη μέθοδο και μία από τις πιο σπουδαίες ψυχολογικές μεταβλητές, ώστε να μπορέσει να υπάρξει μία παραγωγική διαχείριση και διαμόρφωση στο ‘‘νέο’’ που έρχεται και σε φοβίζει.

Η ικανότητα και η αίσθηση του αυτοελέγχου καταστέλλει τις παρορμήσεις με σκοπό την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων. Σε βοηθάει να ελέγχεις τα έντονα συναισθήματά σου και σε «κρατάει» στο να μην κάνεις βιαστικές κινήσεις που μετά θα μετανιώσεις και ίσως είναι να είναι και…. Αργά!

Γιατί είναι δύσκολος ο αυτοέλεγχος;

Το να έχεις συνεχώς το μυαλό σου σε μία εγρήγορση και μια κινητικότητα, είναι σίγουρα κουραστικό και πολλές φορές επηρεάζει την προσοχή και τις κινήσεις σου, γιατί είσαι μονίμως σε ένα άγχος και σε μία έντονη καθημερινότητα. Φρόντισε όμως να μην είσαι προσηλωμένος στην καθημερινή σου ρουτίνα, γιατί όταν δεν έρχεσαι αντιμέτωπος με καινούριες καταστάσεις και έχεις συνηθίσει στα ίδια και τα ίδια, τότε δεν έχεις ανοικτούς ορίζοντες, ώστε να «καλωσορίσεις» ό,τι νέο έρθει στη ζωή σου και αυτό σου προκαλεί έλλειψη ελέγχου. Όταν τα επίπεδα του αυτοελέγχου σου είναι χαμηλά, τότε αισθάνεσαι εξουθενωμένος, χωρίς ενέργεια, απογοητευμένος και εξαντλημένος. Όμως, θα πρέπει να επανακτήσεις τις δυνάμεις σου, να ανακτήσεις την αποφασιστικότητά σου και να εμπιστευτείς τον εαυτό σου, ώστε να ενισχύσεις τον αυτοέλεγχό σου!

Πώς μπορείς να ενισχύσεις τον αυτοέλεγχό σου και να γίνεις κυρίαρχος των επιθυμιών σου;

  • ‘‘Γνώρισε’’ τον εαυτό σου! Αναγνώρισε τις αδυναμίες και τα δυνατά σου σημεία. Φρόντισε οι αδυναμίες σου να μην ελέγχουν το μυαλό σου και να είσαι συνειδητοποιημένος αποφάσεις που λαμβάνεις
  • Προσδιόρισε τους τομείς της ζωή σου που θέλεις να έχεις περισσότερο αυτοέλεγχο, για παράδειγμα κάπνισμα, σπατάλη χρημάτων, δυσλειτουργικές συμπεριφορές και κατέγραψε τις συνθήκες που σου προκαλούν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις
  • Προσδιόρισε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις που σε εμποδίζουν να ελέγξεις τα συναισθήματά σου
  • Λειτούργησε με αυτοσυγκράτηση, εκπαιδεύοντας τον εαυτό σου να ελέγχει και να διαχειρίζεται τις καταστάσεις
  • Προσπάθησε να ‘‘εξουσιάζεις’’ εσύ το μυαλό σου και όχι το αντίστροφο
  • Βελτίωσε τις σκέψεις σου
  • Αναγνώρισε και επιβράβευσε τον εαυτό σου, τις στιγμές που καταφέρνεις και έχεις την αίσθηση ελέγχου, ώστε να μπορέσεις να συνεχίσεις με αισιοδοξία

Η αυτορρύθμιση βασίζεται στην αυτοπαρατήρηση και κατανόηση των καταστάσεων και των όσων συμβαίνουν, ώστε να μπορέσεις να ακολουθήσεις στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα και την αλλαγή που Εσύ ο ίδιος έχεις ανάγκη!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts