Home CHILD Τα κρυολογήματα και οι ιώσεις στον Παιδικό Σταθμό

Τα κρυολογήματα και οι ιώσεις στον Παιδικό Σταθμό

by Ivi Chrysou Belesi

Τα κρυολογήματα και οι ιώσεις που ίσως βιώσει ένα παιδί τα πρώτα χρόνια στο Παιδικό Σταθμό, πολλές φορές προβληματίζει τους γονείς και επηρεάζει την απόφασή τους για το αν θα στείλουν ή όχι το μικρό τους στο σχολείο. Βιώνοντας τον πρώτο χρόνο στον Παιδικό με τη μικρή μου θα σου  πω φυσικά ότι η έκθεση σε μικρόβια και η πιθανότητα να αρρωστήσει είναι σημαντικά μεγάλη αλλά κάθε παιδί το βιώνει διαφορετικά. Δεν είναι απαραίτητο πως όλα τα παιδιά της κάθε τάξης θα αρρωσταίνουν μαζί και συνεχώς. Η κατάσταση του οργανισμού του κάθε παιδιού ορίζει τόσο πόσο επιρρεπές μπορεί να είναι ή όχι κατά την επαφή του με άλλα παιδιά και με την έκθεση σε ιούς.

Εμείς με τη μικρή μπορώ να πω πως μέχρι και σήμερα, πέντε μήνες αφού έχουμε ξεκινήσει τη σχολική ζωή , έχουμε σταθεί αρκετά τυχεροί καθώς δεν είναι από  τα παιδιά που αρπάζουν εύκολα μια ίωση ή ένα κρύωμα. Έχει κρυώσει, κλασικά με λαιμό, βήχα, μυξούλες και πυρετό αλλά και αυτό για 2-3 ημέρες και σχετικά με εύκολη και γρήγορη ανάρρωση. Δεν είναι το παιδί θαύμα απλά ακολουθούμε μια ρουτίνα θεωρητικά καθημερινής πρόληψης, η οποία προφανώς σε ένα βαθμό μας έχει βοηθήσει.

Τι κάνουμε; Tίποτα το περίεργο και το ασυνήθιστο. Είμαστε απλά οικογενειακώς τυπικοί  και σχολαστικοί με τις παρακάτω καθημερινές συνήθειες μας.

Dress Home. Μπορεί να σου φανεί υπερβολή αλλά από την πρώτη μέρα που γεννήθηκε η μικρή και μετά από οδηγία του παιδιάτρου, η αλλαγή ρούχων κατά την άφιξή μας στο σπίτι αποτελεί αγαπημένη συνήθεια. Τα ρούχα με τα οποία έχουμε βρεθεί στο αμάξι, το γραφείο, το σχολείο και έχουμε έρθει σε επαφή με άλλα άτομα και σε χώρους εκτός σπιτιού, συγκεντρώνουν πολλά περισσότερα μικρόβια από μια φόρμα ή μια πιτζάμα του σπιτιού. Είναι κάτι απλό που κάπως όμως βοηθάει και σας το προτείνω!

Πλύσιμο χεριών & χρήση αντισηπτικού. Το πλύσιμο χεριών αποτελεί πάγια οδηγία για καθημερινή πρόληψη από τη μεταφορά μικροβίων και δεν νομίζω να χρειάζεται να αναφερθώ στη σημασία του πλυσίματος των χεριών μας γιατί την γνωρίζουμε όλοι. Αυτό που θα προσθέσω σε αυτή την καθημερινή και απόλυτα σημαντική συνήθεια είναι μετά το καλό πλύσιμο με τρεχούμενο νερό και σαπούνι να γίνεται και μια πλύση με τα γνωστά σε όλους μας αντισηπτικά υγρά για επιπλέον καθαρισμό ειδικά μετά την επιστροφή στο σπίτι.

Υγιεινή διατροφή & ύπνος. Λαχανικά, φρούτα , ψάρι και γενικότερα τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες δεν πρέπει να λείπουν από το διατροφολόγιο των παιδιών και του δικού μας. Φυσικά και ξέρω ως μαμά τη δυσκολία να καταφέρεις τα εντάξεις αυτές τις “υγειές” τροφές στα γεύματα του παιδιού, ειδικά αν δεν τρώει εύκολα, αλλά πρέπει να αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη και σε συνδυασμό με τις μαγειρικές σου ικανότητες να βρεις τον τρόπο! Και ο ύπνος με τις απαραίτητες ώρες που  προβλέπονται για κάθε ηλικία, είναι εξαιρετικά ευεργετικός για ένα υγιή οργανισμός και για να μειώνονται οι πιθανότητες να νοσήσει ένα παιδάκι από κρύωμα ή να κολλήσει εύκολα μια ίωση.

Ισορροπία στο ντύσιμο. Δεν θες ούτε ένα παιδί ιδρωμένο από την υπερβολή των ρούχων, ούτε ένα παιδί παγωμένο από το κρύο. Τι κάνεις ; Nτύνεις το παιδί με λογική και όχι με υπερβολή. Το κορμάκι και αργότερα φανελάκι δεν το αποχωρίζεσαι από Οκτώβρη μέχρι Μάιο είτε μακρυμάνικο είτε κοντομάνικο. Το σκουφάκι από Νοέμβρη μέχρι Απρίλιο προστατεύει πάντα το παιδί κατά την έκθεση του στο κρύο και κατά τα άλλα ντύνεις το παιδί όπως ντύνεσαι. Εγώ ακολουθώντας αυτή τη τακτική από το πρώτο μήνα με το μωρό κατάφερα να ξεπεράσω το άγχος “ τι να φορέσω στο μωρό” και τελικά να εκπαιδευτώ στο να το ντύνω σωστά και όχι υπερβολικά. Το υπερβολικό ντύσιμο κατά τους χειμερινούς μήνες μόνο αρνητικές επιδράσεις μπορεί να έχει και να θέτει το παιδί σε κίνδυνο να κρυώσει πιο εύκολα!

Δεν στέλνεις το παιδί άρρωστο στο σχολείο. Ξέρω ότι πολλές από εμάς, αν όχι όλες, εργαζόμαστε καθημερινά και δεν διαθέτουμε βοήθεια για το παιδί. Όμως είμαι σίγουρη, πως μπορεί να βρεθεί μια λύση για 2-3 μέρες απουσίας από την εργασία με σχετική άδεια ή με τη βοήθεια από κάποιο μέλος της οικογένειας ή φίλο προκειμένου να παραμείνει το παιδί στο σπίτι και να αναρρώσει. Ένα παιδί με κρυολόγημα ή ίωση που θα μεταφερθεί στο σχολικό περιβάλλον εκτός του ότι μεταδίδει τα μικρόβια ή τον ιό σε συμμαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό, επιδεινώνει τη δική του κατάσταση και καθυστερεί την ανάρρωση του. 

Φυσικά σε όλα τα παραπάνω εννοείται ότι συνδυάζεται και ο απαραίτητος εμβολιασμός που πρέπει να ακολουθείται πιστά σε κάθε ηλικία του παιδιού για μια ολοκληρωμένη ασπίδα προστασίας και πρόσληψης. Λέμε ναι στον εμβολιασμό και όχι στις ασθένειες!

Συμπερασματικά λοιπόν από το πρώτο χρόνο επαφής με το παιδικό και από όσα συζητάω με άλλες μαμάδες, έχω καταλάβει πως δεν υπάρχει γενικός κανόνας για το θέμα αυτό. Κάθε παιδί δέχεται και αντιμετωπίζει τους ιούς και τα μικρόβια με διαφορετικό τρόπο και χρόνο. Επομένως εφοδιαστείτε με υπομονή, βιταμίνες και εφαρμόστε πιστά μια καθημερινή ρουτίνα πρόσληψης για να προστατευτείτε όσο μπορείτε οικογενειακώς από κρυολογήματα και ιώσεις!

 

*Από βιταμίνες εμπιστεύομαι και επιλέγω για εμένα χρόνια τη ΒΙΤΑΜΙΝΗ  C με γεύση πορτοκάλι από την POWER HEALTH.

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts