Home EDITORIAL Vegan γεμιστό ψωμί σε σχήμα αστεριού

Vegan γεμιστό ψωμί σε σχήμα αστεριού

Σήμερα θα φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο σπιτικό ψωμάκι με τυρένια γέμιση και μαϊντανό -εύκολος τρόπος να φάνε πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα μικρά μας- που είναι ιδανικό για το χριστουγεννιάτικο γεύμα καθώς είναι στολίδι από μόνο του, αλλά και pull apart, δηλαδή ο καθένας τραβά μία “μύτη αστεριού” κι έχει τη μερίδα του. Είναι όμως ιδανικό και για μία βραδιά χριστουγεννιάτικης ταινίας με την οικογένεια. Φτιάξτε το και θα σας επιβραβεύσει αισθητικά και γευστικά! 

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 2 κ.γ. μαγιά
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 180 γρ. (¾ της κούπας) γάλα σόγιας
  • 300 γρ. (2 και ⅓ της κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γρ. λιωμένη vegan μαργαρίνη
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. vegan τριμμένο κίτρινο τυρί (1 κούπα)
  • 4 κ.σ. vegan μαγιονέζα
  • 10 γρ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνουμε το γάλα σόγιας τόσο όσο να είναι ζεστό στο άγγιγμα.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου να δράσει η μαγιά. Θα πρέπει να φουσκώσει το μείγμα και να κάνει φουσκάλες.

3. Προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς τη λιωμένη μαργαρίνη, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή ζύμη. Με ελαφρώς αλευρωμένα χέρια σχηματίζουμε μία μπάλα ζύμης.

4. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1-1,5 ώρα. Μπορούμε να ζεστάνουμε τον φούρνο στην χαμηλότερη θερμοκρασία και να το βάλουμε εκεί. Θα πρέπει η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

5. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας πολύ καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

6. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη την πιέζουμε για να βγει ο αέρας και τη βάζουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.

7. Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι με πλάστη σε στρογγυλό σχήμα, το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αλείφουμε το ⅓ της γέμισης στην πάνω πλευρά του.

8. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι και το βάζουμε πάνω από το πρώτο προσεκτικά και αλείφουμε ξανά με τη μισή γέμιση που έχει μείνει.

9. Επαναλαμβάνουμε με το τρίτο κομμάτι ζύμης και την υπόλοιπη γέμιση. Ανοίγουμε το τελευταίο κομμάτι και το βάζουμε πάνω στα υπόλοιπα.

10. Κόβουμε τις άκρες για να σχηματιστεί ένας τέλειος κύκλος και αφήνουμε το κομμάτι που κόψαμε στην άκρη.

11. Βάζουμε στη μέση του κύκλου ένα ποτήρι και πιέζουμε ελαφρά για να αφήσει το αποτύπωμά του.

12. Ξεκινάμε από την μία άκρη του εσωτερικού κύκλου και κόβουμε το ζυμάρι μέχρι τέλους από όλες τις πλευρές σε σχήμα σταυρού. Έτσι έχουμε τέσσερα κομμάτια. Χωρίζουμε το κάθε κομμάτι από το τέσσερα σε τρία μικρότερα. Πιάνουμε δύο κομμάτια και τα στρίβουμε 3 φορές κυκλικά προς τα έξω ενώνοντας τις άκρες τους πιέζοντας μεταξύ τους. Επαναλαμβάνουμε με όλα τα κομμάτια.

13. Δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε στα κομμάτια που κόψαμε προηγουμένως για να δημιουργηθεί ο τέλειος κύκλος και τα βάζουμε κι αυτά στο ταψί με τη λαδόκολλα.

14. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.

15. Προθερμαίνουμε για 10 λεπτά τον φούρνο στους 180.

16. Αλείφουμε το ψωμί με γάλα σόγιας και το ψήνουμε για 25 λεπτά.

Απολαμβάνουμε ιδανικά όταν είναι ζεστό αλλά είναι εξίσου νόστιμο και κρύο!

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι της Κρύστας Παραμύθη από το Vegan home.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts