Home FAMILY & HOMEFOOD #Cooking Class #10_january_20 | Καραμελωμένος σολομός

#Cooking Class #10_january_20 | Καραμελωμένος σολομός

by Business Mum
0 comment

#Cooking Class #10_january_20

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Ο χρόνος όμως περιορισμένος και η πίεση μεγάλη. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. Το cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά και γλυκά,  απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. 

Σήμερα μαγειρεύουμε Καραμελωμένο σολομό.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

Για το κοτόπουλο

  • 800 γρ. φιλέτο σολομού
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 πράσα
  • 3 κρεμμύδια φρέσκα
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 20 γρ. τζίντζερ
  • ξύσμα από 2 λάιμ
  • 2 πιπεριές τσίλι
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. νερό
  • 40 γρ. σάλτσα σόγιας
  • χυμό από 2 λάιμ

Για το σερβίρισμα

  • φρέσκο κόλιανδρο
  • μαύρο σουσάμι
  • 1 κ.γ. σησαμέλαιο
  • φέτες λάιμ

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε τον σολομό σε 8 κομμάτια και αλείφουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε 5 λεπτά να γίνει το δέρμα τραγανό.
  • Γυρνάμε τον σολομό από την άλλη πλευρά και σοτάρουμε 1-2 λεπτά για να πα΄ρει χρώμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σκουπίζουμε το τηγάνι, το τοποθετούμε ξανά στη φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε τα πράσα, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, τα σκόρδα σε φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το τζίντζερ τριμμένο, το ξύσμα από τα λάιμ, τις πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες, το θυμάρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Καθαρίζουμε το τηγάνι και το τοποθετούμε ξανά στη φωτιά.
  • Βάζουμε τη ζάχαρη σε δόσεις και αφήνουμε να λιώσει. Σβήνουμε με το νερό, τη σάλτσα σόγιας, τον χυμό από τα λάιμ και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει η καραμέλα.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά, τον σολομό και σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με τον κόλιανδρο, το μαύρο σουσάμι, το σησαμέλαιο και φέτες από λάιμ.

Πηγή: Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Related Posts

Leave a Comment