Home MUM Οι πρώτες μέρες με το μωρό | Όλα όσα θα χρειαστεί η νέα μαμά και το μωρό !

Οι πρώτες μέρες με το μωρό | Όλα όσα θα χρειαστεί η νέα μαμά και το μωρό !

by Ivi Chrysou Belesi

Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο μάλλον ο πελαργός σας χτύπησε την πόρτα! 

Εύχομαι να απολαμβάνετε αυτή την περιόδο γιατί χωρίς αμφιβολία είναι από τις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής σας αφού σε λίγους μήνες θα κρατάτε στα χέρια σας το νέο μέλος της οικογένειας σας.

Μπορείτε να φανταστείτε τη νέα καθημερινότητα με το μωράκι σας; Σας ανησυχεί ; Σας τρομάζει ; Απαλλαχτείτε από αρνητικές, αγχωτικές σκέψεις και οργανωθείτε για αυτή τη νέα καθημερινότητα που όσο διαφορετική και αν φαντάζει, καταλήγει τόσο μαγική ! 

Μην ξεκινήσετε τις αγορές αν πρώτα δεν φτιάξετε την λίστα σας με όλα τα απαραίτητα. Αν γίνεστε για πρώτη φορά μαμά δεν σημαίνει πως τα χρειάζεστε όλα και δεν απαιτείται το σπίτι να μεταμορφωθεί σε ένα δεύτερο πολυκατάστημα βρεφικών ειδών. Συμβουλευτείτε την μαία σας και φίλες που μπορεί να έχουν ήδη παιδάκι για όσα εκείνες χρειάστηκαν πραγματικά για όσα δεν χρησιμοποιήσαν ποτέ. Εξετάστε το ενδεχόμενο να δανειστείτε από φίλους και συγγενείς που εμπιστεύεστε κάποια είδη  ή να χρησιμοποιήσετε όσα μπορείτε να έχετε σε καλή κατάσταση από προηγούμενο παιδάκι σας όπως ένα ριλάξ που θα χρειαστείτε για λίγους μήνες και έχει ένα κόστος σημαντικό που μπορείτε να διαθέσετε σε άλλα απαραίτητα για το μωράκι σας. Εάν δεν θέλετε να δανειστείτε που είναι απόλυτα σεβαστό κινηθείτε με μια λίστα όλων των απαραίτητων και περιοριστείτε για αρχή στα απολύτως απαραίτητα για τον πρώτο μήνα και σε μικρές ποσότητες για να δει τι θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα με το μωρό σας. Μην ξεχνάτε και τα δωράκια που θα λάβετε και πολλά από αυτά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με όσα είδη θέλετε να αγοράσετε εσείς για το νέο μέλος της οικογένειας. 

Οι επόμενες 5 βασικές κινήσεις σας για να είστε απολύτως προετοιμασμένες για την καθημερινότητα του μωρού σας είναι οι ακόλουθες. 

1. Φτιάξτε τον χώρο του σε κάθε σημείο του σπιτιού που βρεθείτε μαζί του.

Εκτός από το βρεφικό δωμάτιο που θα πρέπει να επιπλώσετε και θα χρησιμοποιηθεί μετά από κάποιους μήνες αφού συνηθίζεται το μωρό να κοιμάται για τουλάχιστον 2 μήνες δίπλα στους γονείς του για ασφάλεια σε λίκνο ή καλαθούνα, διαμορφώσετε μικρές γωνιές μέσα στο σπίτι που θα βρίσκεται το μωρό κατά την διάρκεια όλης της μέρα. Θα σας βολέψει πολύ σε κάθε δωμάτιο από τα βασικά που χρησιμοποιείτε να έχετε μια γωνιά για εκείνο. Στο σαλόνι για παράδειγμα μπορείτε να φτιάξετε μια γωνιά με το ριλάξ ή την φωλιά στον καναπέ οπού πολύ εύκολα θα μπορείτε να αφήσετε το μωρό σας, να απασχοληθεί με ήχους ή ακόμα και να μπορέσετε να το αλλάξετε. 

Αναφορικά με το δωμάτιο σκεφτείτε πρακτικές λύσεις γιατί όλα φαίνονται εντυπωσιακά αλλά λίγα καταλήγουν πραγματικά πρακτικά. Σκεφτείτε αν σας εξυπηρετεί μια κούνια που θα μετατραπεί αργότερα και στο πρώτο κρεβατάκια οπότε να επενδύσετε σε ένα έπιπλο που θα καλύψει τις ανάγκες του παιδιού για τα πρώτα πέντε χρόνια. Διαφορετικά βρείτε μια κούνια ή ένα πολυμορφικό παρκοκρέβατο 2 επιπέδων που θα μπορεί να κοιμηθεί από νεογέννητο μέχρι περίπου και 2 χρονών. Δώστε μεγάλη προσοχή στην επιλογή βρεφικού στρώματος! 

Μην ξεχάσετε πως χρειάζεστε στο δωμάτιο, ίσως  και το μπάνιο ένα σημείο αλλαγής πάνας με όλα τα απαραίτητα. Μια συρταριέρα μπορεί να διαμορφωθεί ως αλλαξιέρα στο δωμάτιο και μια σταθερή επιφάνεια στο μπάνιο όπως το πάνω μέρος του πλυντηρίου ή όπου αλλού μπορείτε να σταθεροποιήσετε το ειδικό στρωματάκι αλλαγής και να αλλάξετε με άνεση το μωράκι σας! 

Αποφύγετε να φορτώσετε εξαρχής το δωμάτιο του μωρού με πολλά γιατί οι ανάγκες συνεχώς θα αυξάνονται και μαζί και ο όγκος πραγμάτων οπότε καλύτερα βήμα – βήμα να το εφοδιάσετε με όσα θα χρειάζεστε πραγματικά! 

2. Διαμορφώστε 1- 2 σημεία μέσα στο σπίτι για την αλλαγή της πάνας.

Η αλλαγή μιας πάνας είναι πραγματικά η πιο βασική ασχολία που θα έχετε από τις πρώτες μέρες με το μωράκι σας μόλις επιστρέψετε από το μαιευτήριο. Μια απλή διαδικασία που μετατρέπεται σε μια απλή, καθημερινή συνήθεια. Θα σας φανεί αρκετά χρήσιμο να έχετε οργανωμένα σημεία μέσα στο σπίτι για την αλλαγή της πάνας με ένα καλάθι οργάνωσης στο οποίο θα έχετε άφθονες πάνες, μωρομάντιλα καθώς και κρέμα προστασίας από ερεθισμούς της ευαίσθητης περιοχής του μωρού σας.

Εξυπηρετεί επίσης πολύ να έχετε διαμορφώσει μια γωνιά αλλαγής πάνας στο μπάνιο για να έχετε και άμεση πρόσβαση αν χρειαστεί να πλύνετε το μωράκι σας, στο δωμάτιο και στο ίσως για τις πρώτες μέρες και μια γωνιά στον καναπέ αν περνάτε χρόνο εκεί με το μωρό σας. Φροντίστε πάντα ο χώρος αλλαγής πάνας να έχει άνεση, αδιάβροχο κάλυμμα για ενδεχόμενο ατυχηματάκι και κάποιο παιχνιδάκι για να απασχολείται το μωρό και να να ξεχνιέται ενώ εσείς το αλλάζετε. 

3. Ετοιμάστε τα απαραίτητα για το μπανάκι 

Μην βιαστείτε να γεμίσετε το μπάνιο με δεκάδες εξαρτήματα και μπανάκια για την καθημερινή φροντίδα του μωρού. Αποκτήστε αρχικά την εμπειρία του να κρατάτε το μωρό με ασφάλεια και να το πλένετε κρατώντας το ακόμα και στον νιπτήρα για αρχή που εξυπηρετεί πολύ. Συγκεντρώστε σε ένα σημείο που θα έχετε άμεση πρόσβαση όλα τα  βρεφικά σαμπουάν και αφρόλουτρα που θα χρειάζεστε για το μπανάκι του μωρού, το ψαλιδάκι νυχιών, οινόπνευμα, γάζες, βαμβάκι και χτένα. Στη συνέχεια μετά τον πρώτο μήνα με μεγαλύτερη ηρεμία θα σας πρότεινα να αναζητήσετε ένα μπανάκι για τις πρώτες βουτιές. 

4. Αποκτήστε τα εφόδια για την καθημερινή σίτιση του μωρού 

Είτε θηλάσετε είτε όχι στην κουζίνα σας θα πρέπει να προσθέσετε κάποια βασικά βρεφικά σκεύη για το τάισμα του μωρού σας. Αποστειρωτής μπιμπερό, θερμαντήρας, πιπίλες, έξτρα θηλές για τα μπιμπερό, βούρτσα καθαρισμού μπιμπερών και ειδικό βρεφικό σαπούνι πιάτων είναι τα must have που πρέπει να σας περιμένουν στο σπίτι μετά την επιστροφή από το μαιευτήριο. Ακόμα και να θηλάσετε η αποστείρωση θα είναι μέρος της καθημερινότητας σας για τις πιπίλες, τα δοχεία άντλησης ή αποθήκευσης  μητρικού γάλακτος ακόμα και για εξαρτήματα φροντίδας του μωρού όπως σύριγγες. Ο θερμαντήρας είναι προαιρετικός αλλά αν με ρωτάτε αρκετά χρήσιμος και για θηλάζουσες και μη θηλάζουσες μανούλες. 

5. Βγείτε βόλτα εύκολα και απολαυστικά 
Και φυσικά οι καροτσάδες, οι βόλτες δηλαδή με το καρότσι του μωρού θα γίνουν μια ακόμα νέα και αγαπημένη συνήθεια της καθημερινότητάς σας.  Για το λόγο αυτό θα είμαι ειλικρινής και θα σας πω πως πρέπει είναι πολύ σημαντικό να επενδύσετε σε καλό καρότσι , όχι απαραίτητα πολύ ακριβό, με ποικιλία εξαρτημάτων και αντοχές για να πάτε κυριολεκτικά παντού με το μωρό σας. Ένα καρότσι 3 σε 1 είναι η πιο ασφαλής λύση για να έχετε όσα χρειάζεστε από την πρώτη μέρα του μωρού μέχρι και το 3 έτος περίπου ηλικίας του. Μην παραλείψετε το σετ καροτσιού να περιλαμβάνει και το αυγό, το πρώτο καθισματάκι αυτοκινήτου του μωρού με το οποίο και θα πρέπει να αναχωρήσει από το μαιευτήριο και ίσως και μια τσάντα- αλλαξιέρα για να βάζετε όλα τα απαραίτητα για την βόλτα σας. 

Σας φάνηκαν πολλά για αρχή ; Προσπάθησα όσο μπόρεσα σε 5 μόνο βήματα να σας συγκεντρώσω πραγματικά τις πρώτες ουσιαστικές κινήσεις σας για οργάνωση και προετοιμασία πριν την άφιξη του μωρού σας. Γενικά μην βιαστείτε και μην παγιδευτείτε στην καταναλωτική τρέλα που μας πιάνει όλες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης με απώτερο σκοπό να εξασφαλίσουμε όλα τα απαραίτητα για την καλύτερη δυνατή φροντίδα του μωρού μας.

Ακόμα και αν γίνεστε για πρώτη φορά μανούλα, εμπιστευτείτε το ένστικτο σας και την δική σας γνώμη και αν κάτι παραλείψετε δεν θα σας δικάσει κανείς, θα βρείτε την λύση ! 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts