Home WONDERLANDBOOKS Xmas Editorial SRPEAD LOVE | “Ενσυναίσθηση” | Παιδικά βιβλία που γεμίζουν τον κόσμο μας καλοσύνη!

Xmas Editorial SRPEAD LOVE | “Ενσυναίσθηση” | Παιδικά βιβλία που γεμίζουν τον κόσμο μας καλοσύνη!

Τα Χριστούγεννα ήταν πάντοτε η αγαπημένη μου περίοδος, όπως νομίζω και όλων των παιδιών. Λάτρευα το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα διάσπαρτα στολίδια μέσα στο σπίτι, τα λαμπάκια και εννοείται πως ανυπομονούσα για τα δώρα. Ένα ακόμη πράγμα που περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία ήταν η ώρα του παραμυθιού που είχαμε καθιερώσει και πραγματοποιούσαμε με την μαμά μου, σχεδόν κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Η μητέρα μου είχε καθιερώσει να επιλέγει και να αγοράζει 4-5 παιδικά παραμύθια τα οποία διαβάζαμε και στη συνέχεια συζητούσαμε τις χριστουγεννιάτικες νύχτες. Με αυτό τον τρόπο με είχε μάθει να λατρεύω τα παραμύθια και τα βιβλία από μικρή, να τα αναζητάω σε κάθε στιγμή του ελεύθερου χρόνου και ειδικά κατά την εορταστική περίοδο. Στη συνέχεια, κατά τη μετάβασή μου σε μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού που μπορούσα πλέον και διάβαζα μόνη μου, εκτός του ότι είχα καθιερώσει να παίρνω ένα βιβλίο από τη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου μου, μάζευα τα αγαπημένα μου παραμύθια από όλα αυτά τα χρόνια και τα ξαναδιάβαζα από την αρχή σαν να ήταν η πρώτη φορά.

Τα παραμύθια που επέλεγε να μου αγοράζει η μαμά μου κατά την εορταστική περίοδο δεν ήταν τα κλασικά αγαπημένα του Walt Disney, της Barbie, του Hans Christian Andersen ή των αδελφών Grimm, που τόσο λάτρευα. Είχαν κάτι το διαφορετικό, το οποίο εννοείται πως κατάλαβα όταν μεγάλωσα. Επέλεγε παραμύθια τα οποία μπορεί να μην ήταν τόσο ευχάριστα, με το κλασικό αμερικάνικο Happy End, αλλά περνούσαν μηνύματα και είχαν ως σκοπό να με προβληματίσουν.

Μιλούσαν για την καλοσύνη, την προσφορά, τη μοναξιά που νιώθουν κάποιοι άνθρωποι τις γιορτές και άλλα πολλά αντίστοιχα θέματα, (το γιατί το έκανε το κατάλαβα εν καιρώ).

Θυμάμαι ακόμη το δικό μου αγαπημένο παραμύθι, το οποίο εξακολουθώ να έχω έως σήμερα. Ήταν «Το χριστουγεννιάτικο όνειρο» της Αγγελικής Πετρή, από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. Ακόμη θυμάμαι (αμυδρά βέβαια) το τι μου άρεσε τόσο σε αυτό το βιβλίο. Θυμάμαι πάντως ότι μιλούσε για την αγάπη, την οποία τα παιδιά έπρεπε να φέρουν στους μεγάλους!

Γιατί λοιπόν σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί…

Τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να φέρουμε τα παιδιά μας κοντά με τον μαγικό κόσμο των βιβλίων, να τα εντάξουν στην ζωή τους και να μάθουν να τα αγαπούν.

Ταυτόχρονα είναι γνωστό, ότι τα βιβλία μέσα από τις ιστορίες τους στοχεύουν στο να περάσουν σημαντικά μηνύματα και ηθικά διδάγματα στα παιδιά μας. Για αυτό, λοιπόν, μπορούμε τώρα με αφορμή τις γιορτές, (καλό θα ήταν και όχι μόνο την περίοδο των γιορτών) να επιλέξουμε μερικά παραμύθια με ουσιαστικό και βαθύτερο νόημα, μέσα από τα οποία θα περάσουμε και θα διδάξουμε νέα μηνύματα στα παιδιά μας.

Παραμύθια με ιδιαίτερα, βαθιά μηνύματα, που μπορείτε να επιλέξετε αυτές τις γιορτές:

Τα παπούτσια των άλλων, της συγγραφέως Άλκηστης Χαλικιά και των εκδόσεων ΙΚΑΡΟΣ [είναι ένα τρυφερό βιβλίο για την ενσυναίσθηση και την αμοιβαία κατανόηση].

Η Αόρατη“, του συγγραφέα Tom Percival και τω εκδόσεων ΙΚΑΡΟΣ, [εστιάζει σε αυτούς που συνυπάρχουν ανάμεσά μας και αισθάνονται «αόρατοι», αναδεικνύοντας με τρυφερότητα τη σημασία τού να αντιλαμβανόμαστε την αλήθεια γύρω μας].

ΚΑΛΟΣΥΝΗ“, του AXEL SCHEFFLER , μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη, των εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ
[ασχολείται με το πώς πάντα υπάρχουν τρόποι να βοηθάμε ώστε να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος, ακόμα κι αν είμαστε μικροί ή λίγο ντροπαλοί].

Η ευχή του Νικόλα“, της συγγραφέως Αναστασίας Ευσταθίου και των εκδόσεων Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, [στοχεύει στην ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων και στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης για τους άλλους σε μια μικρή κοινωνία. Κυρίαρχα μηνύματα στην ιστορία του Νικόλα η αγάπη, η προσφορά, ο αλτρουισμός, η φιλία, η οικογένεια, μα πάνω απ’ όλα η ευαισθητοποίηση των πολιτών για μια κοινωνία πανανθρώπινη].

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς σκεφτόσαστε το οικονομικό κομμάτι, και εδώ, λοιπόν, έρχονται να βοηθήσουν οι Δημόσιες Δανειστικές Βιβλιοθήκες των Δήμων μας, και φυσικά οι Σχολικές Βιβλιοθήκες.

Θυμηθείτε: Αν έχετε βιβλία που δεν χρειάζεστε πια, μπορούν να βρεθούν σε άλλα παιδικά χεράκια μέσω του Library4all. Το Library4all είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία προσηλωμένη στην εκπαίδευση, τη διά βίου μάθηση, την καλλιτεχνική έκφραση και την ανάδειξη του πολιτισμού με σκοπό την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, μέσω της υποστήριξης και της ενίσχυσης σχολικών βιβλιοθηκών με βιβλία. 

Καλές γιορτινές αναγνώσεις, με Υγεία, Αγάπη και Ενσυναίσθηση!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts