Home WONDERLANDCULTURE Athens Photo World Teens | Έκθεση Εφήβων Φωτογράφων με θέμα “Ο άνθρωπος και το περιβάλλον”, σε 4 σημεία της πόλης

Athens Photo World Teens | Έκθεση Εφήβων Φωτογράφων με θέμα “Ο άνθρωπος και το περιβάλλον”, σε 4 σημεία της πόλης

by Alexandra Papadaki

Πώς βλέπει ένας έφηβος τη ζωή γύρω του; Πώς μπορεί να εκφραστεί μέσα από τον φωτογραφικό φακό και να αποτυπώσει τη ματιά και την άποψή του; Διαβάζω ένα Δελτίο Τύπου που έφτασε στο μέηλ μου και σκέφτομαι, προβληματίζομαι, και κάπως αναθαρρώ. Σε ένα σήμερα που η εφηβεία έχει αρνητικό πρόσημο (και ναι, είναι πολλά τα περιστατικά βίας που συντελούν ως προς αυτό), ως μαμά μιας έφηβης αναζητώ διακαώς τα θετικά. Θα τα βρω σε μια Έκθεση Εφήβων Φωτογράφων; Πιστεύω ακράδαντα πως Ναι!  

Η Έκθεση Εφήβων Φωτογράφων διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στο πλαίσιο του Athens Photo World, με παρουσία φέτος για πρώτη φορά σε 4 σημεία της πόλης, από 17 Ιουνίου έως και 17 Ιουλίου.

Κεντρική ιδέα και τίτλος της φετινής έκθεσης: «Ο Άνθρωπος και το Περιβάλλον».

Στόχος: Η ενθάρρυνση των εφήβων να βγουν έξω, μετά τον επίμονο και επίπονο εγκλεισμό, να χαρούν την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος γύρω τους, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τη φύση και τις δυνατότητες ψυχαγωγίας που προσφέρονται από αυτήν τόσο σε προσωπικό όσο και ομαδικό επίπεδο.

Μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση και αποτύπωση της φύσης, είτε αυτή είναι το πάρκο της γειτονιάς ή ένα τμήμα δάσους ή η αγαπημένη τους παραλία, οι έφηβοι θα αποκτήσουν στενότερη σχέση με το περιβάλλον γύρω τους τοποθετώντας το στο επίκεντρο μιας προσωπικής έκφρασης και υγειούς εξωτερίκευσης σκέψεων και συναισθημάτων.

Φωτογραφίες με κινητά; Ναι! Ενθαρρύνεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων ώστε η δράση να είναι ακόμη πιο συμβατή με ό,τι έχουν ήδη συνηθίσει να χρησιμοποιούν ως μέσο επικοινωνίας και ψυχαγωγίας.

Για τη δημιουργία της έκθεσης, το Athens Photo World με την υποστήριξη της Samsung στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας οργάνωσε – όπως και το 2019 και το 2021 – ένα εργαστήρι εφήβων με αγάπη για τη φωτογραφία. Η ομάδα των εφήβων (13 – 18 ετών) συμμετεχόντων δημιουργήθηκε από όλα τα σχολεία της Ελλάδας που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής.

Με την καθοδήγηση της επιμελήτριας Δώρας Λαβαζού ο σκοπός της δράσης ήταν αφενός η δημιουργία ενδιαφέροντος στους νέους για τη φωτογραφία ως τέχνη και ως μέσο έκφρασης και αφετέρου η ανάδειξη των προβληματισμών, των ανησυχιών τους και της ομορφιάς όπως αυτή πηγάζει μέσα από το ακατέργαστο νεανικό βλέμμα.

Με την εξοικείωση των εφήβων μέσω των ηλεκτρονικών μέσων αλλά και με τις συνθήκες που ήδη από το 2020 διαμορφώθηκαν, τόσο η επικοινωνία όσο και η πρόοδος της φωτογραφικής τους εργασίας πραγματοποιήθηκε μέσω υπολογιστή και των νέων εργαλείων επικοινωνίας και διδασκαλίας.

Οι 200 καλύτερες συμμετοχές του εργαστηρίου θα επιλεγούν από την επιμελήτρια του εγχειρήματος Δώρα Λαβαζού και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Athens Photo World Θανάση Σταυράκη και θα εκτεθούν.

Φέτος εξελίσσοντας τον θεσμό της έκθεσης των Εφήβων Φωτογράφων που έχει ήδη καθιερωθεί από το 2019, το Athens Photo World προχωράει με την διεύρυνση της έκθεσης και την ταυτόχρονη παρουσία της σε 4 σημεία της πόλης, αντίστοιχα με τα 4 σημεία του ορίζοντα. Σε συνεργασία με τέσσερις διαφορετικούς δήμους (ανατολικά, δυτικά, νότια και βόρεια προάστια), το έργο των εφήβων θα προβληθεί σε υπαίθριους χώρους, προσβάσιμους από το κοινό, σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας.

Τα σημεία των εκθέσεων θα είναι:

*Δήμος Χαλανδρίου
*Δήμος Ελληνικού / Αργυρούπολης
*Δήμος Περιστερίου
*Η περίφραξη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Athens Photo World Teens

17 Ιουνίου έως και 17 Ιουλίου

Επιμελήτρια της ‘Εκθεσης Εφήβων Φωτογράφων: Δώρα Λαβαζού

Η οργανωτική ομάδα του Athens Photo World:
Θανάσης Σταυράκης : AP Chief Photographer Ελλάδα, Κύπρος, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, Καλλιτεχνικός Διευθυντής APW
Λευτέρης Πιταράκης: AP Βιντεοδημοσιογράφος-Φωτογράφος, Επιμελητής
Γιάννης Κολεσίδης: ΑΠΕ/EPA Φωτογράφος – Φωτορεπόρτερ με έδρα την Αθήνα, Επιμελητής
Χριστίνα Καλλιγιάννη: Φωτογράφος, Υποψήφια Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, Γενικός Συντονισμός

www.apw.gr

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts