Home EDITORIAL Αυτές τις γιορτές νιώθω τόσο μόνη…

Αυτές τις γιορτές νιώθω τόσο μόνη…

| Πώς να αποδεχτείτε και να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά

by TraumaHelp.gr

Οι γιορτές είναι άμεσα συνδεδεμένες με ευχάριστες δραστηριότητες, όπως ψώνια, γιορτινά τραπέζια με συγγενείς, ανταλλαγές δώρων, διασκέδαση με φίλους και διακοπές από τις επαγγελματικές και ακαδημαϊκές υποχρεώσεις. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το κλίμα χαρούμενης διάθεσης και έξαψης, κάποιοι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις ακραίας μοναξιάς, κατάθλιψης και άγχους.

Οι λόγοι που κάποιος είναι μόνος είναι πολλοί. Ίσως από δική του επιλογή, ίσως όμως, κάποιες φορές αυτό να είναι αποτέλεσμα απρόοπτων γεγονότων, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η απόσταση, ειδικά αν κάποιος κατοικεί λόγω δουλειάς σε άλλη πόλη και δεν μπορεί να ταξιδέψει στη πόλη του ώστε να γιορτάσει με την οικογένειά του ή οι ανύπαρκτες σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Πολλές φορές, οι ψυχολογικές δυσκολίες που βιώνει κάποιος (άγχος, κατάθλιψη, κοινωνικό άγχος), αποτελούν βασικούς λόγους να μείνει μακριά από τους αγαπημένους του στην περίοδο των γιορτών.

Η περίοδος των γιορτών συχνά σχετίζεται με υπερβολικές προσδοκίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με το πώς πιστεύουμε ότι “πρέπει” να είναι.

 

Εξαιτίας της υπερβολικής εμπορευματοποίησης της εποχής, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι όλα πρέπει να είναι “τέλεια” και “μαγικά” με υπέροχες σχέσεις, αφθονία φαγητού και δώρων. Όλο αυτό, δημιουργεί ένα μεγάλο ψυχικό φορτίο στο οποίο αν δεν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε, νιώθουμε ότι έχουμε αποτύχει. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται απομονωμένοι, πιεσμένοι οικονομικά ή έχουν οικογενειακά προβλήματα που κάνουν αυτή την περίοδο πιο αγχωτική.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Υπάρχουν πολλοί αποτελεσματικοί τρόποι για να μειωθεί το αίσθημα της μοναξιάς την περίοδο των γιορτών.

-Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε το να μείνετε μόνοι τα Χριστούγεννα είναι να βγείτε έξω και να κάνετε κάτι παραγωγικό. Η απομόνωση απλά θα κάνει τις αρνητικές σκέψεις πιο έντονες.

-Μια ενδιαφέρουσα ιδέα είναι ο εθελοντισμός. Γιατί όχι; Υπάρχουν πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις που χρειάζονται βοήθεια. Θα επικοινωνήσετε με ανθρώπους και θα αισθανθείτε καλά κάνοντας θετικά πράγματα.

-Παρακολουθήστε διοργανώσεις της κοινότητάς σας. Βρείτε όλα όσα γίνονται τοπικά και λάβετε μέρος. Είτε πρόκειται για γιορτινές εκδηλώσεις ή για κάτι άλλο, βγείτε έξω και θα ανακουφίσετε τη μοναξιά.

Επικοινωνήστε με οικογένεια και φίλους. Ακόμη και αν σας χωρίζει η απόσταση, μπορείτε να κρατήσετε επαφή με τους αγαπημένους σας, διαδικτυακά ή τηλεφωνικά.

-Είναι σημαντικό να συζητήσετε για τη μοναξιά που βιώνετε. Μπορεί κάποιες φορές να αισθανόμαστε άβολα να μιλάμε για αυτό που αντιμετωπίζουμε αλλά η επικοινωνία με έναν φίλο ή κάποιο μέλος της οικογένειας που εμπιστευόμαστε δημιουργεί μια αίσθηση επαφής και μας δίνει την δυνατότητα να αναπτύξουμε πιο ισχυρούς δεσμούς.

Απολαύστε τη μοναξιά. Εάν είναι αναπόφευκτο να μείνετε μόνοι τα Χριστούγεννα, προγραμματίστε μια μέρα για τον εαυτό σας. Αγοράστε κάτι από διαδίκτυο για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας, μαγειρέψετε τα αγαπημένα σας φαγητά, οργανώστε τις σκέψεις και θέστε νέους στόχους.

Επαναπροσδιορίστε την έννοια της μοναξιάς. Μπορεί να είστε μόνος/η αυτές τις γιορτές, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αισθάνεστε μοναξιά. Από την άλλη, μπορεί να είστε με κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών και των φίλων, και να νιώθετε μόνοι. Αυτό συμβαίνει καθώς το αίσθημα της μοναξιάς σχετίζεται με το πόσο αποδεχόμαστε και νιώθουμε καλά με εαυτό μας και όχι μόνο με το πόσοι άνθρωποι μας περιβάλλουν.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και δώστε την «άδεια» να αισθανθεί μελαγχολία και θλίψη. Πρέπει να θυμόμαστε πως ότι νιώθουμε είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αν νιώθετε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το αίσθημα της μοναξιάς, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να ανακουφιστείτε από τυχόν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

close

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts