Home MUM ΤΑ ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ

ΤΑ ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ

by Ivi Chrysou Belesi

Με αφορμή το Πάσχα και τις λίγες μέρες αποχής από τα καθήκοντά μας όλοι θα θελήσουμε να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε ένα ταξιδάκι για χαλάρωση και όμορφες στιγμές έξω από τη πόλη. Και όταν λέω όλοι, εννοώ και εμάς τους γονείς είτε νέους στο club είτε πιο παλιούς. Για τους παλιούς σαφώς και τα πράγματα φαντάζουν πιο εύκολα από εμάς που θα το επιχειρήσουμε για πρώτη φορά. Ας οργανωθούμε λοιπόν για να περάσουμε καλά εμείς και τα μωρά μας, αυτό το πρώτο οικογενειακό μας Πάσχα!

Αρχικά,  θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για γονείς με μωρά από έξι μηνών και πάνω το ταξίδι έχει αρκετές ευκολίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει και ένα μικρότερο μωρό από δυο μηνών και μετά. Είναι σημαντικό το κάθε μωρό που πρόκειται να ταξιδέψει να είναι υγιές και εμβολιασμένο σύμφωνα με τα εμβόλια που αντιστοιχούν στην ηλικία του.

Η βασική διαφορά που εξυπηρετεί τους γονείς με μωρά έξι μηνών και μεγαλύτερα είναι ότι έχουν τελειώσει με τη διαδικασία της αποστείρωσης, άρα δεν κουβαλάνε αποστειρωτή και το μωρό έχει καλύψει έναν ικανοποιητικό αριθμό εμβολίων και είναι προετοιμασμένο να δεχτεί περισσότερα ερεθίσματα από τη φύση και το νέο περιβάλλον που θα βρεθεί. Ένα μικρότερο μωρό συνεχίζει απαραίτητα την αποστείρωση και χρειάζεται εξίσου μεγαλύτερη προσοχή στις αντιδράσεις του κατά την αλλαγή περιβάλλοντος.

Ας δούμε όμως τις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είτε ταξιδεύουμε με πιο μικρό ή μεγαλύτερο μωρό για μια απολαυστική και όσο το δυνατόν χωρίς απρόβλεπτα οικογενειακή απόδραση

1. Ασφάλεια και άνεση αυτοκινήτου

Είναι ευρέως γνωστό ότι πριν από κάθε ταξίδι μικρής ή μεγάλης διάρκειας είναι σημαντικό να ελέγχουμε τεχνικά το όχημα όπως χαρακτηριστικά της μηχανής, των ελαστικών για να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του ταξιδιού μας. Επίσης είναι εξίσου σημαντική και η σωστή οργάνωση του αυτοκινήτου με είδη πρώτης ανάγκης ( φαρμακείο, νερό, χαρτί κουζίνας, μωρομάντιλα) και σωστή τοποθέτηση των αποσκευών για ένα άνετο ταξίδι. Επιπλέον με το μωρό θα πρέπει να τοποθετείται σωστά το καθισματάκι του και να υπάρχουν σε πρώτη θέση όλα τα βασικά του είδη για τη διατροφή, την φροντίδα και το παιχνίδι του.

2. Γνώριμος προορισμός

Ανεξάρτητα από την απόσταση είναι σημαντικό ο προορισμός των πρώτων ταξιδιών με το μωρό να είναι σχετικά οικείος για τους γονείς και όχι τελείως άγνωστος, δηλαδή να τον έχουν επισκεφτεί ξανά στο παρελθόν και να έχουν μια άποψη για το πως μπορούν να κινηθούν σε αυτόν. Κοντά στο σημείο διαμονής καλό θα είναι να είναι εύκολη η πρόσβαση σε κάποιο mini ή super market καθώς και σε φαρμακείο για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών ή τυχόν κάποιας έκτακτης κατάστασης.

3.Άνετος χώρος διαμονής

Η επιλογή ενός άνετου και όχι τόσο πολυτελούς χώρου διαμονής είναι εξαιρετικά σημαντική για την ομαλή συμβίωση και μετάβαση του μωρού με τους γονείς του σε ένα διαφορετικό και καθόλου οικείο περιβάλλον. Μεγάλοι χώροι με εύκολη πρόσβαση, με πλήρης εξοπλισμό συσκευών και θέρμανση είναι τα απαραίτητα για μια άνετη διαμονή

4. Οργάνωση αποσκευών 

Η οργάνωση χαρακτηρίζει σε κάθε τομέα της οικογενειακή ζωή όπως και στο ταξίδι. Σκεφτείτε λογικά, απαλλαχτείτε από υπερβολές και οργανώστε σωστά και αποτελεσματικά τα προσωπικά αντικείμενα του μωρού και των άλλων μελών της οικογένειας. Αποφύγετε το λάθος της υπερβολής με τα πράγματα του μωρού λόγω δική σας ανασφάλειας. Υπολογίστε, γνωρίζοντας τις ανάγκες του μωρού τη ποσότητα του κάθε είδους που θα χρειαστεί κατά μέσο όρο, παίρνοντας μαζί κάποια τεμάχια (2-3 όχι 20) παραπάνω για ασφάλεια. Σαφώς και των αριθμό των πραγμάτων που θα χρειαστούν καθορίζει και ο αριθμός των ημερών διαμονής  στον προορισμό του ταξιδιού.

Ακολουθώντας λοιπόν συνοπτικά, τα παραπάνω βήματα οργάνωσης του ταξιδιού, ως οικογένεια με όση ανασφάλεια και αν νιώθουμε, γιατί κάθε πρώτη φορά είναι δύσκολη και γεμάτη άγχος, μπορούμε να απολαύσουμε ένα πρώτο ταξίδι αναψυχής και στιγμές ξεκούρασης με την οικογένεια μας και το μωρό μας δίπλα στη φύση.

Το ταξίδι είτε πραγματοποιηθεί με τη παρέα φίλων είτε αποκλειστικά με τα μέλη της οικογένειάς μας θέλει την ίδια οργάνωση όλων των παραμέτρων που αναφέραμε και ίσως για μια οικογένεια με το μωρό να είναι καλύτερο το πρώτο ταξίδι χωρίς φιλική παρέα για να μην υπάρχει η δέσμευση προγράμματος που μπορεί να κουράσει τόσο το μωρό όσο και του νέους γονείς που συνεχίζουν να αναπτύσσουν και να βελτιώνουν την επικοινωνία με το μικρό τους και να βρίσκουν καλύτερα τους ρυθμούς τους μεταξύ τους.

Καλό, ασφαλές και απολαυστικό, οικογενειακό ταξίδι!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts