Home LIFE VIEW Πέτρος Πολυχρονίδης | Μιλάει για την μεγάλη του αγάπη, το ραδιόφωνο και πως κατάφερε να εκπέμπει ραδιοφωνικά και από την Ασία με το Asia Express!

Πέτρος Πολυχρονίδης | Μιλάει για την μεγάλη του αγάπη, το ραδιόφωνο και πως κατάφερε να εκπέμπει ραδιοφωνικά και από την Ασία με το Asia Express!

by Ivi Belesi

Με αφορμή σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 13/2 θέλησα να αδράξω την ευκαιρία και να μιλήσουμε για το αγαπημένο αυτό μέσο, το ραδιόφωνο, με έναν άνθρωπο που το υπηρετεί χρόνια πιστά και με μεγάλη αγάπη και σεβασμό και το αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Πέτρος Πολυχρονίδης, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και παρουσιαστής μας μιλάει για το δικό του ραδιόφωνο, την σχέση με τους ακροατές αλλά και μας δίνει την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. 

1. Σήμερα γιορτάζει το Ραδιόφωνο, το μέσο που υπηρετείς από 18 χρονών μέχρι και σήμερα έχοντας περάσει από διάφορους σταθμούς και εκπομπές. Για την Ελλάδα είσαι μια από τις πιο χαρακτηριστικές και αγαπημένες ραδιοφωνικές φωνές. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το ραδιόφωνο; Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε από την πρώτη στιγμή; Πόσο έχει αλλάξει το ραδιόφωνο που γνώρισες τότε με το ραδιόφωνο που υπάρχει σήμερα ; 

Στην περίπτωση μου το ραδιόφωνο στάθηκε πολύ γενναιόδωρο. Μια τελείως μη ραδιοφωνική φωνή, χωρίς σωστή άρθρωση κυρίως τα πρώτα χρόνια και με ταχύτητες ομιλίας εντελώς αντιραδιοφωνικές… απορώ και ‘γω ο ίδιος πως βρέθηκα μπροστά από τα μικρόφωνα. Λόγω όλων των παραπάνω δεν ήταν ποτέ ο αντικειμενικός μου στόχος στο επάγγελμα. Προς τις εφημερίδες κοιτούσα. Η ζωή όμως κάνει τρομερές πλάκες. Τις μεγαλύτερες. Την εποχή που άρχισα να αναζητώ εργασία το 1997, η δημοσιογραφική «πιάτσα» άνθιζε σαν το σιντριβάνι στο έξω απ’ το Bellagio στο Las Vegas.

Ένας από τους μεγαλύτερους μετέπειτα ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο ΣΠΟΡ FM έμπαινε τότε για πρώτη φορά στην αγορά, στελεχωμένος 80% από φοιτητές δημοσιογραφίας. Για μένα ήταν εργασία και σπουδή. Ένα και το αυτό. Ζυμώθηκα εκεί, έμαθα, δούλεψα. Οι καταξιωμένοι δημοσιογράφοι εκεί μέσα (Σωτηρακόπουλος, Χελάκης, Χαραλαμπόπουλος, Συρίγος, Κοτζιάς) δεν ήταν συνάδελφοι για μένα. Ήταν πραγματικοί ραδιοφωνικοί μέντορες. Βέβαια από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει η εικόνα του ραδιοφώνου τελείως. Μπορούμε να συζητάμε ώρες για αυτό αλλά ο βασικός άξονας είναι ένας. Το εμπορικό κάνει κουμάντο. Η προσωπική πινελιά έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Η ελευθερία χρόνου και το προσωπικό ύφος στα podcast είναι αυτό που λείπει από το ραδιόφωνο.

2. Το ραδιόφωνο αλλάζει, εξελίσσεται και σίγουρα η τεχνολογία συμβάλει σε αυτό. Η επικράτηση του διαδικτύου και κάποιων σύγχρονων μέσων όπως οι πλατφόρμες με podcasts θεωρείς πως έχουν επηρεάσει την πορεία του ραδιοφώνου ή όχι; Μένεις πιστός ως ραδιοφωνικός παραγωγός αλλά και ως ακροατής στο κλασικό ραδιόφωνο ή θα ήθελες ίσως κάποια στιγμή να δοκιμάσεις κάτι εναλλακτικό όπως εκπομπές podcast που θυμίζουν ραδιόφωνο αλλά δεν είναι; 

Έχω βρεθεί στη θέση να σκέφτομαι αν πρέπει να δοκιμάσω podcast. Έχω βρεθεί καλεσμένος και ένιωσα πολύ όμορφα. Το podcast δεν θα αντικαταστήσει ποτέ το ραδιόφωνο αλλά το ραδιόφωνο μπορεί να πάρει στοιχεία από το podcast. Η ελευθερία χρόνου και το προσωπικό ύφος στα podcast είναι αυτό που λείπει από το ραδιόφωνο.

Οι εκπομπές από την Ασία, με έφερναν σε μια ισορροπία. Έπαιρνα μέσω της μουσικής, την ελληνική μυρωδιά και αποφορτιζόμουν από την ένταση των γυρισμάτων του Asia Express.

3. Πριν λίγους μήνες, το καλοκαίρι του 2022 για τις ανάγκες του ριάλιτι “ASIA EXPRESS” που παρουσίασες χρειάστηκε να ταξιδέψεις στην Ασία και να παραμείνεις εκεί, αλλάζοντας μάλιστα και συχνά τοποθεσίες για τις ανάγκες του παιχνιδιού, για περισσότερο από έναν μήνα. Τότε συνέχιζες καθημερινά να βγάζεις εκπομπή παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η απόσταση και παρά την κούραση που φαντάζομαι είχες από τα γυρίσματα εκεί. Πώς αποφάσισες να κάνεις κανονικά εκπομπή και να εκπέμπεις από την Ασία; Ήταν πρακτικοί οι λόγοι; Απόφαση του ραδιοφωνικού σταθμού ή δική σου για να μην χάσεις το ραντεβού με τους ακροατές σου; Τι είναι για σένα τελικά το ραδιόφωνο, που σε κάνει να ξεπερνάς κάθε εμπόδιο προκειμένου να βγεις στον αέρα ; Τι σου προσφέρει η επαφή αυτή με το κοινό;

Οι εκπομπές που βγήκαν από την Καμπότζη, το Λάος και την Ταϊλάνδη ήταν ότι πιο συγκλονιστικό έχω κάνει μέχρι τώρα στη ζωή μου. Μέσα στον πανικό της τηλεοπτικής εκπομπής και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, το ραδιόφωνο ερχόταν σαν βάλσαμο στο τέλος τις ημέρας. Είχαμε ελέγξει πως με τη διαφορά ώρας στο τέλος της ημέρας στην Ασία, άρχιζε η εκπομπή μου στην Ελλάδα. Οπότε αποφασίσαμε με τον σταθμό μου τον ΔΡΟΜΟ 89,8 να κάνουμε μια απόπειρα για εκπομπή μέσω της «μαγικής βαλίτσας». Κονσόλα & μικρόφωνο. Το σχέδιο δούλεψε. Τελικά συνειδητοποίησα πως αυτές οι εκπομπές από την Ασία, με έφερναν σε μια ισορροπία. Έπαιρνα μέσω της μουσικής, την ελληνική μυρωδιά και αποφορτιζόμουν από την ένταση των γυρισμάτων του Asia Express. Για ένα πράγμα μόνο λυπήθηκα. Που δεν πήγαμε Βιετνάμ για να έχω την ευκαιρία να κάνω εκπομπή φωνάζοντας «Goooooood Mornig Vietnaaaam», όπως στην ταινία.

Όταν γίνει το Asia Express 2, με βλέπω να εκπέμπω και από το νότιο ημισφαίριο. Να ένας στόχος. Να βγάλω την εκπομπή από όλες τις ηπείρους της γης!

4. Βρέθηκες σε μια άλλη ήπειρο με πολλές δυσκολίες διαβίωσης, διαφορά ώρας, δύσκολες συνθήκες, έντονα και ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα και πολλές ώρες γυρισμάτων και παρόλα αυτά βρήκες, όπως απέδειξες τον τρόπο και την διάθεση να κάνεις ζωντανά την εκπομπή σου στο ραδιόφωνο. Θέλω να μας περιγράψεις πώς έβγαζες την εκπομπή και πώς την προετοίμαζες, γιατί φαντάζομαι παρά την μεγάλη εμπειρία σου μετά από τόσα χρόνια, υπάρχουν τεχνικά ζητήματα και μια προετοιμασία που πρέπει πάντα να ακολουθήσεις. Πώς λοιπόν ο αγαπημένος μας ραδιοφωνικός παραγωγός, έκανε την εκπομπή εκτός στούντιο, από την Καμπότζη, το Λάος και την Ταϊλάνδη; Απομονωμένος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου; Ανάμεσα στα γυρίσματα; Πόσο εύκολο ήταν τελικά; Θα το επαναλάμβανες αν χρειαζόταν πάλι; Υπερτερεί τελικά η θέση που έχει στην καρδιά και την ζωή το ραδιόφωνο έναντι της τηλεόρασης ; 

Η τεχνολογία έχει φτάσει εκεί που δεν φανταζόμαστε και αρκεί μια καλή σύνδεση ίντερνετ για να βγάλεις εκπομπή ακόμη και από την Ανταρκτική. Έβγαλα εκπομπές από ναούς, από ζούγκλες, από ερημιές, από βάλτους, από το χώρο αποσκευών των van που μας μετέφεραν. Από μέρη που δεν είχα διανοηθεί. Έχασα μόλις μία εκπομπή, λόγω ανύπαρκτου internet στα βουνά του Λάος. Εκεί υπάρχει μόνο ο Βούδας. Τίποτε άλλο. Αν θα το ξαναέκανα;;; Φυσικά. 100%.  Και μιας και πήρα φόρα, έβγαλα εκπομπές από ΗΠΑ, Ρουμανία, Δανία, Κύπρο, Αγγλία. Όταν γίνει το Asia Express 2, με βλέπω να εκπέμπω και από το νότιο ημισφαίριο. Να ένας στόχος. Να βγάλω την εκπομπή από όλες τις ηπείρους της γης. Όσο για τη σύγκριση με την TV… άσε να σου απαντήσω σε αυτό σε είκοσι χρόνια. Τώρα κερδίζει το μικρόφωνο.

5.Όλα αυτά τα χρόνια που κάνεις ραδιόφωνο, σίγουρα έχεις μιλήσει και συναναστραφεί με πολύ κόσμο. Υπάρχουν στιγμές και γεγονότα που έχουν συμβεί σε κάποιες εκπομπές σου και δεν θα ξεχάσεις ποτέ; Στιγμές συγκινητικές, αμήχανες, χαρούμενες και αξέχαστες; Υπάρχουν τραγούδια που παρά το πέρασμα του χρόνου σε σημαδεύουν και θα τα παίξεις πάντα σε κάποια ώρα της εκπομπής σου ;

Οι στιγμές είναι πράγματι εκατοντάδες. Ιδίως την εποχή που κάναμε χιουμοριστική αθλητική εκπομπή για 15 χρόνια με τον Μάνο Σπανόπουλο. Θα μας μείνουν αξέχαστες οι φάρσες που κάναμε, με μία από τις καλύτερες, όταν δηλώσαμε συμμετοχή στην Eurovision με το τραγούδι «Και Χιλιάδες Μπιφτέκια», το οποίο ήταν μια παρωδία αλλά στην ΕΡΤ που κάναμε την φάρσα το ‘χαψαν για αρκετή ώρα. Αγαπημένα τραγούδια;;; Φέρε λίστα να σου αραδιάσω. Ο κατάλογος ατελείωτος.

6. Πολλές φορές τα απογεύματα που σε ακούω στο αμάξι, και πάντα είσαι μέσα στην καλή διάθεση προσπαθώντας να κρατήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συντροφιά στον ακροατή που σε ακούει από οπουδήποτε, σκέφτομαι και θέλω να σε ρωτήσω πόσο εύκολο είναι τελικά κάθε μέρα να μπαίνεις στο στούντιο, να αφήνεις έξω από την πόρτα σκέψεις, δυσκολίες, δουλειές, προβλήματα για να μην τα μεταφέρεις μέσα από το μικρόφωνο σου; Νιώθεις ευθύνη προς τους ακροατές σου και υποχρέωση να τους προσφέρεις μια ευχάριστη παρέα ; Υπάρχουν ημέρες που σε δυσκολεύουν ; Θυμάσαι μια στιγμή , ένα γεγονός της ζωής σου που ενώ θα ήθελες να είχες αφήσεις έξω από το στούντιο τελικά δεν μπόρεσες και το μετέφερες στους ακροατές σου ; Τι θέλεις τελικά να κερδίζει ο ακροατής που σε ακούει κάθε φορά ; 

Υπάρχουν και αυτές οι στιγμές. Και οι προσωπικές και αυτές που απασχολούν όλο το ακροατήριο. Θα σταθώ σε ένα παράδειγμα που μου ήρθε στο νου. Οι φωτιές στο Μάτι. Τι εκπομπή να κάνεις και τι χαρούμενες και αισιόδοξες ειδήσεις να πεις; Εκεί αλλάζεις την εκπομπή σου. Τραβάς μια γραμμή και συμπορεύεσαι με τα συναισθήματα σου που είναι και κοινά συναισθήματα με όλο τον κόσμο. Δεν μπορείς να κάνεις το αντίθετο. Θα γίνεις γελοίος αν προσπαθήσεις να κάνεις αυτό που δεν αισθάνεσαι.

7. Μέχρι και το 2015 που ξεκίνησες τον “Τροχό της Τύχης” μια εκπομπή που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία μέχρι και σήμερα και μπήκες ενεργά στην τηλεόραση ως παρουσιαστής, ίσως πολλοί να μην ήξεραν το πρόσωπο σου και να μην είχαν ανακαλύψει την προσωπικότητα σου τόσο καλά. Ποιος είναι λοιπόν ο Πέτρος Πολυχρονίδης, ο Πέτρος που κάθε απόγευμα μπαίνει στο σπίτι μας και μας ψυχαγωγεί ; Ο Πέτρος που ακούμε κάθε απόγευμα στο ραδιόφωνο ; O Πέτρος που μας ταξιδεύει στον κόσμο; Τί θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας για εσένα ;

Δεν έχω κάτι να μοιραστώ όπως και να κρύψω. Αυτός που ακούτε και αυτός που βλέπετε είμαι. Οι συνεργάτες μου μπορούν να σας διαβεβαιώσουν για αυτό. Νιώθω άλλωστε πως αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που με κρατά στη δουλειά αυτά τα 25 χρόνια. Οι ακροατές ή οι τηλεθεατές που με παρακολουθούν, με έχουν προκρίνει στη συνείδηση τους για ότι ακριβώς δείχνω και πρεσβεύω. Δεν αρέσει σε όλους αλλά δεν οφείλουμε κατά τη γνώμη μου να κάνουμε πράγματα για να γίνουμε επίτηδες αρεστοί.  

8. Εκτός από ένας πολύ καταξιωμένος δημοσιογράφος και μάλιστα αθλητικός ρεπόρτερ, ραδιοφωνικός παραγωγός και επιτυχημένος παρουσιαστής, όταν τα φώτα και τα μικρόφωνα κλείνουν είσαι σύζυγος και πατέρας, έχοντας τη δική σου οικογένεια. Πόσο εύκολα συνδυάζεις το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τις άλλες σου δραστηριότητες και την οικογένεια σου ; Έχεις στερηθεί στιγμές με τα παιδιά σου για να είσαι πιστός στο ραντεβού σου με τους τηλεθεατές και τους ακροατές που σε εμπιστεύονται και σε ακολουθούν; Πόσο δύσκολο ήταν να αποφασίσεις να φύγεις για αρκετές ημέρες στην Ασία μακριά από την οικογένεια σου ;

Στο παρελθόν εκτελώντας τα επαγγελματικά μου χρέη χρειάστηκε να λείψω πολλές καλές στιγμές από το πλευρό των ανθρώπων μου. Τα τελευταία χρόνια, νιώθω πως έχοντας εκπληρώσει τα χρέη μου κυρίως προς το ραδιόφωνο, μπορώ να φροντίσω ώστε αυτό να συμβαίνει πολύ σπάνια. Η τηλεόραση είναι άλλο κομμάτι που αξίζει ξεχωριστή κουβέντα.

9. Ποιο τραγούδι θα αφιέρωνες στην οικογένεια σου και γιατί ;

Το «Δεν μεγαλώνω» του Διονύση Σχοινά. Αυτοί ξέρουν.

Μυστικά δεν υπάρχουν. Τύχη ναι. Πρέπει να βρεθείς στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή.

10. Αν κάποιο από τα παιδιά σου αποφασίσουν να ακολουθήσουν τα βήματα σου στο ραδιόφωνο και έχοντας διασχίσει ο ίδιος μια μεγάλη πορεία και με επιτυχία σε αυτό το μέσο, ποιες θα ήταν οι συμβουλές που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί τους; Υπάρχουν τελικά μυστικά για να πετύχει κάποιος ως ραδιοφωνικός παραγωγός ή είναι και θέμα τύχης ;

Μυστικά δεν υπάρχουν. Τύχη ναι. Πρέπει να βρεθείς στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Εγώ αν ξεκινούσα σήμερα το ραδιόφωνο δεν θα με έπαιρναν ούτε για να ανοίγω την πόρτα. Το timing είναι η αρχή. Έπειτα… έρχεται η σκληρή δουλειά, οι ατελείωτες ιδέες και η φρεσκάδα σε κάθε νέο βήμα.

Ράδιο αγάπη μου θα λεγόταν… Αυτή είναι η λέξη που ταιριάζει δίπλα του. Αγάπη μου.

11. Κλείνοντας, θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας μετά από 27 περίπου χρόνια που είσαι ενεργός στον χώρο του Ραδιοφώνου με αμέτρητες ώρες πίσω από το μικρόφωνο, αν υπάρχει κάτι που δεν έχεις κάνει ακόμα και θα ήθελες; Και αν έπρεπε δίπλα στην λέξη Ραδιόφωνο να βάλεις μια μόνο ακόμα λέξη για να χαρακτηρίσεις την σημασία και την θέση που έχει αυτό στην ζωή σου ποια θα ήταν αυτή;

Αυτό που δεν έχω καταφέρει να κάνω ακόμα στο ραδιόφωνο είναι μια 24ωρη σερί εκπομπή, που ο σκοπός θα είναι η βοήθεια κάποιας κοινωνικής ομάδας που το έχει ανάγκη και γνωστοί άνθρωποι θα έρχονται στην εκπομπή αυτή και θα μας εξηγούν γιατί αγάπησαν ένα συγκεκριμένο τραγούδι.

Ράδιο αγάπη μου θα λεγόταν… Αυτή είναι η λέξη που ταιριάζει δίπλα του. Αγάπη μου.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πέτρο Πολυχρονίδη για αυτή την τόσο ειλικρινέστατη συνέντευξη, γεμάτη με την αλήθεια και την αγάπη του για το ραδιόφωνο αλλά και για όλα όσα του φέρνει η ζωή, την οποία και μου παραχώρησε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου για το Businessmum.gr !

 

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts