Home DIGITAL WORLD TikTok | Προσφέρει βοηθήματα ψυχικής υγείας

TikTok | Προσφέρει βοηθήματα ψυχικής υγείας

by Businessmum.gr

Το TikTok, η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης και κοινής χρήσης βίντεο που χρησιμοποιείται κυρίως από εφήβους και νέους ενήλικες, διαθέτει πόρους για την ευημερία των χρηστών.

Οι πόροι περιλαμβάνουν οδηγούς εντός εφαρμογής που αντιμετωπίζουν θέματα όπως “σημάδια πάλης”, “βήματα για τη δημιουργία ανθρώπινης σύνδεσης” και συμβουλές σχετικά με το φαγητό και τις ανησυχίες του σώματος, με στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Είμαστε περήφανοι που η πλατφόρμα μας έχει γίνει ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες με την ψυχική ευεξία, να βρουν κοινότητα και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ευθύνη μας να διατηρήσουμε το TikTok έναν ασφαλή χώρο για αυτές τις σημαντικές αλληλεπιδράσεις”, δήλωσε η Tara Wadhwa, διευθύντρια πολιτικής του TikTok στις ΗΠΑ, στην ανακοίνωση της 14ης Σεπτεμβρίου.

Το TikTok έχει αναπτύξει περαιτέρω τις παρεμβάσεις της μηχανής αναζήτησης. Αναζητήστε λέξεις ή φράσεις όπως “αυτοκτονία” και θα σας εμφανιστούν πληροφορίες για τοπικούς φορείς υποστήριξης που προσφέρουν καθοδήγηση σχετικά με τις επιλογές θεραπείας. Αν επιλέξετε να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης, θα δείτε γενικά υποστηρικτικό ή εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με την αυτοκτονία και όχι δυνητικά επικίνδυνο περιεχόμενο.

«Αυτή είναι μια εξαιρετική ιδέα και πραγματικά σχεδόν όλα όσα μπορεί να κάνει μια πλατφόρμα, επειδή εκτός από αυτό, κινούμαστε σε πιο ακραία λογοκρισία περιεχομένου και ίσως ακόμη και  δημιουργία εσόδων από πράγματα που προορίζονται να είναι χρήσιμοι πόροι», δήλωσε ο Mike C. Parent, ψυχολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα εκπαιδευτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

Είναι σημαντικό να μιλάμε για αυτοκτονίες και διατροφικές διαταραχές και να μην αφαιρούμε αυτό το περιεχόμενο”, πρόσθεσε. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να σκεφτούν ότι μιλώντας για αυτοκτονία θα κάνουν τους εφήβους πιο πρόθυμους να το δοκιμάσουν, είπε ο Parent, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Η ανακοίνωση του TikTok έρχεται στον απόηχο μιας δημοσίευσης της Wall Street Journal που ισχυρίστηκε ότι το Facebook δημόσια υποβάθμισε τις επιπτώσεις του Instagram στην ψυχική υγεία των εφήβων, αν και η ίδια η έρευνα του Facebook φέρεται να αποκάλυψε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις.

“Ενώ η δημοσίευση επικεντρώνεται σε ένα περιορισμένο σύνολο ευρημάτων και τα ρίχνει σε αρνητικό φως, εμμένουμε σε αυτή την έρευνα”, δήλωσε η Karina Newton, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής του Instagram, σε δήλωσή της. “Καταδεικνύει τη δέσμευσή μας για κατανόηση σύνθετων και δύσκολων ζητημάτων με τα οποία μπορεί να έρχονται αντιμέτωποι οι νέοι και ενημερώνει για όλη τη δουλειά που κάνουμε για να βοηθήσουμε όσους αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα. Το ερώτημα στο μυαλό πολλών ανθρώπων είναι αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι καλά ή κακά για τους ανθρώπους. Η έρευνα για το θέμα αυτό είναι ανάμεικτη· μπορεί να είναι και τα δύο.”

Το Instagram είχε εργαλεία – όπως μια προτροπή “Λήψη υποστήριξης” που κατευθύνει τους χρήστες σε γραμμές βοήθειας και άλλες συμβουλές – με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους που παλεύουν με προβλήματα ψυχικής υγείας για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των αλλαγών

Ο ψυχολόγος John Duffy με έδρα το Σικάγο δήλωσε – μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – ότι πολλοί από τους νέους πελάτες του λένε ότι αρχικά μαθαίνουν για την κατάθλιψη, το άγχος, τα προβλήματα προσοχής και τις διατροφικές διαταραχές στο TikTok.

«Έχω δει μερικά από αυτά τα βίντεο, μερικά από άλλα παιδιά και άλλα που δημοσιεύονται από επαγγελματίες, και πολλά από αυτά είναι ακριβή, ενημερωτικά και αρκετά χρήσιμα”, δήλωσε ο Duffy, ο οποίος συνεργάζεται με εφήβους, γονείς, ζευγάρια και οικογένειες.» «Χαίρομαι που υπάρχουν κάποιες καλές πληροφορίες που σχετίζονται με την ψυχική υγεία διαθέσιμες στους νέους μας σε μια πλατφόρμα που τους προσελκύει.».

“Τούτου λεχθέντος, αυτές οι αλλαγές δεν είναι αρκετές“, πρόσθεσε ο Ντάφι. Τα παιδιά συχνά βασίζονται στο περιεχόμενο του TikTok για να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν τον εαυτό τους, το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο χωρίς την επίβλεψη ενηλίκων. “Είναι ζωτικής σημασίας το TikTok να καταστήσει σαφές ότι η πλατφόρμα τους δεν αποτελεί υποκατάστατο της άμεσης φροντίδας ψυχικής υγείας”. Στο κάτω μέρος του «Οδηγού Ευημερίας», το TikTok δηλώνει ότι οι οδηγοί είναι μόνο για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και «δεν προορίζονται για την παροχή ψυχικής υγείας ή ιατρικών υπηρεσιών».

Επιπλέον, οι οδηγοί – οι οποίοι δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια ειδικών οργανώσεων -υπάρχουν στο Κέντρο Ασφαλείας του TikTok. Για να έχουν πρόσβαση σε αυτούς, οι χρήστες πρέπει να πηγαίνουν στο προφίλ τους, να κάνουν κλικ στο εικονίδιο μενού στην επάνω δεξιά γωνία και, στη συνέχεια, να μετακινούνται προς τα κάτω στην ενότητα “Υποστήριξη”, όπου μπορούν να κάνουν κλικ στο “Κέντρο ασφαλείας”.

“Το γενικό ζήτημα με την εμπειρία του χρήστη είναι ότι όλα τα σημαντικά πρέπει να είναι ένα κλικ ή λιγότερο μακριά από το χρήστη”, δήλωσε ο Parent. “Βάζοντας το πολλαπλά κλικ μακριά, δημιουργείται ένα εμπόδιο.”

Το TikTok είχε ήδη προειδοποιητικές ετικέτες και οθόνες συμμετοχής σε βίντεο με ευαίσθητο ή ενοχλητικό περιεχόμενο. Η εταιρεία επεκτείνεται σε αυτό εφαρμόζοντας τις προειδοποιήσεις και στα αποτελέσματα αναζήτησης, για φράσεις όπως «τρομακτικό μακιγιάζ».

Η προσφορά προειδοποιήσεων ευαίσθητου περιεχομένου είναι ευγενική σε ορισμένες ρυθμίσεις, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι οι προειδοποιήσεις ευαίσθητου περιεχομένου μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι – καθώς οι άνθρωποι μερικές φορές ενδέχεται να ενσωματώνουν όλο και περισσότερο τραύμα στην ταυτότητά τους αντί να βλέπουν το περιεχόμενο ενεργοποίησης ως κάτι που πρέπει να επεξεργαστούν για να γίνουν πιο υγιείς, δήλωσε ο Parent.

Προσομοιάζει με αυτό που στην ψυχολογία θα αποκαλούσαμε συμπεριφορά ασφαλείας, η οποία ακούγεται ωραία, αλλά στην πραγματικότητα είναι ανθυγιεινή”, δήλωσε ο Parent. “Είναι σαν ένα άτομο που φοβάται τις αράχνες και ποτέ δεν του δείχνεις μια φωτογραφία αραχνών – ποτέ δεν πρόκειται να πάψει να φοβάται τις αράχνες.”

Συμβουλές για γονείς και εφήβους

«Η ανοιχτή επικοινωνία με τους εφήβους πριν προκύψουν προβλήματα είναι σημαντική, δήλωσε ο Parent. Εάν οι γονείς υποπτεύονται ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους εφήβους τους βλάπτει την ψυχική τους υγεία, μην τους τιμωρήσετε», πρόσθεσε – «αντι αυτού, επιστρατεύστε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ο οποίος μπορεί να μεσολαβήσει σε αυτές τις συζητήσεις με τρόπους που θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη απήχηση στα παιδιά».

Επίσης, να θυμάστε ότι η προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζεται με ζητήματα όπως η εικόνα του σώματος μπορεί να είναι περισσότερο σύμπτωμα παρά η αιτία του προβλήματος του εφήβου, σύμφωνα με τον Parent.

“Οι ανησυχίες για την εικόνα του σώματος υπήρχαν πολύ πριν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και τώρα ζούμε σε μια εποχή όπου μπορείτε να πάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να βρείτε εικόνες ανθρώπων που παρουσιάζονται ως μοντέλα, αλλά δεν θα είχατε δει ποτέ πριν”, δήλωσε ο Parent.

Οι γονείς θα πρέπει να εξοικειωθούν με τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά τα στοιχεία που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, και να μιλούν τακτικά ανοιχτά με τους εφήβους τους για το τι βλέπουν, δήλωσε ο Duffy.

Για τους εφήβους, η επίγνωση της εξαπάτησης που είναι κοινή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – όπως τα καλλυντικά φίλτρα και οι επεξεργασίες – και η αλλαγή της κατανάλωσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βοηθήσει.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts