Home LIFE VIEW Οι φίλες κάνουν καλό στην υγεία μου! Τις ευχαριστώ!

Οι φίλες κάνουν καλό στην υγεία μου! Τις ευχαριστώ!

by TraumaHelp.gr

Οι σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους αποτελούν ένα αναπόσπαστο και πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Στην πλειονότητά τους οι επιστήμονες έχουν αναφερθεί στη σημασία που έχει για τους ανθρώπους η σχέση τους με τον σύντροφό τους ή με τους συγγενείς τους, ή με φίλους.

Η φιλία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ψυχικής μας υγείας.

Όταν μιλάμε για υγιή φιλία εννοούμε τη διαπροσωπική σχέση μας με ανθρώπους, με τους οποίους μας συνδέει βαθιά, ειλικρινή, αληθινή εκτίμηση, σεβασμός και εμπιστοσύνη, μια κατάσταση που βελτιώνει τη διάθεσή μας, μας δημιουργεί αίσθημα ασφαλείας, ευεξίας και αισιοδοξίας.

Η φιλία βοηθάει στη διαχείριση αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων, όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Μια υγιής κοινωνική ζωή μπορεί να τονώσει και να βελτιώσει τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας (ψυχικής και σωματικής) αφού μας απαλλάσσει από την απομόνωση που συχνά οδηγεί στην κατάθλιψη.

Οι καλοί φίλοι είναι εκεί για να μας ακούσουν όταν έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε, αφουγκράζονται τις αγωνίες μας, μας δίνουν συμβουλές, μας στηρίζουν όταν περνάμε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας, όπως μια ασθένεια, μια απόλυση ή ένα διαζύγιο.

Οι φίλοι μπορούν να μας προδιαθέτουν θετικά, καθώς μας εμπνέουν δημιουργώντας κίνητρα ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Οι στόχοι αυτοί που να αφορούν είτε στην απώλεια κιλών, είτε στο να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση ή να ξεκινήσουμε ένα καινούριο επαγγελματικό project, οι φίλοι μας δίνουν τη στήριξη, την υποστήριξη και την ενθάρρυνση που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε.

Μια πολύ σημαντική επίδραση της φιλίας είναι η βελτίωση της διάθεσής μας. Πιο συγκεκριμένα, η ευτυχία, λένε, είναι μεταδοτική και συνεπώς, οι χαρούμενοι και αισιόδοξοι φίλοι μπορούν να διαμορφώσουν μια πιο όμορφη οπτική για τα πράγματα και να μας ανεβάσουν την ψυχολογία.

Πολλές φορές, οι περισσότεροι από εμάς μπορεί έχουμε στιγμές που η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας μπορεί να είναι χαμηλή, όπως να μην νιώθουμε καλά με την εικόνα μας ή γενικότερα να έχουμε την ανάγκη κάποιος να μας κάνει να νιώσουμε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας, αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή μας. Είτε πρόκειται για ένα κομπλιμέντο είτε για ένα απλό σχόλιο, οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν να αισθανθούμε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας.

Είναι πολλές οι έρευνες που έχουν αποδείξει πως το στρες μειώνεται ανάλογα με την ποιότητα των φιλικών μας σχέσεων. Oι δυσλειτουργικές σχέσεις ή το αίσθημα της μοναξιάς που τυχόν βιώνουμε, ενδέχεται να προκαλούν διάφορα προβλήματα στην καθημερινότητά μας, σωματικά και ψυχικά, με αποτέλεσμα να είμαστε περισσότερο αγχωμένοι και μέσα σε μια κατάσταση συνεχούς έντασης. Έχοντας, όμως, φίλους, ακόμη και μία συζήτηση για όλα αυτά που μας προβληματίζουν και μας στεναχωρούν, μπορεί να ανακουφίσει, να αλλάξει τον αρνητικό τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, ακόμα και να μας βοηθήσει να βρούμε λύσεις για όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η ύπαρξη υποστηρικτικών φίλων στην ζωή μας συμβάλει στην καλύτερη γενική υγεία και ευεξία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν έχουμε καλούς φίλους έχουμε και καλύτερη γενική υγεία, δεδομένου ότι η φιλία αυξάνει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Αυτό συμβαίνει, γιατί, όταν έχουμε κάποιον που ανησυχεί ειλικρινά για εμάς, αυξάνουμε την αυτοφροντίδα μας. Αντίθετα, η αίσθηση της μοναξιάς και της απομόνωσης τείνει να οδηγήσει σε παραμέληση και εγκατάλειψη του ίδιου μας του εαυτού.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι φίλοι μπορούν να έχουν θετική επίδραση σε αρνητικές συμπεριφορές, όπως κάπνισμα και αλκοόλ, ενώ επίσης μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση επιτρέποντας την καλύτερη αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

Οι φίλοι αποτελούν τον καθρέφτη του εαυτού μας, που αναδεικνύει τα προτερήματα αλλά και τα ελαττώματά μας, όπως και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε όχι μόνο οτιδήποτε θεωρούμε σημαντικό σε εμάς, αλλά και τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας και με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Η φιλία αποτελεί, δικαίως, ένα πολύ αξιοσημείωτο κομμάτι των κοινωνικών σχέσεων.

Οι φίλοι δεν βρίσκονται μόνο κοντά μας όταν μεγαλώνουμε, αλλά μας κάνουν να θέλουμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Δεν είναι μόνο οι πιο έμπιστοι άνθρωποί μας, αλλά και πρότυπα ζωής που βγάζουν τον καλύτερο εαυτό μας και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούν να μας κάνουν.

Πηγή:  traumahelp.gr

close

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts