Home CHILD Πώς επέλεξα το σχολείο που κάνει την κόρη μου ευτυχισμένη και χαμογελαστή

Πώς επέλεξα το σχολείο που κάνει την κόρη μου ευτυχισμένη και χαμογελαστή

by Ivi Belesi

Η περίοδος της Άνοιξης για πολλούς γονείς είναι και περίοδος εύρεσης σχολείου είτε για πρώτη φορά είτε για μια αλλαγή. Φυσικά και δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να επιλέξεις τον χώρο και τους ανθρώπους που θα εμπιστευτείς το παιδί σου για αρκετές ώρες της ημέρας για να παίξει και να μάθει.

Προσωπικά ήταν από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που θεωρώ πως έχω κληθεί ως μητέρα ως τώρα να λάβω γιατί το αίσθημα της ευθύνης είναι τεράστιο. Όταν με ρωτάνε, λοιπόν, πολλές μανούλες τι έκανα και πώς διάλεξα το σχολείο όπου φοιτά σήμερα η κόρη μου και όπου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα φοιτά και για τα επόμενα 12 χρόνια, αυτό που απαντώ είναι το εξής:

Άκουσα το ένστικτό μου και κοίταξα το μέλλον με βασική προϋπόθεση τη χαρά του παιδιού μου.

Κανένα σχολείο δεν είναι τέλειο και μοναδικό και κανένα σχολείο δεν ταιριάζει σε όλα τα παιδιά και στα ζητούμενα των γονιών. Όμως, επειδή η διαδικασία είναι απαιτητική και χρονοβόρα, ας δούμε τα βήματα που θα σας πρότεινα εγώ να ακολουθήσετε για να διευκολυνθείτε: 

1. Αποφασίστε αν θέλετε το παιδί να φοιτήσει σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο.

2. Κάντε μια λίστα από τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής που σας ενδιαφέρουν και προγραμματίστε τα σχετικά ραντεβού. 

3. Συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο και ενημερωθείτε για όλες τις σχετικές διαδικασίες που απαιτούνται.

4. Αφού έχετε καταλήξει σε κάποιες επιλογές, συζητήστε με το παιδί και αποφασίστε μαζί. 

Αν επιλέξετε να φοιτήσει το παιδί σας σε ιδιωτικό σχολείο, θα πρέπει να προγραμματίσετε έγκαιρα τα ραντεβού σας για να ενημερωθείτε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να δείτε τις εγκαταστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό σε μια δεύτερη επίσκεψη να πάτε μαζί και με το ίδιο το παιδί.

Δεν πρέπει να αναζητάμε το τέλειο σχολείο γιατί απλά δεν υπάρχει. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι να βρούμε το σχολείο που θα ταιριάζει καλύτερα στο παιδί μας, στις ανάγκες και στην ανάπτυξή του. Γράμματα θα μάθει κάθε παιδί σε κάθε σχολείο, όμως ο τρόπος που αυτό θα γίνει διαφέρει αλλά και οι ορίζοντες και οι ευκαιρίες που μπορεί να του παρουσιαστούν διαφέρουν από σχολείο σε σχολείο, και εκεί έρχεται ο δικός μας ρόλος να αποφασίσουμε το καλύτερο για το μέλλον του παιδιού. Βέβαια αν δεν δοκιμάσεις κάτι, ποτέ δεν είσαι σίγουρος για την επιλογή σου και σαφώς αυτό ισχύει και για το σχολείο του παιδιού μας.

Αυτό που θα σας πρότεινα τελικά είναι να μετριάσετε το άγχος και την ανασφάλεια που σίγουρα θα νιώσετε κατά τη διαδικασία εύρεσης σχολείου, να κάνετε την έρευνά σας και να αφήσετε το ένστικτό σας να αποφασίσει το καλύτερο γνωρίζοντας πάντα τις ανάγκες του παιδιού. 

Σήμερα, αν το σκεφτώ και εγώ δεν είμαι σίγουρη αν έχω κάνει την καλύτερη επιλογή σχολείου γιατί αυτό θα φανεί με τα χρόνια. Είμαι όμως βέβαιη πως έχω επιλέξει ένα σχολείο όπου το παιδί μου είναι χαρούμενο, ευτυχισμένο και ξυπνάει κάθε μέρα με την επιθυμία να πάει στην τάξη του. Επιστρέφει ενθουσιασμένο με όσα κάνει και μαθαίνει και εξελίσσεται. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή φυσικά για κάθε γονιό είναι με όσες επιλογές και αποφάσεις λαμβάνει για το παιδί του να είναι εκείνο ευτυχισμένο και χαμογελαστό. 

Σας εύχομαι, λοιπόν, να καταλήξετε σε ένα σχολείο που θα νιώθετε τόσο εσείς ασφάλεια που εμπιστεύεστε το παιδί σας όσο και το ίδιο να πηγαίνει και να επιστρέφει με χαρά! 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts