Home WONDERLANDCULTURE 23 Μαρτίου | Αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας

23 Μαρτίου | Αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας

Στην πόλη της Καλαμάτας έζησα αξέχαστες στιγμές κατά την διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων. Η καταπράσινη αυτή πόλη της Πελοποννήσου έχει μια ξεχωριστή θέση μέσα στην καρδιά μου, καθώς, εκτός ότι γνώρισα υπέροχους ανθρώπους, εκεί ωρίμασα, στάθηκα στα πόδια μου, μα πάνω από όλα εκεί κατάφερα να κάνω το παιδικό μου όνειρο πραγματικότητα, να ακολουθήσω την επιστήμη της καρδιάς μου, να γίνω αρχαιολόγος.

Η πόλη αυτή βρίσκεται μια ανάσα μακρυά από τον αρχαιολογικό θησαυρό που λέγεται “Αρχαία Μεσσήνη”, ο οποίος χάρη στο τεράστιο έργο του αείμνηστου αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, ο οποίος δυστυχώς δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας, είναι όμως “υπαίτιος” που η Αρχαία Μεσσήνη ήρθε στο φως και βίωσε την αίγλη που της αντιστοιχούσε. Εκτός όμως, από την “Αρχαία Μεσσήνη”, στον νόμο Μεσσηνίας που ανήκει η Καλαμάτα, βρίσκεται και η αρχαία Θουρία, ένα ακόμη πολύ σπουδαίο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως επίσης και το περίφημο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος που μας ταξιδεύει στα περίτεχνα ομηρικά έπη.


Η Καλαμάτα εκτός από σπουδαία μια ιστορία και το πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων, επιπλέον, φημίζεται και για την παρουσία της στον αγώνα της απελευθέρωσης, στον Επαναστατικό Αγώνα εναντίον του Τούρκικου ζυγού το 1821. Όταν λοιπόν, βρισκόμουν στο πρώτο έτος, λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη του Αγώνα της Απελευθέρωσης, την ημέρα της Εθνικής μας Επετείου, η πόλη της Καλαμάτας γιορτάζει την επίσημη δίκη της απελευθέρωση από τους Τούρκους, στις 23 Μαρτίου του 1821, πραγματοποιώντας μια αναπαράσταση του γεγονότος. Σήμερα λοιπόν, είναι αυτή η ημέρα, σήμερα στην πόλη της καρδιάς μου θα πραγματοποιείται όπως και κάθε χρόνο η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της πόλης, μια από τις ωραιότερες εμπειρίες που έχω ζήσει, μια εμπειρία που έχει χαραχτεί ανεξίτηλα μέσα μου και την οποία σήμερα αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας,ως τον ελάχιστο φόρο τιμής προς την πόλη που με φιλοξένησε στα φοιτητικά μου χρόνια και φυσικά ως μια πολύ καλή αφορμή για να μπούμε στο κλίμα της επερχόμενης Επετείου της 25ης Μαρτίου για την οποία σας είχα μιλήσει εκτενώς πέρυσι. 

Πρώτου ξεκινήσω την αναλυτική περιγραφή της αναπαράστασης της απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους, στην οποία αξίζει να σημειωθεί πως πρωταγωνίστησαν μερικοί εκ των σπουδαιότερων οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης, θα ήθελα να σας παραθέσω μια σύντομη ιστορική ανάδρομη για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πόλη στις 23 Μαρτίου του 1821.  


Το πρωί της 23ης Μαρτίου οι επαναστάτες εισήλθαν στην Καλαμάτα, με τον αρχηγό τον Ελλήνων Ηλία Μαυρομιχάλη να ζητά από τον Τούρκο, τότε διοικητής της Καλαμάτας Σουλεϊμάν Αγά Αρναούτογλου να παραδώσει την πόλη. Ο Αγάς παρέδωσε την πόλη χωρίς να πολεμήσει, ενώ λίγες ώρες αργότερα,κατά το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων, κατά την οποία οι ιερείς αρχικά ευλόγησαν τις σημαίες τις επανάστασης και μετά όρκισαν τους οπλαρχηγούς του Αγώνα. Στην συνέχεια, οι οπλαρχηγοί συσκέφθηκαν μεταξύ τους και αποφάσισαν την ίδρυση μιας επαναστατικής επιτροπής, την οποία ονόμασαν Μεσσηνιακή Γερουσία ή Σύγκλητος, με στόχο την οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα. Ως ηγέτης επιλέχθηκε τιμητικά ο Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ο οποίος είχε και τον τίτλο «αρχιστράτηγος των σπαρτιατικών δυνάμεων». Τέλος την ίδια ημέρα, η Μεσσηνιακή Γερουσία εξέδωσε την περίφημη Προκήρυξη «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», μέσα από την οποία ενημέρωνε τους χριστιανικούς λαούς, ότι το έθνος είχε αποφασίσει να απαλλαγεί από τον τουρκικό ζυγό και ζητήσουμε την στήριξη και την βοήθεια τους.


Αυτά ήταν τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στις 23 του Μάρτη στην Καλαμάτα και αποτέλεσαν ένα από τα πρώτα γεγονότα του αγώνα της απελευθέρωσης του λαού μας. Το παραπάνω “επεισόδιο”, είχα την τιμή και την χαρά να το απολαύσω να αναβιώνει μπροστά στα μάτια μου, κατά την διάρκεια του πρώτου έτους των σπουδών στην πόλη της καρδιάς μου. 

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα συναισθήματα που με πλημμύρισαν εκείνη την στιγμή, ένιωθα δέος και υπερηφάνεια για τους αγώνες των “προγόνων” του λαού μας. Από την πρώτη εκείνη χρονιά που έζησα την αναπαράσταση της απελευθέρωσης, προσπαθούσα κάθε χρόνο εκείνη την ημέρα να βρίσκομαι στην πανέμορφη αυτή πόλη της Μεσσηνίας. 

Η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας, με βοήθησε να έρθω ακόμη πιο κοντά και να αγαπήσω ακόμη περισσότερο την ιστορία του έθνους μας. Για μια ακόμη φορά η πόλη της καρδιάς μου, με γέμισε νέες εμπειρίες και μαθήματα τα οποία θα κρατήσω μέσα στην καρδιά μου φυλαγμένα για πάντα!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts