Home EDITORIAL ΑΦΙΕΡΩΜΑ “BUSINESSMUMS’ EASTER STORIES” | Κατερίνα Δανδουλάκη-Χιόνη

ΑΦΙΕΡΩΜΑ “BUSINESSMUMS’ EASTER STORIES” | Κατερίνα Δανδουλάκη-Χιόνη

by Businessmum.gr

Τι περιμένουμε από το φετινό Πάσχα και πόσο διαφορετικό ευελπιστούμε να είναι; Ποιες παιδικές αναμνήσεις μάς έχουν καθορίσει και ποιες θέλουμε να δημιουργήσουμε στα δικά μας παιδιά; Πώς νιώθει μια businessmum αυτές τις ημέρες, και τι εύχεται μέσα από την ψυχή της; Με όλες αυτές τις σκέψεις στο μυαλό μας, δημιουργήσαμε ένα πασχαλινό editorial και ζητήσαμε την προσωπική οπτική από δυναμικές και αεικίνητες εργαζόμενες μαμάδες που “ακολουθούμε” και θαυμάζουμε καθεμιά ξεχωριστά!

ΑΦΙΕΡΩΜΑ “BUSINESSMUMS’ EASTER STORIES” | Κατερίνα Δανδουλάκη-Χιόνη

Μαμά 3 παιδιών, πρεσβυτέρα, συγγραφέας, δικηγόρος, η Κατερίνα Δανδουλάκη-Χιόνη το τελευταίο διάστημα εργάζεται στον εκδοτικό χώρο. Έχει δημιουργήσει από το 2013 το ιστολόγιο “Μαμά για σπίτι“, στο οποίο μοιράζεται σκέψεις, ιδέες, συνταγές, κατασκευές, ebooks με πνευματικό περιεχόμενο αλλά και τους προβληματισμούς της μέσα από τα podcasts του “Μαμά για σπίτι”. Γέννημα του ιστολογίου, το βιβλίο της «Μαμά για σπίτι, κομμάτια καθημερινότητας πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη»τα βιβλία της Κατερίνας Δανδουλάκη-Χιόνη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άθως και Θύρα

1. Κλείνεις τα μάτια, παίρνεις βαθιά ανάσα και συναντάς την Κατερίνα, μικρή. Πάσχα… Τι εικόνα βλέπεις;

Μεγάλη Εβδομάδα, κλειστά σχολεία, μικροδουλίτσες, διαβάσματα και ψώνια το πρωί, ακολουθίες στην εκκλησία το απόγευμα. Μεγάλη Δευτέρα ετοιμάζαμε τα τσουρέκια, Μεγάλη Τρίτη τα κουλουράκια. Πόσα χρόνια, πόσες διαφορετικές συνθήκες, πόσες διαφορετικές αναμνήσεις. Θυμάμαι Μεγάλη Εβδομάδα στην Αίγινα, στο μοναστήρι της Ελευθερώτριας, όπου είχε πάει να εξυπηρετήσει ο πατέρας μου, ως ιερέας. Ειδικά η Μεγάλη Παρασκευή, πόσο ξεχωριστή μέρα. Οι μοναχές άφαντες εκείνη τη μέρα, γιατί έκαναν πλήρη νηστεία. Εγώ κι ο αδερφός μου χτυπούσαμε την καμπάνα πένθιμα για κάμποση ώρα και μετά τρέχαμε στα χωράφια γύρω, να κάνουμε ανακαλύψεις: πέτρες, κάτι σπασμένα κεραμικά, που τα λέγαμε για αρχαία, λουλούδια και ζουζούνια. Και πάνω στο ψυγείο στην κουζίνα, τα τεράστια αυγά μάς έκλειναν το μάτι και ανυπομονούσαμε για την Ανάσταση, μόνο και μόνο γι΄ αυτά!
Θυμάμαι Μεγαλοβδομάδα και Πάσχα στο Λονδίνο, όπου ζήσαμε αρκετά χρόνια όταν ήμουν έφηβη. Εκεί συνήθως το δικό μας Πάσχα δεν ήταν κοινό με των αγγλικανών και ήταν εργάσιμες ημέρες. Η ζεστασιά όμως ήταν πάντα και παντού η ίδια. Και οι πασχαλινές λιχουδιές που ετοίμαζαν οι Κύπριες ενορίτισσες, αξέχαστες!
Πάσχα στο πατρικό μου σπίτι. Αρνάκι στη σούβλα, ο παππούς και η γιαγιά μαζί, οι αδερφές μου μωρά κι εγώ μικρή, στην αγκαλιά της μαμάς μου, να γυρίζω τη σούβλα και να τραγουδώ. Χρόνια όμορφα, ξέγνοιαστα, γεμάτα μοσχοβολιές από λιβάνι, μαχλέπι και βανίλια.

2. Τι περιμένεις από το φετινό Πάσχα; Πόσο διαφορετικό ευελπιστείς να είναι από τα προηγούμενα, και τι θα κουβαλάει μέσα του από τις δύο τελευταίες χρονιές;

Αυτό το Πάσχα καταρχήν είμαι ευγνώμων. Ευγνώμων που μας αξιώνει ο Θεός να είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε ξανά την Ανάσταση. Ευγνώμων για όλα τα μικρά και μεγάλα που τα τελευταία δυο χρόνια ήρθαν και κάποια έφυγαν. Ευγνώμων που την Κυριακή των Βαϊων ήταν τόσο γεμάτη η εκκλησία. Ευγνώμων για τα παιδάκια στο γυναικωνίτη. Ευγνώμων για πολλά. Από το φετινό Πάσχα να πω την αλήθεια δεν «περιμένω» κάτι. Ελπίζω μόνο ότι τα δυο τελευταία χρόνια έγιναν αφορμή να δούμε πιο καθαρά όσα έχουν αληθινή αξία στη ζωή μας. Πιστεύω ότι η μεγάλη αυτή δοκιμασία που περάσαμε και περνάμε ακόμα, μας έδειξε πόσο αδύναμοι είμαστε τελικά, πόσο πολύ δεν έχουμε τον έλεγχο και πόση ανάγκη έχουμε από σταθερά θεμέλια για να αντέχουμε στις θύελλες της ζωής, που συνήθως είναι απρόβλεπτες και ξαφνικές και συνταράσσουν συθέμελα τα πάντα. Κι εύχομαι να βρήκαν κι άλλοι πολλοί άνθρωποι με αφορμή τη δοκιμασία αυτή τον δρόμο για τον Θεό. Γιατί πραγματικά χωρίς την στέρεη βάση της πίστης και την ελπίδα και την χαρά της Ανάστασης, η ζωή είναι πολύ δύσκολη.

3. Ανάσταση για σένα σημαίνει…

«ἐγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή. ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ, κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται· καὶ πᾶς ὁ ζῶν καὶ πιστεύων εἰς ἐμὲ οὐ μὴ ἀποθάνῃ εἰς τὸν αἰῶνα.» (Ιωάννη ια, 25-26)

Αυτό είναι η Ανάσταση. Εκείνος που αναστήθηκε.

4. Η καλύτερη στιγμή σου από τις διακοπές του Πάσχα είναι όταν…

… Η γαλήνη της Μεγάλης Παρασκευής.
… Τα κορίτσια μου μυροφόρες στον Επιτάφιο.
… Η πρώτη Ανάσταση.
… Να ανάβω τη λαμπάδα μου από τη λαμπάδα του ιερέα συζύγου μου, να χαμογελάμε λέγοντας Χριστός Ανέστη και να μας κοινωνά όλους στη Λειτουργία της Ανάστασης.
… Τα πολλά, πολλά σερβίτσια και οι πολλές, πολλές καρέκλες του πασχαλινού τραπεζιού. Τα πολλά, πολλά γέλια από τα αγαπημένα πρόσωπα.
… Τα πρώτα παγωτά και τα μυρωδάτα απογεύματα των ανοιξιάτικων διακοπών με τα παιδιά μου.

5. Το ωραιότερο Πάσχα που έχεις περάσει μέχρι σήμερα ήταν…

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Από μικρή, πολλές χρονιές μου έχουν μείνει αξέχαστες. Από τα τελευταία χρόνια, πολύ συγκινητική ήταν η πρώτη Μεγάλη Εβδομάδα που ο άντρας μου είχε γίνει ιερέας. Όλα μου φαίνονταν πιο σπουδαία, τα έζησα «στα γεμάτα». Βέβαια ακολούθησαν εξίσου όμορφα χρόνια. Δόξα τω Θεώ.

6. Τα βιβλία που θα διαβάσω στις διακοπές του Πάσχα…

Ξαναδιαβάζω τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, σιγά σιγά. Το βιβλίο αυτό είναι απίστευτα βαθύ, γεμάτο νοήματα και εικόνες, που σε κάνουν να σκέφτεσαι και να κάνεις προεκτάσεις και παραλληλισμούς. Ταυτόχρονα, αφού το διάβασα μια φορά απνευστί, ξαναδιαβάζω λίγο κάθε μέρα το βιβλίο «Το πασχαλινό δώρο του Κωνσταντίνου Γανωτή» (εκδόσεις Άθως). Επίσης διαβάζω και το ιστορικό μυθιστόρημα «Η Καρδιά και τα Όπλα» που μιλά για μικρασιατική καταστροφή (εκδόσεις Σταμούλη). Κι εδώ ταιριάζει το ρητό «Τόσα πολλά βιβλία, τόσος λίγος χρόνος!»

7. Αν αντί για «Καλό Πάσχα», ήθελες να ευχηθείς για κάτι που καίει την ψυχή σου αυτή τη στιγμή, ποια ευχή θα έδινες;

Χρειαζόμαστε επειγόντως φως. Αληθινό Φως είναι μόνο ένα. Η απάντηση σε όλα τα «γιατί» μας για όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι γιατί απομακρυνθήκαμε από την πηγή του Φωτός και της Αλήθειας. Μακριά από εκεί ακόμα και οι ευγενέστεροι σκοποί και τα πιο αγνά ιδανικά γίνονται απλώς επιφανειακές κουβέντες και άκαρπες αναζητήσεις. Εύχομαι, λοιπόν, να βρούμε όλοι τον δρόμο για το Φως, για Εκείνον που είναι η Ανάσταση και η Ζωή. Και τότε όμορφα πράγματα θα γίνουν και ίσως η χαρά και η ελπίδα που βιώνουμε την ημέρα της Αναστάσεως, να γίνουν τρόπος ζωής και όχι απλά μια στιγμή εορτασμού μέσα στον χρόνο. Καλή Ανάσταση!

*Δείτε ΕΔΩ το 1ο μέρος του Αφιερώματος Businessmum’s Easter Stories με την Ευσταθία Τζόβα!

*Δείτε ΕΔΩ το 2ο μέρος του Αφιερώματος Businessmum’s Easter Stories με την Καλομοίρα Θεοχάρη!

*Δείτε ΕΔΩ το 3ο μέρος του Αφιερώματος Businessmum’s Easter Stories με την Μαρία Γεωργάκαινα!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts