Home BEAUTIFUL YOUHEALTH Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου | Τα 6 πιο σημαντικά πράγματα για τον παιδικό καρκίνο

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου | Τα 6 πιο σημαντικά πράγματα για τον παιδικό καρκίνο

by Businessmum.gr

Μια ημέρα μετά την γιορτή των Ερωτευμένων είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Η 15η Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη σε κάθε παιδί και στην οικογένεια του φυσικά, που δίνουν τον δικό τους αγώνα με το τέρας που ονομάζεται καρκίνος. Όλοι γνωρίζουμε, πως όταν ένας ασθενής διαγνωστεί με καρκίνο, ανεξαρτήτου  ηλικίας, κυριαρχεί πανικός συναισθημάτων, αλλά ιδιαίτερα όταν αφορά ένα παιδί, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Είναι φυσικό να έχετε πολλές ερωτήσεις, όπως: Ποιος θα πρέπει να φροντίσει το παιδί μου; Θα γίνει καλά το παιδί μου; Τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικογένειά μας; Παρακάτω θα βρείτε τα 6 πιο σημαντικά πράγματα που αφορούν τον παιδικό καρκίνο και θα έπρεπε όλοι μας να γνωρίζουμε.


1.
Τύποι παιδικού καρκίνου 

Οι συχνότεροι τύποι καρκίνου σε παιδιά από ηλικία 0 έως 14 ετών είναι οι λευχαιμίες, οι όγκοι του εγκεφάλου και άλλοι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και τα λεμφώματα.

2. Αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου

Οι καρκίνοι στα παιδιά δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως ο καρκίνος των ενηλίκων. Η παιδιατρική ογκολογία είναι μια ιατρική ειδικότητα που επικεντρώνεται στη φροντίδα των παιδιών με καρκίνο, με αποτελεσματικές θεραπείες για πολλούς παιδικούς καρκίνους.

3.Τρόποι θεραπείας

Υπάρχουν πολλοί τύποι θεραπείας του καρκίνου. Οι τύποι θεραπείας που λαμβάνει ένα παιδί με καρκίνο εξαρτώνται από τον τύπο του καρκίνου και σε πόσο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται. Οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν: χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία και μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.

4. Παρενέργειες της θεραπείας

Τα παιδιά  πολλές φορές αντιμετωπίζουν “προβλήματα”, όχι μόνο  κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους για τον καρκίνο, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και ως επιζώντες του καρκίνου. Για παράδειγμα, μπορεί να λαμβάνουν πιο εντατικές θεραπείες, οι οποίες έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στο σώμα των παιδιών, που συνεχίζουν ακόμη να αναπτύσσονται από ό,τι στο σώμα των ενηλίκων.


5.Πού αντιμετωπίζονται τα παιδιά με καρκίνο

Τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο συχνά νοσηλεύονται σε ένα παιδικό αντικαρκινικό κέντρο, το οποίο είναι ένα νοσοκομείο ή μια μονάδα ενός νοσοκομείου που ειδικεύεται στη θεραπεία παιδιών με καρκίνο. Οι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, οι οποίοι εργάζονται  σε αυτά τα κέντρα, έχουν ειδική εκπαίδευση και τεχνογνωσία για να παρέχουν ολοκληρωμένη φροντίδα στα παιδιά. Σε αυτά τα κέντρα, διατίθενται κλινικές δοκιμές για τους περισσότερους τύπους καρκίνου που εμφανίζονται στα παιδιά και η ευκαιρία συμμετοχής σε μια δοκιμή προσφέρεται σε πολλούς ασθενείς.

6. Αιτίες του παιδικού καρκίνου

Τα αίτια των περισσότερων παιδικών καρκίνων δεν είναι γνωστά. Περίπου 8 – 10% όλων των καρκίνων στα παιδιά προκαλούνται από κληρονομική μετάλλαξη (μια γενετική μετάλλαξη που μπορεί να μεταβιβαστεί από τους γονείς στα παιδιά τους). Υπάρχει η άποψη, ότι οι περισσότεροι τύποι καρκίνου στα παιδιά, όπως και οι τύποι καρκίνου στους ενήλικες, αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα γονιδιακών μεταλλάξεων, οι μεταλλάξεις αυτές, δυστυχώς οδηγούν σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων του οργανισμού και τελικά σε καρκίνο. Στους ενήλικες, αυτές οι γονιδιακές μεταλλάξεις προκύπτουν από επιπτώσεις της γήρανσης και της μακροχρόνιας έκθεσης σε ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Ωστόσο, ο εντοπισμός πιθανών αιτιών, του παιδικού καρκίνου, που να προέρχονται από περιβαντολλογικούς παράγοντες ήταν δύσκολος.  Αυτό συμβαίνει επειδή, ο καρκίνος στα παιδιά είναι σπάνιος, ακόμη είναι δύσκολο να προσδιοριστεί σε τι μπορεί να έχουν εκτεθεί τα παιδιά στην αρχή της ανάπτυξής τους.

Η σημερινή ημέρα λοιπόν είναι αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες, οι οποίοι δίνουν μια από τις σημαντικότερες μάχες της ζωής τους! 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts