Home CHILDBABY  Πώς διαμορφώνω ένα λειτουργικό  βρεφικό δωμάτιο για 0-1 ετών;

 Πώς διαμορφώνω ένα λειτουργικό  βρεφικό δωμάτιο για 0-1 ετών;

by Ivi Chrysou Belesi

Ένα από τα θέματα που απασχολούν τις νέες μανούλες με τον ερχομό ενός μωρού είναι η διαμόρφωση του βρεφικού δωματίου. Συνήθως η διαμόρφωση γίνεται κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης και ολοκληρώνεται μετά την άφιξη του μωρού. Πολλές φορές όμως οι νέοι γονείς και ιδιαίτερα οι μανούλες κατά τη διαδικασία δημιουργίας του δωματίου και ανάμεσα σε δεκάδες αγορές έρχονται αντιμέτωπες με το προβληματισμό αν χρειάζεται πραγματικά να εφοδιάσουν το χώρο αυτό του μωρού με τα πάντα και όταν λέμε με τα πάντα εννοούμε με τα πάντα ακόμα και με το τελευταίο super gadget που ίσως μπορεί να χρειαστεί. Η απάντηση που θα σου δώσει κάθε μανούλα μετά από αυτή την εμπειρία και τον πρώτο χρόνο με ένα μωρό,  είναι πως το δωμάτιο πρέπει να είναι άκρως λειτουργικό, λιτό και απαλλαγμένο από πολλά μπιχλιμπιδάκια που μόνο χώρο πιάνουν και χρησιμότητα δεν έχουν ή και να έχουν αυτή είναι περιορισμένη.

Ας δούμε λοιπόν τα 5 βασικά βήματα και πράγματα που πρέπει να συμπεριλάβεις κατά τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού βρεφικού δωματίου.

Επιλογή χρώματος. Ξέφυγε σε παρακαλώ από το μπλε και ροζ ( και μακριά πάντα από έντονες αποχρώσεις) και δες λίγο πιο ουδέτερα και μελλοντικά. Ανάμεσα σε δεκάδες χρωματισμού και αποχρώσεις προσπάθησε να επιλέξεις ένα χρώμα που μπορεί να υπάρξει στο δωμάτιο του παιδιού τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια και σε μια απόχρωση που δεν θα προκαλεί “θόρυβο” στο δωμάτιο αλλά θα βοηθάει το μωρό ακόμα και να χαλαρώσει για να κοιμηθεί πιο εύκολο. Η μίνιμαλ άλλωστε τάση στη διακόσμηση επικρατεί πλέον έντονα και στα βρεφικά δωμάτια. Οι γήινοι τόνοι και η μινιμαλιστική διακόσμηση έχουν την τιμητική τους!

Επιλογή κρεβατιού. Κάθε μανούλα που μένει έγκυος με μια βόλτα στα βρεφικά καταστήματα εκτός από το ότι τα θέλει λίγο πολύ όλα, η πρώτη της σκέψη θα είναι να ξεκινήσει με ένα λίκνο και να συνεχίσει με μια κούνια άκρως παραμυθένια και τα δυο αλλά πόσο χρηστικά είναι ; To λίκνο όσο ιδανικό και αν φαίνεται για το πρώτο καιρό για το μωρό λόγο μεγέθους, τόσο περιορισμένη είναι η διάρκεια χρήσης καθώς το πολύ στον 6 μήνα το μωρό δεν θα μπορεί  να κοιμηθεί άμεσα λόγω περιορισμένου χώρου αλλά και θα κινδυνεύει να πέσει από αυτό! Οπότε αν δεν θες λίκνο για τους πρώτους μήνες προσπάθησε καλύτερα να βρεις και να δανειστείς από κάποιο φιλικό ή συγγενικό σου πρόσωπο.

Το επόμενο στάδιο από το λίκνο είναι φυσικά η κούνια, στην επιλογή της οποίας επίσης κρύβονται παγίδες που πρέπει να προσέξεις. Κούνιες, μεγέθη και σχέδια θα δεις πολλά, προσπάθησε όμως να βρεις κούνια που θα μπορεί να προσαρμόζεται στα διάφορα στάδια ανάπτυξης του μωρού (αυξομειώσεις στο ύψος του στρώματος και των προστατευτικών) και να μπορεί μετατραπεί σε πρώτο κρεβατάκι για το παιδί μετά την βρεφική ηλικία. Μια κούνια αξίζει να την αγοράσεις σε μεγάλο μέγεθος και με τις παραπάνω δυνατότητες που αναφέραμε, συνδυαστικά με ένα καλό στρώμα.

Τέλος, δεν ξεχνάμε και τη λύση του παρκοκρέβατου, μια λύση που παλαιότερα συνδυάζαμε κυρίως για τον ύπνο του παιδιού στα ταξίδια. Σήμερα το παρκοκρέβατο ως λύση για μόνιμο ύπνο του μωρού κρύβει μεγάλη ποικιλία και προτάσεις που ισοδυναμούν συνδυαστικά με αυτές του λίκνο και της κούνιας με επιπλέον δυνατότητα και μεταφοράς του. Μπορείς να βρεις παρκοκρέβατα σε ποικίλες διαστάσεις με δυο ή ένα επίπεδα αναλόγως την ηλικία του παιδιού σε χρώματα και σχέδια της επιλογής σου και επιλέγοντας ένα καλό στρώμα να το χρησιμοποιήσεις ως βασικό κρεβάτι για τα πρώτα 2 χρόνια του παιδιού με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη πρακτικότητα από κάθε άλλη λύση!

Επιλογή αποθηκευτικού χώρου και αλλαξιέρας. Εάν το δωμάτιο δεν διαθέτει ντουλάπες και αναζητάς έπιπλα για να το στελεχώσεις ανάμεσα στις επιλογές σου πρόσθεσε και την ιδέα μιας συρταριέρας που εκτός από εύκολη πρόταση αποθήκευσης για τα ρούχα του μωρού αποτελεί και έξυπνη ιδέα για διαμόρφωση χώρου αλλαξιέρας. Στα καταστήματα μπορείς να βρεις μέσα πλέον από μεγάλη ποικιλία την πρόταση που καλύπτει τις δικές σου ανάγκες χωρίς απαραίτητα να φορτώσεις το δωμάτιο με ένα εξειδικευμένο έπιπλο αλλαξιέρας που αργότερα θα αναγκαστείς να το αφαιρέσεις. Επιλέγοντας έπιπλο με μεγάλη επιφάνεια πάνω μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα στρωματάκι αλλαξιέρας και να διαμορφώσεις το ιδανικό και άκρως λειτουργικό χώρο για την αλλαγή της πάνας.

Διακοσμητικά στοιχεία. Η διακόσμηση του δωματίου που σαφώς θα οριστεί από τα γούστα και την αισθητική της νέα μητέρας δεν θα πρέπει να είναι πολύ φορτωμένη. Λιτές γραμμές στα διακοσμητικά, κάποιες κορνίζες με τις πρώτες φωτογραφίες του μωρού, τα δώρα του μαιευτηρίου και κάποια καλάθια αποθήκευσης είτε των καλλυντικών, των φαρμάκων και των παιχνιδιών του μωρού είναι υπέρ αρκετά για ένα λειτουργικό δωμάτιο. 

Απαραίτητα εφόδια. Κάνοντας μια λίστα με τα απαραίτητα ίσως εφόδια που πρέπει να βρίσκονται σε ένα βρεφικό δωμάτιο θα αναφέραμε τα εξής: 1.το μαξιλάρι θηλασμού τόσο για την διαδικασία του θηλασμού όσο και για τη χρήση του ως προστατευτικό ύπνου, 2. το ριλάξ για την ψυχαγωγία αλλά και τη χαλάρωση του μωρού κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα, 3. παιχνίδια με ήχους που ηρεμούν αλλά και ψυχαγωγούν το μωρό, 4. κάμερα παρακολούθησης και 5. θέρμανση και αφυγραντήρα, υγραντήρα ή ιονιστή για την σωστή θερμοκρασία και υγρασία του δωματίου που είναι καθοριστικής σημασίας για την καθημερινότητα του βρέφους. Για μια θηλάζουσα μητέρα ίσως να είναι απαραίτητη και μια πολυθρόνα ( όχι απαραίτητα η ονομαζόμενη “θηλασμού” αλλά μια  ή ένας μικρός καναπές που μπορεί να ενταχθεί στην διαμόρφωση του δωματίου

Και αν σου φαίνονται λίγα όλα αυτά, είναι πραγματικά όσο χρειάζεται ένα μωρό στην καθημερινότητά του τον πρώτο χρόνο. Όλα τα υπόλοιπα και μια στοίβα από παιχνίδια ανήκουν στις επιλογές κάθε γονέα χωρίς να αποτελούν απαραίτητο εφόδιο για το ίδιο το παιδί. Μην ξεχνάς πόσα δώρα, μικρά ή μεγάλα θα λάβεις και πολλές φορές θα αλλάξεις με κάτι που θα έχεις περισσότερο ανάγκη, οπότε άφησε χώρο για όλα αυτά στο βρεφικό δωμάτιο και στελέχωσέ το με τα απολύτως απαραίτητα για τον ύπνο και την φροντίδα του μωρού.

Και αν αμφιβάλεις πάλι για το αποτέλεσμα, είναι σίγουρο που θα διαμορφώσεις το πιο όμορφο και ζεστό περιβάλλον για το μωρό σου!

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts