Home HOMEFOOD Ριζότο με θαλασσινά

Ριζότο με θαλασσινά

by Businessmum.gr

Τι θα λέγατε να φτιάξουμε ριζότο με θαλασσινά;

Υλικά που θα χρειαστείτε για την συνταγή:

1 λίτρο ζωμό, λαχανικών
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 καρότο
2 κλ. σέλινο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
300 γρ. ρύζι για ριζότο
120 γρ. λευκό κρασί
150 γρ. μύδια
150 γρ. καλαμαράκια , καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
150 γρ. γαρίδες, χωρίς κέλυφος
150 γρ. κυδώνια όστρακα
2 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
ξύσμα λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
100-200 γρ. μασκαρπόνε
αλάτι
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο

1 ματσάκι ρόκα, άγρια, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βάζουμε ένα βαθύ αντικολητκό τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τις γαρίδες. Αφήνουμε για 1 λεπτό από την κάθε μεριά, για να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε και τις αφήνουμε στην άκρη
Βάζουμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα καλαμαράκια μας. Αφήνουμε για ένα λεπτό από την κάθε μεριά, για να πάρουν χρυσαφί χρώμα, αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη μαζί με τις γαρίδες.
Κόβουμε σε κύβους το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα και τα βάζουμε στο τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
Τα αφήνουμε μέχρι να καραμελώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε, ανακατεύοντάς το καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί και να φύγει όλο το αλκοόλ.
Προσθέτουμε ζωμό (2 κουταλιές), ίσα ίσα να καλύψουμε το ριζότο και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστεί.
Όταν εξατμιστεί προσθέτουμε ακόμα 2 κουταλιές και αφήνουμε να εξατμιστεί. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός (κρατάμε 1 κουταλιά ζωμό για τη συνέχεια). Η διαδικασία θα κρατήσει 15 περίπου λεπτά.
2-3 λεπτά πριν τελειώσει η διαδικασία,  προσθέτουμε τις γαρίδες, τα καλαμαράκια, τα μύδια, τα κυδώνια και την τελευταία κουταλιά ζωμό.
Ανακατεύουμε ελαφρά, σκεπάζουμε το τηγάνι μας και αφήνουμε στη φωτιά για 2 λεπτά ακόμα.
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά  προσθέτουμε δεντρολίβανο, ξύσμα και χυμό λεμονιού, μασκαρπόνε και ανακατεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε μαζί με ρόκα!
Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts