Home EDITORIALSPECIAL STORIES Τι γιορτάζουμε το Halloween | Η ιστορία του Halloween

Τι γιορτάζουμε το Halloween | Η ιστορία του Halloween

by Businessmum.gr

To Halloween. είναι μια γιορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου,συνεπώς φέτος θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 31 Οκτωβρίου. Η παράδοση ξεκίνησε από την αρχαία κέλτικη γιορτή του Σαμχάιν, όταν οι άνθρωποι άναβαν φωτιές και φορούσαν κοστούμια για να διώξουν τα φαντάσματα. Τον όγδοο αιώνα, ο Πάπας Γρηγόριος Γ’ όρισε την 1η Νοεμβρίου ως περίοδο τιμής όλων των αγίων. Σύντομα, η Ημέρα των Αγίων Πάντων ενσωμάτωσε ορισμένες από τις παραδόσεις του Σαμχάιν. Το προηγούμενο βράδυ ήταν γνωστό ως παραμονή των Αγίων Πάντων και αργότερα ως Halloween. Με την πάροδο του χρόνου, το Halloween εξελίχθηκε σε μια ημέρα δραστηριοτήτων όπως το “φάρσα ή κέρασμα”, το σκάλισμα των φαναριών, οι εορταστικές συγκεντρώσεις, η στολή και η κατανάλωση λιχουδιών.

Αρχαίες καταβολές του Halloween

Οι ρίζες του Halloween ανάγονται στην αρχαία κέλτικη γιορτή Samhain (προφέρεται sow-in). Οι Κέλτες, οι οποίοι ζούσαν πριν από 2.000 χρόνια, κυρίως στην περιοχή της σημερινής Ιρλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της βόρειας Γαλλίας, γιόρταζαν το νέο έτος την 1η Νοεμβρίου.

Η ημέρα αυτή σηματοδοτούσε το τέλος του καλοκαιριού και της συγκομιδής και την έναρξη του σκοτεινού, κρύου χειμώνα, μια εποχή του έτους που συχνά συνδεόταν με τον ανθρώπινο θάνατο. Οι Κέλτες πίστευαν ότι τη νύχτα πριν από το νέο έτος, τα όρια μεταξύ των κόσμων των ζωντανών και των νεκρών θόλωναν. Τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου γιόρταζαν το Samhain, όταν πίστευαν ότι τα φαντάσματα των νεκρών επέστρεφαν στη γη.

Εκτός από το ότι προκαλούσαν προβλήματα και κατέστρεφαν τις καλλιέργειες, οι Κέλτες πίστευαν ότι η παρουσία των απόκοσμων πνευμάτων διευκόλυνε τους Δρυίδες ή τους Κέλτες ιερείς να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον. Για έναν λαό που εξαρτιόταν εξ ολοκλήρου από τον ασταθή φυσικό κόσμο, αυτές οι προφητείες αποτελούσαν σημαντική πηγή παρηγοριάς κατά τη διάρκεια του μακρινού, σκοτεινού χειμώνα.

Για τον εορτασμό του γεγονότος, οι Δρυίδες έχτισαν τεράστιες ιερές φωτιές, όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν για να κάψουν σοδειές και ζώα ως θυσίες στις κέλτικες θεότητες. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, οι Κέλτες φορούσαν κοστούμια, συνήθως αποτελούμενα από κεφάλια και δέρματα ζώων, και προσπαθούσαν να προβλέψουν ο ένας την τύχη του άλλου.

Όταν τελείωσε η γιορτή, άναψαν ξανά τις φωτιές των εστιών τους, τις οποίες είχαν σβήσει νωρίτερα εκείνο το βράδυ, από την ιερή φωτιά για να τους βοηθήσει να προστατευτούν κατά τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα.

Το Halloween έρχεται στην Αμερική

Ο εορτασμός του Halloween ήταν εξαιρετικά περιορισμένος στην αποικιακή Νέα Αγγλία λόγω των άκαμπτων προτεσταντικών συστημάτων πεποιθήσεων εκεί. Το Halloween ήταν πολύ πιο διαδεδομένο στο Maryland και στις νότιες αποικίες.

Καθώς οι πεποιθήσεις και τα έθιμα των διαφόρων ευρωπαϊκών εθνοτικών ομάδων και των Αμερικανών Ινδιάνων αναμείχθηκαν, άρχισε να δημιουργείται μια καθαρά αμερικανική εκδοχή του Halloween. Οι πρώτοι εορτασμοί περιελάμβαναν “παιδικά πάρτι”, που ήταν δημόσιες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της συγκομιδής. Οι γείτονες μοιράζονταν ιστορίες για τους νεκρούς, έλεγαν ο ένας την τύχη του άλλου, χόρευαν και τραγουδούσαν.

Οι αποικιακές αποκριάτικες γιορτές περιελάμβαναν επίσης την αφήγηση ιστοριών φαντασμάτων και κάθε είδους σκανταλιές. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, οι ετήσιες φθινοπωρινές γιορτές ήταν συνηθισμένες, αλλά το Halloween δεν γιορταζόταν ακόμη παντού στη χώρα.

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η Αμερική κατακλύστηκε από νέους μετανάστες. Αυτοί οι νέοι μετανάστες, ιδίως τα εκατομμύρια των Ιρλανδών που έφυγαν από τον ιρλανδικό λιμό πατάτας, βοήθησαν να γίνει δημοφιλής ο εορτασμός του Halloween σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή: https://www.history.com/topics/halloween/history-of-halloween

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts