Home EDITORIALSPECIAL STORIES Οι διαφορές ανάμεσα στον Santa Claus και στον Santa Niclaus | Σε ποιες χώρες γιορτάζεται ο Santa Niclaus;

Οι διαφορές ανάμεσα στον Santa Claus και στον Santa Niclaus | Σε ποιες χώρες γιορτάζεται ο Santa Niclaus;

by Businessmum.gr

Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις πιο αναμενόμενες γιορτές του έτους. Τα παιδιά και οι ενήλικες παντού αγαπούν την αίσθηση των Χριστουγέννων, είτε πρόκειται για την αγάπη της οικογένειας, είτε για τη ζεστασιά της φωτιάς, είτε για τα φωτεινά πολύχρωμα στολίδια, είτε ακόμη και για τον Άγιο Βασίλη.

Ο Άγιος Βασίλης είναι η πιο συνηθισμένη φιγούρα που συνδέεται με τα Χριστούγεννα, αλλά ποια είναι η προέλευσή του;

Από πού προέρχεται;

Γιατί δίνει δώρα στα καλά παιδιά;

Ο Άγιος Βασίλης είναι επίσης γνωστός ως Άγιος Νικόλαος (ένας πολύ γνωστός άγιος από τα Μύρα, ένα μέρος της σημερινής Τουρκίας). Ο Άγιος Βασίλης είναι στην πραγματικότητα μια παραλλαγή του Αγίου Νικολάου και η ιστορία του χρονολογείτε από τον 4ο αιώνα.

Ο Νικόλαος των Μύρων γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 270 μ.Χ. ως μοναχοπαίδι πλούσιων γονέων. Πιστεύεται ότι ήταν θρησκευόμενος από πολύ μικρή ηλικία. Ο Νικόλαος έχασε τους γονείς του σε πολύ μικρή ηλικία και τον μεγάλωσε ο θείος του. Αφού χειροτονήθηκε ιερέας ως ενήλικας, πίστευε στη βοήθεια των φτωχών. Ο Νικόλαος χάρισε όλη του την περιουσία για να βοηθήσει τους άπορους και τους φτωχούς. Λόγω των πράξεών του, ανακηρύχθηκε Άγιος.

Σύμφωνα με τους θρύλους, υπάρχουν δύο περιστάσεις που μιλούν για την καλοσύνη και συγκεκριμένα για την καλοσύνη του. Στον πρώτο μύθο, ένας πατέρας που έχει τρεις κόρες και δεν έχει χρήματα για προίκα σχεδιάζει να πουλήσει τις κόρες του στην πορνεία. Όταν ο άγιος μαθαίνει για τα σχέδια του πατέρα, αφήνει σακούλες με χρυσάφι τη νύχτα πριν από την ενηλικίωση της κόρης, προκειμένου να πληρώσει την προίκα. Την τρίτη φορά, ο πατέρας του κοριτσιού τον αντιμετωπίζει για να τον ευχαριστήσει και εκείνος ισχυρίζεται ότι ο πατέρας πρέπει να ευχαριστεί μόνο τον Θεό. Σε αυτή την εκδοχή, ο Άγιος πετάει τις σακούλες με το χρυσάφι από την καμινάδα, αλλά η κόρη είχε βάλει μια κάλτσα να στεγνώσει κοντά στην καμινάδα και η σακούλα με το χρυσάφι έπεσε μέσα στην κάλτσα (από όπου προέρχεται ο θρύλος με τις κάλτσες δίπλα στην καμινάδα).

Η δεύτερη ιστορία μιλάει για μια εποχή που υπήρχε μεγάλος λιμός στα Μύρα και ένα πλοίο ήταν φορτωμένο με σιτάρι που επρόκειτο να σταλεί στον αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης. Ο Νικόλαος έφτασε και ζήτησε από τους ναύτες να αφαιρέσουν λίγο από το σιτάρι, αλλά οι ναύτες αρνήθηκαν, καθώς όλο το σιτάρι είχε ζυγιστεί σωστά για τον αυτοκράτορα. Ωστόσο, ο Νικόλαος τους εξήγησε ότι η αφαίρεση του σιταριού δεν θα είχε καμία επίδραση στο βάρος τους. Όταν το φορτίο ζυγίστηκε ξανά στην Κωνσταντινούπολη, οι ναυτικοί διαπίστωσαν ότι το βάρος δεν είχε πράγματι επηρεαστεί. Ωστόσο, η Μύρα είχε τώρα αρκετό σιτάρι για να φυτέψει και να τραφεί για 2 χρόνια.

Επιπλέον, ο Άγιος Νικόλαος είναι επίσης ο προστάτης των ναυτικών, των εμπόρων, των τοξοτών, των μετανοημένων κλεφτών, των παιδιών, των ζυθοποιών, των ενεχυροδανειστών και των φοιτητών σε διάφορες πόλεις και χώρες της Ευρώπης. Ήταν επίσης προστάτης της Βαράγγειας Φρουράς των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, η οποία προστάτευε τα λείψανά του στο Μπάρι.

Ο Άγιος Νικόλαος έγινε για πρώτη φορά γνωστός στη Δύση όταν μια εφημερίδα της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι οι ολλανδικές οικογένειες είχαν συγκεντρωθεί στις 6 Δεκεμβρίου για να γιορτάσουν τη ζωή του Αγίου Νικολάου. Το όνομα του Αγίου Νικολάου έχει αλλοιωθεί στη μετάφραση πολλές φορές μέχρι το σημείο που σήμερα έχουμε τον Άγιο Βασίλη. Το σύγχρονο όνομα Άγιος Βασίλης προέρχεται από το ολλανδικό Sinterklaas, το οποίο όταν αναλύεται σημαίνει Sinter ή Άγιος και Klass, ένα παρατσούκλι για τον Νικόλαο.

Όταν παρουσιάστηκε αρχικά ο Άγιος Βασίλης, δεν είχε την εύσωμη φιγούρα ή τα ξωτικά. Ήταν ουσιαστικά μια παραλλαγή του Αγίου Νικολάου. Το 1804, ο John Pintard, μέλος της Ιστορικής Εταιρείας της Νέας Υόρκης, διένειμε ξυλογραφίες του Αγίου Νικολάου στην ετήσια συνάντηση της εταιρείας. Το φόντο της γκραβούρας περιέχει τις γνωστές πλέον εικόνες του Άγιου Βασίλη, όπως κάλτσες γεμάτες με παιχνίδια και φρούτα κρεμασμένα πάνω από ένα τζάκι.Μετά από αυτό, το 1809, ο Ουάσινγκτον Ίρβινγκ ζωγράφισε μια εικόνα του Αγίου Νικολάου ως, “έναν “κατεργάρη” με μπλε τρίγωνο καπέλο, κόκκινο γιλέκο και κίτρινες κάλτσες σε έναν άνδρα που φορούσε ένα πλατύγυρο καπέλο και ένα “τεράστιο ζευγάρι φλαμανδικών καλτσών”.

Ο Άγιος Βασίλης που βλέπουμε σήμερα εφευρέθηκε το 1822, όταν ο Κλέμεντ Κλαρκ Μουρ, ένας επισκοπικός ιερέας, έγραψε ένα μεγάλο ποίημα για τις κόρες του με τίτλο “Μια αναφορά για μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο” Ο ίδιος περιέγραψε τον Άγιο Βασίλη ως “ένα “σωστό χαρούμενο ξωτικό” με μια εύσωμη φιγούρα και την υπερφυσική ικανότητα να ανεβαίνει μια καμινάδα με ένα απλό νεύμα του κεφαλιού του!” Αυτό έγινε επιτυχία με πολλές εταιρείες που χρησιμοποίησαν τον Άγιο Βασίλη για να πουλήσουν προϊόντα και να προωθήσουν τα καταστήματά τους. Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων μεταφέρθηκαν από τις 6 Δεκεμβρίου στις 25 Δεκεμβρίου για να συμπέσουν με τη γέννηση του Ιησού Χριστού.

Σήμερα ο Αϊ-Βασίλης συνδέεται με έναν μεγαλόσωμο χαρούμενο άνθρωπο που έχει μικρά ξωτικά να τον βοηθούν να φτιάχνει και να τυλίγει το δώρο. Ο Άγιος Βασίλης είναι γνωστό ότι κρατάει ένα μεγάλο βιβλίο με τα ονόματα όλων των παιδιών και κάνει μια λίστα με όλα τα καλά παιδιά και τα άτακτα παιδιά. Στις 25 Δεκεμβρίου, τα καλά παιδιά παίρνουν δώρα κάτω από το δέντρο, ενώ τα άτακτα παιδιά παίρνουν κάρβουνα στις κάλτσες τους.

Που γιορτάζεται ο Άγιος Νικόλαος;

Ο Άγιος Νικόλαος γιορτάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία. Αν και η ημερομηνία του εορτασμού διαφέρει – στις Κάτω Χώρες γιορτάζεται στις 5 Δεκεμβρίου και στο Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία στις 6 Δεκεμβρίου – υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Για παράδειγμα, είναι ντυμένος με κόκκινο χιτώνα και φοράει μίτρα επισκόπου. Επίσης, ιππεύει ένα άλογο, έχει έναν βοηθό και ρίχνει δώρα από την καμινάδα. Αλλά μόνο σε παιδιά που ήταν καλά κατά τη διάρκεια του έτους!

Παρόλο που ο Άγιος Νικόλαος δεν γιορτάζεται στην Ισπανία, πιστεύεται ότι ταξιδεύει από την Ισπανία με πλοίο. Η άφιξή του κάθε Νοέμβριο είναι ένα μεγάλο γεγονός για τα παιδιά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας του Αγίου Νικολάου, τα παιδιά βγάζουν τα παπούτσια τους, τραγουδούν τραγούδια και αφήνουν καλούδια και καρότα. Και αν τα παιδιά ήταν καλά, λαμβάνουν μικρά δώρα ή νομίσματα από σοκολάτα.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts