Home LIFE VIEWPSYCHOLOGY Τοξικός άνθρωπος | Μην τον αφήσεις να σε «ρουφήξει» στη δική του κόλαση

Τοξικός άνθρωπος | Μην τον αφήσεις να σε «ρουφήξει» στη δική του κόλαση

Οι τοξικοί άνθρωποι δεν ικανοποιούνται ποτέ και με τίποτα. Είναι σαν «μαύρες τρύπες» που δεν γνωρίζεις τι κρύβουν μέσα, που σου κλέβουν το χαμόγελο, τη διάθεση, τη ζωή σου και οτιδήποτε πάει κόντρα στη δική τους ιδιοσυγκρασία.

Ό,τι σε ευχαριστεί στο απομακρύνουν, δίχως σκέψη, σε μαραζώνουν χωρίς να το καταλαβαίνεις, γιατί πολύ απλά δεν σε αφήνουν να το καταλάβεις. Έχουν έναν μοναδικό – τρομακτικό και αόρατο τρόπο να σε φέρνουν κοντά στη δική τους δίνη και στη δική τους ανθρώπινη εσωτερική κόλαση. 

Όταν οι λάθος άνθρωποι φύγουν από τη ζωή σου, τα σωστά πράγματα θα αρχίσουν να συμβαίνουν!

Μην αναλώνεσαι, βάλε όρια και κράτα τους μακριά. Η ψυχική σου ηρεμία και γαλήνη είναι οι πιο σημαντικοί σου «θησαυροί». Μείνε μακριά από αρνητικούς ανθρώπους… Μην ξεχνάς, έχουν ένα πρόβλημα για κάθε λύση και όχι λύση για κάθε πρόβλημα. Θυμήσου, η συμπεριφορά του κάθε ατόμου, ξεχωριστά, είναι η αντανάκλαση της σχέσης που έχει με τον εαυτό του.

Ποιοι είναι οι τοξικοί άνθρωποι;

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από ψεύτικες υποσχέσεις και μισόλογα. Είναι αυτοί που στην πρώτη δυσκολία σού γυρίζουν την πλάτη, σε σχολιάζουν πισώπλατα ενώ μπροστά σου δείχνουν ότι σε αγαπάνε και σε συμπαθούν, είναι αυτοί που σου κάνουν λεκτικές επιθέσεις χωρίς λόγο, που μολύνουν και τραυματίζουν τον ψυχικό σου κόσμο με σκοπό την προσωπική τους ικανοποίηση.   

Ποια τα χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων;

Είναι χειριστικοί: Χρησιμοποιούν τον άλλον για να πετύχουν τους δικούς τους σκοπούς, να εκπληρώσουν δικές τους ανάγκες ή και συναισθήματα.

Είναι επικριτικοί: Έχουν επικριτικό λόγο, δηλαδή προσπαθούν συνεχώς να προσβάλλουν τον συνομιλητή τους και συμπεριφέρονται με τόση αρνητική διάθεση και ενέργεια με σκοπό να μειώσουν το άλλο άτομο.

Είναι επιβλητικοί: Επιβάλλουν τη γνώμη τους χωρίς να τους ενδιαφέρει η γνώμη του άλλου. Θεωρούν ότι είναι αυτό και τέλος. Δεν δέχονται κουβέντα.  

Έχουν θράσος: Το μόνο που τους απασχολεί είναι το πώς θα καταστρέψουν και θα αποδιοργανώσουν τις ζωές των άλλων, γιατί πολύ απλά η δική τους δεν έχει νόημα, οπότε και ασχολούνται με οτιδήποτε ξένο.

Μπορούν πολύ εύκολα να δραματοποιηθούν: Η συμπεριφορά των τοξικών ανθρώπων μπορεί να είναι υπερβολικά δραματική, οτιδήποτε εκδηλώνουν το υλοποιούν στον μέγιστο βαθμό, είτε είναι χαρά, λύπη, ή ενθουσιασμός.  

Έχουν αρνητικό πρόσημο: Είναι αυτοί που «μπλοκάρουν», θα λέγαμε, οτιδήποτε θετικό συμβαίνει. Δεν θέλουν να βλέπουν τον άλλον χαρούμενο και κάνουν τα πάντα για να τον «ισοπεδώσουν».

Δεν κάνουν ποτέ πίσω: Δεν θα ζητήσουν συγγνώμη και δεν θα «βάλουν νερό στο κρασί τους». Θα στηρίξουν μέχρι τέλους την άποψή τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ακόμα και να δημιουργήσουν ολόκληρο καβγά μέχρι να περάσει το δικό τους. Δεν ακούνε κανέναν και χρησιμοποιούν λέξεις και ύφος που υποβιβάζουν τον συνομιλητή τους.

Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν μία δεύτερη ευκαιρία. Όχι όμως και τρίτη! Δίπλα σε έναν τοξικό άνθρωπο δύσκολα θα δεις κάτι θετικό και η ζωή σου θα είναι υποχείριο άλλου. Θα υπάρχει ένας φαύλος κύκλος.

«Κλείδωσε την πόρτα της ζωής σου» και μην επιτρέπεις σε κανέναν να εισβάλλει με το έτσι θέλω και χωρίς τη δική σου έγκριση. Μην αφήσεις το «τέρας» να σε καταβροχθίσει και να σου υποδείξει το τι να κάνεις. Εάν επιτρέψεις να εισχωρήσει στη ζωή σου, μπορεί η ζημιά να είναι μη αναστρέψιμη για την ψυχική σου υγεία. Άνοιξε τα μάτια σου, ξεχώρισε τους ανθρώπους που αξίζουν να είναι μέρος της ζωής σου, εμπιστεύσου τα σωστά άτομα και διώξε μακριά όλους εκείνους που προσπαθούν να σε ‘‘ρημάξουν’’. Οι άνθρωποι που σε αγαπάνε πραγματικά, ποτέ δεν παίζουν με την ψυχή σου!

Να φοβάσαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά τους πασχίζουν να βρουν λεκέδες στη δική σου [Μανώλης Αναγνωστάκης]

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts