Home HOMEFOOD Λαχανοντολμάδες γιαλαντζί

Λαχανοντολμάδες γιαλαντζί

by Businessmum.gr

Τι θα λέγατε να φτιάξουμε λαχανοντολμάδες γιαλαντζί;

Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:

Για τους λαχανοντολμάδες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
250 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
400 γρ. ρύζι καρολίνα
400 γρ. νερό
1 λάχανο
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι δυόσμο
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι

1 λεμόνι, για την κατσαρόλα

Για τη σάλτσα λεμονιού
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. ελαιόλαδο
500 γρ. νερό
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
1-2 κύβους λαχανικών

2 κ.σ. άνηθο, φρέσκο

Εκτέλεση της συνταγής:

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, και κρατάμε στην άκρη το πράσινο μέρος.
Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε το ρύζι, ρίχνουμε προσεκτικά το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει.
Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κοτσάνι από το λάχανο, το μεταφέρουμε ολόκληρο στην κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο με μια τσιμπίδα, και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
Ψιλοκόβουμε καλά σε ένα ξύλο κοπής τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο και το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι που κρατήσαμε στην άκρη, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το ρύζι.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στον πάγκο εργασίας.
Κόβουμε το λεμόνι σε 4-5 λεπτές ροδέλες και τις μεταφέρουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
Τοποθετούμε 2-3 φύλλα από το λάχανο στον πάτο της κατσαρόλας ώστε να δημιουργήσουμε μια βάση και να καλύψουμε όλο τον πάτο.
Απλώνουμε ένα φύλλο λάχανο στον πάγκο εργασίας.
Κόβουμε με ένα μαχαίρι το νεύρο στο κέντρο του για να μπορέσουμε να το τυλίξουμε.
Μεταφέρουμε 2 κ.σ. από το μείγμα στο κέντρο του φύλλου και τυλίγουμε σε ρολάκι διπλώνοντας πρώτα τις άκρες.
Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με την ένωση προς τα κάτω.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τυλίξουμε όλα τα ρολάκια, αφήνοντας 2-3 φύλλα. Φροντίζουμε να μην υπάρχει κενό ανάμεσα στα ρολάκια. 
Καλύπτουμε τα ρολάκια με τα υπόλοιπα φύλλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιολαδο.
Ρίχνουμε το νερό, τοποθετούμε ένα πιάτο για να δημιουργήσουμε βάρος και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Ιδανικά θέλουμε το καπάκι να έχει τρύπα ώστε να βγαίνουν οι υδρατμοί. 
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για το αυγολέμονο
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε σε δόσεις το νερό, ανακατεύοντας τακτικά.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τον κύβο λαχανικών, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τον άνηθο, τον προσθέτουμε στο κατσαρολάκι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
Μοιράζουμε τους λαχανοντολμάδες σε πιάτα και πασπαλίζουμε με το αυγολέμονο.

Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts