Home LIFE VIEW Να δείξω ή όχι το πρόσωπο του παιδιού μου στο Διαδίκτυο μέσω του προφίλ μου στα social media;

Να δείξω ή όχι το πρόσωπο του παιδιού μου στο Διαδίκτυο μέσω του προφίλ μου στα social media;

by Ivi Chrysou Belesi

Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις και τις απόψεις μου σχετικά με ένα θέμα που έρχομαι συχνά αντιμέτωπη και λόγω blogging αλλά κυρίως λόγω εποχής. Να δείξω ή όχι το πρόσωπο του παιδιού μου στο Διαδίκτυο μέσω του προφίλ μου στα social media; H απάντηση μου είναι όχι. Και θα μου πεις και γιατί όχι ;

Θα σου απαντήσω και ως μαμά , blogger αλλά και ως άνθρωπος που δουλεύει στα media. H άποψη πως τα social media μας βοηθούν να δικτυωθούμε και να κοινωνικοποιηθούμε έστω σε ένα ψηφιακό κόσμο δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάζουμε όρια στην έκθεσή μας. Τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης φυσικά και έχουν απλουστεύσει τη διαδικασία προώθησης μια υπηρεσίας, ενός προϊόντος και γενικότερα των επαγγελματικών μας στόχων. Μας έχουν δώσει ακόμη την δυνατότητα να αναζητούμε άτομα, συμμαθητές, φίλους, συναδέλφους από τα παλιά και από μακριά και να ερχόμαστε πιο κοντά διαδικτυακά. Ακόμα και την λήψη μιας είδησης μας την προσφέρουν εύκολα και γρήγορα. Και ωραία και πρακτικά και χρήσιμα όλα αυτά που προσφέρει το αγαπητό Facebook, Instagram αλλά μήπως κάπου πρέπει να μπαίνει και ένα μέτρο. Να πουλάς, να επικοινωνείς και να προωθείς με κάθε τρόπο, 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες το χρόνο τις υπηρεσίες, τα προϊόντα σου και κάθε σου επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά όχι τη ζωή σου, την οικογένεια σου και ακόμα και τα παιδιά σου. 

Είναι τυχαίο που άνθρωποι με αναγνωρισιμότητα, επαγγελματίες των media όσο και να κινούνται στο χώρο του Διαδικτύου και της τεχνολογίας, αποφεύγουν τη προσωπική τους έκθεση σε αυτά και πολύ περισσότερο των οικείων τους και ειδικά των παιδιών τους; Φυσικά και υπάρχουν και εκείνοι που ακολουθούν το αντίθετο και δεν του κατακρίνουμε απλά προσωπικά δεν συμφωνώ. Και θα σου μιλήσω από την δική μου καθημερινή εμπειρία και συναναστροφή με το μιντιακό κόσμο. Όσο και να προωθώ τις επαγγελματικές δραστηριότητες μου, όσο και να πληρώνομαι για να επικοινωνώ και να παράγω υλικό για εταιρίες και brands και ακόμα και με την επαφή με το blogging, δεν δέχομαι να δώσω τα κλειδιά της προσωπικής μου ζωής σε καμία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκθέτω τον εαυτό μου, την οικογένεια μου και γενικότερα τη ζωή μου τόσο, όσο θέλω εγώ αδιαφορώντας για τα επικοινωνιακά πρέπει. Επειδή έχω επιλέξει αυτό το επάγγελμα και το blogging, αδιαφορώ για το αν πρέπει ή δεν πρέπει απαραίτητα να εκθέσω και την κόρη μου στον διαδικτυακό χώρο.  Ένα χεράκι με ένα παιχνίδι που θα φανεί χωρίς τίποτα άλλο στη φωτογραφία, για εμένα είναι υπέρ αρκετό, είτε θέλω να αποτυπώσω μια στιγμή ή να ενσωματώσω μια εικόνα σε ένα κείμενο μου. Φυσικά και θα έρθει η στιγμή στα επόμενα χρόνια που θα γνωρίσει και θα χρησιμοποιήσει τα social media και το Διαδίκτυο από επιλογή. Γιατί όμως να επιτυγχάνω αυτή τη στιγμή και να εκθέσω ένα  μωρό, ένα παιδάκι Νηπιαγωγείου, απλά για να πάω με τη τάση της εποχής ; Γιατί να κάνω inta stories αγκαλιά μαζί του, θα γίνω καλύτερη μαμά ;

Χαίρομαι ειλικρινά που με τις νέες νομοθεσίες για τη χρήση του Διαδικτύου και των πνευματικών δικαιωμάτων αρχίζουν να εισάγονται σοβαρά  θεωρίες που προστατεύουν περισσότερο από ποτέ την έκθεση του ατόμου και ειδικά των παιδιών στο Διαδίκτυο. Ελπίζω οι θεωρίες να γίνουν πράξεις και να εφαρμοστούν τόσο από γονείς -χρήστες του Διαδικτύου όσο και από τα ίδια τα μέσα Επικοινωνίας και Δικτύωσης. 

Μην απορούμε και ξαφνιαζόμαστε για τα διάφορα περιστατικά και φαινόμενα που προκύπτουν από την έκθεση και χρήση του Διαδικτύου από παιδιά. Δεν θα αναφερθώ στα περιστατικά γιατί πέρα από απίστευτη θλίψη κάθε φορά που ακούω κάτι τέτοιο, νιώθω απίστευτη οργή. Το Διαδίκτυο δεν θα γίνει ποτέ ένα ασφαλές περιβάλλον για κανένα χρήστη και ειδικά για ένα παιδί. Η αλματώδης ανάπτυξη και εξέλιξη του μόνο πιο επικίνδυνο θα το κάνει κάθε μέρα και ώρα που περνάει. Την χρήση όμως του Διαδικτύου και την πλοήγηση σε αυτό μπορούμε να την κάνουμε ασφαλή ειδικά για ένα παιδί.

Πώς; Σήμερα Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου αφιέρωσε λίγο χρόνο, μπες, πληκτρολόγησε, αναζήτησε και ενημερώσου για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τη σχετική νομοθεσία και τους τρόπους εποπτείας για μια ασφαλή, όσο γίνεται, πλοήγηση στον διαδικτυακό χώρο για εσένα και το παιδί σου.

Κλείνοντας, θα επανέλθω στο αρχικό ερώτημα για προβολή ή όχι του παιδιού στα ψηφιακά μέσα και θα σου πω για άλλη μια φορά κατηγορηματικά όχι.Θεωρώ πως μια αληθινή, ζεστή αγκαλιά έχει περισσότερο νόημα για ένα παιδί και ένα γονιό, από μια φωτογραφικά τέλεια ινσταγκραμική αγκαλιά.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts