Home WONDERLANDCULTURE Αφιέρωμα σε 6 σπουδαίες γυναικείες μορφές της Αρχαίας Ελληνικής Μυθoλογίας

Αφιέρωμα σε 6 σπουδαίες γυναικείες μορφές της Αρχαίας Ελληνικής Μυθoλογίας

Χτες ήταν μια ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες και συγκεκριμένα στους αγώνες που έδωσε το γυναικείο φύλο για να μπορέσει να κατοχυρώσει την ισότητα και τα δικαιώματα μέσα στο κοινωνικό σύνολο.  Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν την βαθύτερη και ουσιαστική σημασία της χτεσινής ημέρας και απλώς θεωρούν ότι είναι μια ακόμη “αφορμή” που “βρίσκουμε” οι γυναίκες για να τραβήξουμε την προσοχή. Δεν θα σταθώ όμως σε αυτό, ούτε θα αναλύσω την εξέλιξη των γυναικών και των δικαιωμάτων τους μέσα στην ιστορία. Πρώτου περάσω στο θέμα του σημερινού μου άρθρου, θα ήθελα να σας αναφέρω πως δύο ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, ήταν η Ημέρα Μνήμης μιας σπουδαίας προσωπικότητας, μιας γυναίκας που ξεχώρισε στα πολιτικά δρώμενα του πολιτισμού της χώρας μας και πάλεψε για την επιστροφή του γλυπτού  διακόσμου του Παρθενώνα, η γυναίκα αυτή δεν ήταν άλλη από την πρώην Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Είμαι βέβαιη πως όλοι γνωρίζεται την Μελίνα Μερκούρη και τους αγώνες που έκανε για τον επαναπατρισμό του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα. Προσωπικά, δεν γινόταν να μην κάνω έστω και μια μικρή αναφορά στην σπουδαία αυτή πρώην Υπουργό Πολιτισμού και στον αγώνα της, ως  ελάχιστο φόρο τιμής προς το έργο της.

Πέρσι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών σας είχα μιλήσει, για την απεικόνιση της γυναίκας μέσα στην αρχαία ελληνική τέχνη, όπως επίσης και για την λατρεία των γυναικείων μορφών κατά την αρχαιότητα. Φέτος αποφάσισα να σας μιλήσω για 6 γυναικείες μορφές, που προσωπικά θεωρώ πως ξεχώρισαν και σημάδεψαν την αρχαία ελληνική μυθολογία, που τόσο πολύ όλα μας αγαπάμε.

Ήρα | Η βασίλισσα των θεών του Ολύμπου & η προστάτιδα του θεσμού της οικογένειας 


Φυσικά και δεν γινόταν να μην ξεκινήσω από την βασίλισσα των θεών την Ήρα. Την Ήρα δυστυχώς οι περισσότεροι την συνδέουμε με τις εξωσυζυγικές ατασθαλίες του βασιλιά των θεών Δία, όμως η Ήρα ήταν πολλά παραπάνω από μια απατημένη, εκδικητική, ζηλόφθων σύζυγος. Η βασίλισσα των θεών εκτός ότι ήταν πανίσχυρη, ήταν και προστάτιδα του θεσμού του γάμου, όσο ειρωνικό και αν ακούγεται. Δυστυχώς οι περισσότεροι πιστεύουν πως ήταν απλώς μια υστερική ζηλιάρα σύζυγος και το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να εκδιδθεί της ερωμένες του Διά και τα παιδιά τους. Προσωπικά, θεωρώ πως η Ήρα δεν γνώρισε αίγλη που της άρμοζε ως βασίλισσα των θεών και προστάτιδα της οικογένειας και παρουσιαζόταν πάντοτε με αρνητικό και υποτιμητικό τρόπο μέσα από την αρχαία ελληνική μυθολογία 

Αθηνά | Η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου 


Άλλη μια θέα που ξεχώρισε στην μυθολογία και στην αρχαία ελληνική λατρεία είναι η θεά Αθηνά. Αν αναλογιστούμε  τον τρόπο με τον οποίο γεννήθηκε η θεά Αθηνά, βγαίνοντας πάνοπλη μέσα από κεφάλι του πατέρας της Δία, νομίζω πως ήταν αναμενόμενη η εξέλιξη της μέσα στην “ιστορία”. Η Αθηνά πρωταγωνίστησε σε αναρίθμητους μύθους και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη τους, ενώ πάντοτε υπήρξε δίκαιη και καθοδηγούμενη από την λογική και όχι από το συναίσθημα. Συνεπώς αν υπήρχε μια λέξη εκτός από την σοφία, για να χαρακτήριζε την θεά Αθηνά, προσωπικά θεωρώ πως θα ήταν η αντικειμενικότητα.

Αντιγόνη | Η πρωταγωνίστρια του Σοφοκλή & Καλλιπάτειρα | Η γυναίκα που κατάφερε να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 

Είμαι σίγουρη πως όλοι σας γνωρίζεται την Αντιγόνη, την πρωταγωνίστρια της τραγωδίας του Σοφοκλή. Προσωπικά θαυμάζω την Αντιγόνη και την θεωρώ μια από της σημαντικότερες γυναίκες της μυθολογίας που εναντιώθηκαν στα πατριαρχικά πρότυπα του τότε αρχαίου κόσμου μαζί με την Καλλιπατείρα, την ιστορία της οποίας σας έχω αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μου. Οι δύο αυτές γυναίκες εναντιώθηκαν στους νόμους της τότε εποχής και πάλεψαν μέχρι το τέλος για τα πιστεύω τους δίνοντας ακόμη και την ζωή τους, όπως συνέβη στην περίπτωση της Αντιγόνης. Και οι δύο τους αποτελούν πρότυπο γυναικών και ξεχωρίζουν μέσα στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Πηνελόπη | Η πιο πιστή γυναίκα στην ιστορία της μυθολογίας.

Όλοι μας ξέρουμε την πιστή Πηνελόπη, βασίλισσα της Ιθάκης και γυναίκα του πολυμήχανου Οδυσσέα, τον οποίο περίμενε 20 χρόνια καρτερικά να επιστρέψει στην πατρίδα. Η πρωταγωνίστρια του Ομηρικού έπους της Οδύσσειας, έκτος από το απόλυτο σύμβολο της πίστης και της αφοσίωσης στον σύζυγο και αγαπημένο της, είναι και σύμβολο της γυναικείας δύναμης και σταθερότητας. Η Πηνελόπη όσο καιρό έλειπε Οδυσσέας, δεν υπέκυψε ποτέ σε κανένα από τους μνηστήρες που την περιτριγύριζαν καθημερινά και περίμενε καρτερικά κάθε ημέρα να γυρίσει ο σύζυγος της.

Κλυταιμνήστρα | Το απόλυτο σύμβολο της μάνας που εκδικήθηκε για το παιδί της.

Μια ακόμη πρωταγωνίστρια από τα Έπη του Ομήρου, που ξεχώρισε για την εκδίκηση που πήρε για τον χαμό της κόρης της. Η Κλυταιμνήστρα, έγινε γνωστή για την εκδίκηση που πήρε από τον σύζυγο της, των βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνωνα, επειδή θυσίασε την μονάκριβη κόρη τους Ιφιγένεια, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα καράβια των Αχαιών για την Τροία. Η Κλυταιμνήστρα ως γνήσια “ελληνίδα μάνα”, εκδικήθηκε για τον χαμό της θυγατέρας της δολοφονώντας τον σύζυγο της, με την βοήθεια βέβαια του εραστή της, (κάπου εδώ μας τα χαλάει, αλλά ας σταθούμε στην αγάπη που είχε για την κόρη της).

Όλες όσες σας ανέφερα παραπάνω μαζί με πολλές ακόμη, όχι τόσο γνωστές και σπουδαίες, άφησαν το δικό τους λιθαράκι στην αρχαία ελληνική μυθολογία και ιστορία η κάθε μία με τo τρόπο της. Αν είναι κάτι που θέλω να κρατήσετε από το σημερινό μου άρθρο, είναι, ότι το γυναικείο φύλο από την αρχαιότητα έως και σήμερα προσπαθούσε και συνεχίζει να προσπαθεί να στηρίζει τα πιστεύω του και μια ισότιμη θέση μέσα στην κοινωνία!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts