Home WONDERLANDBOOKS “Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου” | Γιατί όσα βιβλία κι αν διαβάσω για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πάντα ανατρέχω σε αυτό…

“Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου” | Γιατί όσα βιβλία κι αν διαβάσω για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πάντα ανατρέχω σε αυτό…

by Alexandra Papadaki

«Έιντα! Φύγε απ’ το παράθυρο!» φώναξε η μαμά. Με άρπαξε από το χέρι και με τράβηξε με τόση δύναμη, που έχασα την ισορροπία μου και έπεσα με φόρα στο πάτωμα.

«Ήθελα απλώς να πω γεια στον Στίβεν Γουάιτ». Ήξερα ότι δεν έπρεπε να της αντιμιλάω, όμως μερικές φορές η γλώσσα μου έτρεχε πιο γρήγορα από το μυαλό μου. Είχα γίνει αγωνίστρια εκείνο το καλοκαίρι.

Η μαμά μού έδωσε ένα χαστούκι. Πολύ γερό. Το κεφάλι μου τινάχτηκε προς τα πίσω και χτύπησε στο πόδι της καρέκλας, και για μια στιγμή έχασα τον κόσμο γύρω μου. «Να μην πεις γεια σε κανένανε!» είπε η μαμά. «Σ’ αφήνω να κοιτάζεις από τούτο το παράθυρο από την καλή μου την καρδιά, αλλά έτσι και σε ξαναπετύχω να ξεμυτίζεις από δαύτο, πόσο μάλλον να μιλάς σε κανένανε, θα το καπακώσω, να το ξέρεις!»
«Μα ο Τζέιμι είναι έξω» ψέλλισα.
«Και γιατί να μην είναι δηλαδή;» έκανε η μαμά. «Αυτός δε βγήκε σακάτης σαν και σένανε».
Έσφιξα τα χείλη μου για να μη μου ξεφύγει αυτό που ήθελα να πω· και κούνησα το κεφάλι για να το διώξω από το μυαλό μου.
Και τότε είδα τον λεκέ από το αίμα στο πάτωμα. Ω Θεέ μου. Δεν το είχα καθαρίσει καλά το μεσημέρι. Αν το έβλεπε η μαμά, αμέσως θα καταλάβαινε. Θα με έκανε με τα κρεμμυδάκια. Σύρθηκα μέχρι που ο πισινός μου σκέπασε τον λεκέ και λύγισα το στραβό μου πόδι έτσι που να καθίσω πάνω του».

Έτσι ξεκινάει το βιβλίο “Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου”, της Bradley Brubaker Kimberly (εκδόσεις Παπαδόπουλος), ένα από τα πιο δυνατά βιβλία που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα, όχι τόσο για το ιστορικό φόντο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όχι δηλαδή για τον πόλεμο αυτόν καθεαυτόν, αλλά για τη συγκλονιστική ιστορία της 10χρονης Έιντα.

Το μικρό κορίτσι μεγαλώνει με μια μαμά που την έχει ουσιαστικά φυλακισμένη στο σπίτι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, την έχει πείσει πως είναι ανάπηρη (μόνο και μόνο για να λαμβάνει η ίδια ένα επίδομα…) και της έχει στερήσει κάθε δικαίωμα στη χαρά και στη ζωή.

Κι όμως, αυτό το κορίτσι έχει μέσα του απίστευτη δύναμη και τελικά καταφέρνει να δραπετεύσει μαζί με τον αδερφό της από αυτή τη μητρική φυλακή, ξεκινώντας μια νέα ζωή και συνειδητοποιώντας πως έχει ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της.

Εντωμεταξύ, τα δύο αδέρφια αναπτύσσουν μια δυνατή σχέση με τη Σούζαν Σμιθ, τη γυναίκα που τα παίρνει υπό την προστασία της. Μια σχέση που ξεπερνά τις δυσκολίες και χαρίζει στα παιδιά την αγάπη και τη φροντίδα που τόσο στερήθηκαν.

Διαβάστε αυτό το συγκινητικό βιβλίο, που μπορεί τυπικά να ανήκει στην παιδική – νεανική κατηγορία (σ.σ. ιδανικό για παιδιά 10 ετών και άνω) μπορεί όμως να αγγίξει αναγνώστες κάθε ηλικίας.

*Το βιβλίο έχει λάβει πολλές διακρίσεις ενώ ήταν #1 New York Times bestseller και στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία του 2015 των Publisher’s Weekly και Wall Street Journal. Στη χώρα μας απέσπασε το Βραβείο ΙΒΒΥ 2019 (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους.

*Μια εξαιρετική λίστα βιβλίων για την 28η Οκτωβρίου, τη σημαία, την Ειρήνη και τον Πόλεμο, έχει ετοιμάσει η αγαπημένη Ελένη Μπετεινάκη, και μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts