Home HOMEFOOD Κέικ καραμέλας

Κέικ καραμέλας

by Businessmum.gr

Τι θα λέγατε να φτιάξουμε κέικ καραμέλας;

Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:

Για την καραμέλα
140 γρ.
καστανή ζάχαρη
60 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1 πρέζα αλάτι

200 γρ. καρύδια, σπασμένα και ψημένα

 

Για το crumble
90 γρ. άχνη ζάχαρη
40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
60 γρ. βούτυρο, ανάλατο, κομμένο
1 1/2 κ.σ. κανέλα, σκόνη

1/4 κ.γ. αλάτι

 

Για το κέικ
180 γρ. ξινόγαλο
1 κ.σ. ηλιέλαιο
2 αυγά
180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. αλάτι
125 γρ. βούτυρο, ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση της συνταγής:
 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.

Λαδώνουμε ελαφρά μία στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 22 εκ.
Για τα ψημένα καρύδια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα. Σε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα βάζουμε μέσα τα καρύδια μας και τα ψήνουμε για 10-13 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανά. Αφαιρούμε γρήγορα από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Για την καραμέλα
Ανακατεύουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά την καστανή ζάχαρη, την κρέμα και το αλάτι μέχρι να φτιάξουμε μια καραμέλα και ρίχνουμε μέσα και τα καρύδια.
Αδειάζουμε το μείγμα της καραμέλας μέσα στη φόρμα.
Για το crumble

Χτυπάμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι, το βούτυρο, την κανέλα και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθούν μικρά ψίχουλα και αφήνουμε στην άκρη.

Για το κέικ
Χτυπάμε με ένα σύρμα το ξινόγαλο, το ηλιέλαιο και τα αυγά μαζί σε ένα μικρό μπολ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι μέσα σε ένα άλλο μπολ.
Με το μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι. Χτυπάμε καλά κάθε φορά που προσθέτουμε κάτι για να αναμειχθεί και να απορροφηθεί καλά.
Απλώνουμε τη μισή ζύμη πάνω από την καραμέλα και πασπαλίζουμε με το μισό crumble. Προσεχτικά απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη από πάνω και βάζoυμε και το υπόλοιπο crumble.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι όταν τρυπήσουμε το κέικ με μια οδοντογλυφίδα αυτή να βγει καθαρή.
Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά πάνω σε μία μεταλλική σχάρα και με ένα μαχαίρι κουνάμε λίγο τις άκρες για να χαλαρώσει το κέικ μας και να μπορέσουμε να το βγάλουμε. Το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα όσο είναι ακόμα ζεστό και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.

Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts