Home EDITORIAL Xmas Edtorial SPREAD LOVE | “Ενσυναίσθηση” | Είναι τόσο σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο καθένας περνάει διαφορετικά τα Χριστούγεννα…

Xmas Edtorial SPREAD LOVE | “Ενσυναίσθηση” | Είναι τόσο σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο καθένας περνάει διαφορετικά τα Χριστούγεννα…

«Μαμά πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τι δώρο θα μου πάρεις;», «Πλησιάζει η ημέρα των Χριστουγέννων, πόση χαρά και ευγνωμοσύνη νιώθω που θα τα περάσω με την οικογένειά μου, τρώγοντας όλοι μαζί», «Κρίμα, για ακόμη μία χρονιά, θα περάσω μόνος μου την ημέρα των Χριστουγέννων, μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια μου…. Μάλλον θα έχουν δουλειές».

Κάποιες από τις προτάσεις και τις σκέψεις που ακούμε όλοι αρκετά συχνά κάθε χρονιά που πλησιάζει η γιορτή των Χριστουγέννων! Η πιο μαγική γιορτή του χρόνου, της ‘‘ενωμένης οικογένειας’’, της άπλετης αγάπης, της ανυπομονησίας για μικρούς και μεγάλους, ‘‘πλημμυρίζοντας’’ τους από πλούσια συναισθήματα.

Από την άλλη όμως, για πολλούς, είναι και μία γιορτή που εκπνέει αρνητικά –ανάμεικτα- συναισθήματα, θα λέγαμε, καθώς με τον ερχομό των Χριστουγέννων, υπάρχουν άνθρωποι που μελαγχολούν, έχουν σημάδια κατάθλιψης, έχουν σκέψεις αυτοκτονικού ιδεασμού όπου σε κάποιες περιπτώσεις αυτές οι σκέψεις έχουν γίνει και πραγματικότητα φτάνοντας στο τελικό στάδιο, χάνοντας αυτά τα άτομα τη ζωή τους.

Τα Χριστούγεννα έρχονται να φέρουν στην επιφάνεια αυτή τη μοναδική σημασία που έχει ο όρος της ενσυναίσθησης, απλά λόγω της φορτισμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η ενσυναίσθηση εμφανίζεται σε υπερθετικό βαθμό. Μην ξεχνάς ότι ο κάθε άνθρωπος ‘‘κουβαλάει’’ τα δικά του προσωπικά βιώματα, έχοντας διαμορφώσει με ξεχωριστό τρόπο την προσωπικότητα αλλά και την ιδιοσυγκρασία του. Οπότε, τα Χριστούγεννα λόγω της ιδιαιτερότητας που έχουν, ο καθένας τα βιώνει με διαφορετικό τρόπο.

Υπάρχει η κατηγορία των ανθρώπων που κατά την περίοδο των Εορτών κατακλύζεται από συναισθήματα χαράς, ευτυχίας, ευεξίας, θετικής διάθεσης, ευγνωμοσύνης, ανυπομονησίας, αποφόρτισης, ενθουσιασμού και αποσυμφόρησης από την καθημερινή ρουτίνα.

Υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, οι οποίοι δεν θεωρούν τα Χριστούγεννα ως μια χρωματιστή γιορτή, καθώς βιώνουν συναισθήματα όπως θλίψη, μοναξιά, νοσταλγία, απογοήτευση, αυξημένο στρες, ενοχές, θυμό, εσωτερικές συγκρούσεις και γενικά υπάρχει έντονο το στοιχείο της αρνητικής σκέψης.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι πράξεις ανιδιοτέλειας, κυρίως την περίοδο των γιορτών, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Υπάρχουν άνθρωποι, εκεί έξω, που ανυπομονούν και αναμένουν ένα χέρι βοηθείας, είτε με τη μορφή δωρεάς υλικών αγαθών είτε ακόμη και με ένα χαμόγελο ή με την ανταλλαγή μιας κουβέντας. Μικρά πραγματάκια, αλλά είναι και αυτά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να «αγγίξουν» τον συνάνθρωπό μας.

Κάποιες μικρές-ευχάριστες ιδέες που μπορείς να υιοθετήσεις για αυτά τα Χριστούγεννα είναι οι εξής:

  • Φρόντισε, είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, να εφοδιάσεις μία οικογένεια με διάφορα απαραίτητα πράγματα, τα οποία αδυνατεί να αγοράσει αλλά και με «καλούδια», τα οποία έχουν ‘‘άρωμα’’ Χριστουγέννων. Σίγουρα, θα είναι μία κίνηση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό αυτών των ανθρώπων.
  • Χάρισε σε ένα παιδί το χαμόγελο, μέσω της προσφοράς ενός παιχνιδιού, ώστε ο Άγιος Βασίλης να πάει σίγουρα το δώρο του, όπως θα πάει σε όλα τα παιδιά.
  • Εάν ο γείτονάς σου ή κάποιος φίλος ή συγγενής δεν έχει οικογένεια ή τα σημαντικά για εκείνον πρόσωπα βρίσκονται μακριά, το κενό ειδικά τις ημέρες των εορτών είναι μεγάλο και δυσβάσταχτο. Φρόντισε, εάν στο επιτρέπει και ο ίδιος, να προσφέρεις τη δική σου «αγκαλιά» – παρέα, ώστε να απαλύνεις λίγο τον πόνο, προσφέροντάς του λίγη χαρά και αισιοδοξία.

Να θυμάσαι ότι

Δίνοντας έστω και το ελάχιστο σε κάποιον που πιστεύεις ότι το έχει πραγματικά ανάγκη, πίστεψέ με, σου επιστρέφεται εις διπλούν και ας μην το καταλαβαίνεις και παράλληλα είναι σαν να προσφέρεις στον εαυτό σου που μπορεί να βρεθεί σε αντίστοιχη θέση κάποια στιγμή.

Πρόσφερε καλοσύνη, κατανόηση, συμπαράσταση και υποστήριξη στους ανθρώπους σου αλλά και σε όσους πιστεύεις ότι θα χαμογελάσουν με μία σου πράξη. Μοίρασε αγάπη και μην ξεχνάς να έχεις ενσυναίσθηση!

Μην ξεχνάς ότι…. Τα ποσοστά των καταθλιπτικών ανθρώπων διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται τις ημέρες των εορτών. Μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις αυτής της περιόδου, φαίνεται να είναι η διαχείριση των αρνητικών σκέψεων και της κατάθλιψης.

Τι είναι αυτό που πυροδοτεί την κατάθλιψη των Χριστουγέννων;

Η περίοδος των εορτών είναι για πολλούς μία αγχωτική και δυσάρεστη περίοδος και αυτό γιατί λόγω των αυξημένων επαγγελματικών και προσωπικών υποχρεώσεων, οι άνθρωποι προσπαθούν να τα εξισορροπήσουν, κάτι που τους δημιουργεί διπλάσιο άγχος. Ακόμη, για πολλούς μπορεί να είναι μία οικονομικά δύσκολη περίοδος, καθώς τα δώρα και οι υποχρεώσεις να είναι αρκετές, αλλά το πορτοφόλι να είναι άδειο και να μην ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις.

Τα Χριστούγεννα δεν είναι για όλους μία περίοδος χαράς και ευτυχίας και αυτό γιατί υπάρχουν άτομα που περικλύζονται από αισθήματα απογοήτευσης, καθώς μπορεί να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους.

Δεν πρέπει να πέφτεις στην παγίδα σκέφτοντας ότι όλα είναι τέλεια και όλοι οι υπόλοιποι τα έχουν λυμένα, αυτό είναι λάθος! Όλοι οι άνθρωποι έχουν άλυτα προβλήματα και δυσκολίες, οπότε καλό είναι να μην πιστεύεις ό,τι βλέπεις στις φωτογραφίες!

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που πυροδοτεί την θλίψη των Χριστουγέννων είναι, η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, γεγονός που πυροδοτεί τα αρνητικά συναισθήματα που κυριαρχούν στο μυαλό.

Πώς μπορούμε να στηρίξουμε κάποιον γνωστό μας, ο οποίος έχει συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια των γιορτών;

Δεν είναι λίγες οι φορές που η σκέψη των ατόμων που έχουν κατάθλιψη εγκλωβίζεται σε αρνητικά σενάρια και ενοχές, καθώς νιώθουν ότι δεν έχουν τη δύναμη να προσφέρουν χαρά στους δικούς τους ανθρώπους και κυρίως στην οικογένειά τους. Η περίοδος των Χριστουγέννων γίνεται πιο απαιτητική για κάποιους που δεν είναι εσωτερικά καλά, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με το αίσθημα της ανηδονίας, δηλαδή δεν τους ευχαριστεί τίποτα. Θα πρέπει να είμαστε δίπλα στα άτομα που είναι καταθλιπτικά, καθώς νιώθουν πιεσμένα εκείνη την περίοδο και δεν μπορούν να εκφράσουν κάτι θετικό. Επομένως,  

  • Άκουσε με ενσυναίσθηση και ας μην καταλαβαίνεις πάντα πώς μπορεί να νιώθει ο απέναντί σου. Έχε σεβασμό, γιατί αυτό που σου λέει είναι πολύ σημαντικό για εκείνον.
  • Μην υποβαθμίζεις τα συναισθήματα του ατόμου που δεν αισθάνεται το ίδιο χαρούμενος με εσένα. Προσπάθησε να εκφράσεις ένα μήνυμα χαράς και ελπίδας, πρόσφερέ του κάτι ή απόσπασε την προσοχή του ή προσκάλεσέ τον για να δειπνήσετε όλοι μαζί, ώστε να μην αισθάνεται μόνος του.
  • Μην ασκείς πίεση στο άτομο που δεν είναι ψυχικά καλά, λέγοντάς του «Εσύ ευθύνεσαι που είσαι έτσι και που συμπεριφέρεσαι έτσι. Κανείς δεν σου φταίει» , «Δεν σε αντέχω άλλο να μην κάνεις τίποτα και να σου φταίνε όλα, αμάν, σύνελθε» , «Δεν κάνεις τίποτα για να αλλάξεις»….. και άλλες τέτοιες εκφράσεις που δεν πρέπει να λέγονται, γιατί επιβαρύνει την Ψυχολογία του ατόμου με κατάθλιψη
  • Η ενεργή εμπλοκή σου, πάντα με «απόσταση», μπορεί να λειτουργήσει σημαντικός προληπτικός παράγοντας της νόσου και να συμβάλει κάπως στη θεραπεία του καταθλιπτικού ατόμου.
  • Πρόσφερε αγάπη, καλοσύνη, συμπόνια, κατανόηση και ένα πιάτο φαΐ με έναν διακριτικό τρόπο και θα δεις….. Μπορεί να χαμογελάσει η ψυχή του και ας μην φανεί. Θα αισθανθεί ότι κάποιος εκεί έξω τον καταλαβαίνει.
  • Εάν κάποιος δεν επιθυμεί κόσμο και δεν θέλει να κάνει τίποτα εκείνες τις ημέρες, μπορείς να τον πάρεις ένα τηλέφωνο για χρόνια πολλά ή να του προτείνεις ένα γεύμα οι δυο σας, χωρίς κόσμο. Απλά και μόνο να νιώσει ένα χέρι που μπορεί να ακουμπήσει τη ψυχή του.

Μην ξεχνάς να είσαι πάντα διακριτικός και να προσέχεις τις λέξεις, γιατί οι λέξεις πονάνε!

Ευχόμαστε Καλές Γιορτές σε όλο τον κόσμο, με υγεία, αγάπη, αλληλεγγύη, πίστη, αισιοδοξία, χαρά, ευημερία και χαμόγελο!

Και όσοι από εσάς θα βρίσκεστε μακριά από τις οικογένειές σας….. Φροντίστε τα Χριστούγεννα να είστε δίπλα σε αγαπημένα σας πρόσωπα!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts