Home LIFE VIEW Μην μένεις σιωπηλή μπροστά στη βία! Είμαστε εδώ και είμαστε μαζί σου!

Μην μένεις σιωπηλή μπροστά στη βία! Είμαστε εδώ και είμαστε μαζί σου!

| 25 Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η Βία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένα ή περισσότερα άτομα προσπαθούν με διάφορους τρόπους να επιβάλλουν τη θέλησή τους στερώντας από το άλλο άτομο την ελευθερία και το δικαίωμα έκφρασης. Αναφέρεται στις πράξεις επιθετικότητας και κατάχρησης που προκαλεί και έχει ως στόχο να προκαλέσει τραυματισμό ή οποιαδήποτε είδους ζημιά. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και γενικά η κάθε μορφή βίας θεωρείται μια παγκόσμια πανδημία και δυστυχώς είναι μια ηθική προσβολή και μια εικόνα ντροπής σε μια κοινωνία, συμβάλλοντας αρνητικά στην ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη του ατόμου.

Η Βία κατά των Γυναικών περιλαμβάνει κάθε πράξη που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ψυχολογικής βλάβης, τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών ανεξαρτήτους μόρφωσης, ηλικίας και κοινωνικής τάξης. Η κακοποίηση που βιώνουν οι γυναίκες είναι συνήθως η εκδήλωση έλλειψης σεβασμού από τη πλευρά των αντρών, μη μπορώντας να δεχτούν και να αναγνωρίσουν την ισότητα και την αξιοπρέπεια των γυναικών. Η βία κατά των γυναικών μπορεί να συνδεθεί, ευρύτερα, και με θέματα εξουσίας αλλά και ελέγχου στις κοινωνίες.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σε συνέλευση που πραγματοποίησε στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, θέλοντας έτσι να αναδείξει την σημαντικότητα του προβλήματος και την μεγάλη διάσταση που έχει πάρει το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφής βίας! Πες όχι στην παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα οποία έχεις και εσύ δικαίωμα! Πες όχι στην έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο και την προσωπικότητά σου! Σταμάτησέ την τώρα!

Σύμφωνα με μελέτες και ύστερα από ενημέρωση της Διεθνούς Αμνηστίας, οι αναφορές περιστατικών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχουν αυξηθεί ραγδαία, ιδίως κατά τη διάρκεια της καραντίνας και άλλων περιοριστικών μέτρων, τα οποία ανάγκασαν τις γυναίκες να βρίσκονται «παγιδευμένες» μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα σοκάρουν! Τουλάχιστον το 68% των έγγαμων γυναικών έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, με το 55% να έχει βρεθεί αντιμέτωπο με σεξουαλική παρενόχληση και το 11% να έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση. Αξιοσημείωτο είναι ότι:

  • 1 στις 5 γυναίκες πέφτει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
  • 1 στις 3 γυναίκες αντιμετωπίζει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική κακοποίηση από σύντροφό της

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τα περισσότερα θύματα φοβούνται να μιλήσουν….. Φοβούνται να απευθυνθούν στις Αρχές και να καταγγείλουν το περιστατικό, πιστεύοντας ότι δεν θα βρουν «καταφύγιο» και κανείς δεν θα τους βοηθήσει στο πρόβλημά τους. Άρα, αρκετές γυναίκες μένουν σιωπηλές για πάντα ή μιλούν πολύ πιο μετά από την κακοποίησή τους, νιώθοντας φόβο και ανασφάλεια. Οι γυναίκες-θύματα πρέπει να καταλάβουν και να αντιληφθούν ότι δεν είναι μόνες τους και με τη δύναμη που κρύβεται μέσα τους, την οποία κάποιος άλλος έχει φροντίσει να την «κλείσει βαθιά», να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας στις αρμόδιες Αρχές.

Να θυμάσαι ότι…. Ποτέ δεν είναι αργά να μιλήσεις για όσα βιώνεις! Εάν είσαι και εσύ θύμα οποιουδήποτε είδους κακοποίησης, μη διαστάσεις να μιλήσεις! Μην το κρατάς μέσα σου. Το χρωστάς στον εαυτό σου! Μην μένεις σε μια τοξική και κακοποιητική σχέση, δεν σου αξίζει…. Η δύναμη που ψάχνεις κρύβεται μέσα σου! Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και χάρισέ του την ψυχική ηρεμία και γαλήνη που του αξίζει.

Δεν είσαι μόνη! Χρειάζεσαι βοήθεια; Μη διστάσεις να την αναζητήσεις! Έχε θάρρος και διεκδίκησε ένα καλύτερο μέλλον και ένα «αύριο» που σου αξίζει. Μην ξεχνάς ότι μπορείς να τηλεφωνήσεις στην 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή SOS στο 15900, καθώς είναι μια υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες-θύματα βίας να επικοινωνήσουν άμεσα με ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, παρέχοντας άμεση βοήθεια σε τυχόν έκτακτα περιστατικά βίας.

Είμαστε δίπλα σου! Πες όχι στη κακοποίηση και σε όλες τις μορφές βίας!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts