Home BEAUTIFUL YOUHEALTH 5  βασικές συνήθειες καθημερινής υγιεινής για παιδιά και γονείς

5  βασικές συνήθειες καθημερινής υγιεινής για παιδιά και γονείς

by Ivi Chrysou Belesi

Κάθε χειμώνα ανησυχούμε για την μετάδοση της γρίπης και άλλων ιώσεων. Το σχολικό περιβάλλον και ειδικά σε τάξεις μικρότερων παιδιών τα μικρόβια κάνουν πάρτι και πολύ εύκολα προσβάλουν τα παιδιά και μεταφέρονται στο σπίτι εκθέτοντας όλα τα μέλη της οικογένειας στον κίνδυνο να κολλήσούν και να βιώσουν την ίωσης. Μήπως λοιπόν να οργανώσουμε και να τηρούμε αυστηρά μια καθημερινή ρουτίνα υγιεινής για όλη την οικογένεια. Δεν πρόκειται για επιστήμη , αλλά για απλές αλλά πολύ ουσιαστικές και αποτελεσματικές συνήθειες. Δεν σας κρύβω πως όσο “ξινούλα” και αν γίνομαι με την αυστηρότητα μου, μας έχει βγει σε καλό οικογενειακώς !

Οι πέντε βασικές συνήθειες καθημερινής υγιεινής είναι απλές αλλά απολύτως σημαντικές. Υιοθετήστε τες και μην τις αμελείτε ούτε μια μέρα. Και  θα με θυμηθείτε !

1. Αερισμός υπνοδωματίων και χώρων του σπιτιού Απίστευτα αποτελεσματικό και εύκολο Πριν φύγετε από το σπίτι για τη δουλειά ή ακόμα και όταν γυρίσετε με κλειστά παντζούρια αφήστε ανοιχτά τα παράθυρα στις κρεβατοκάμαρες για τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν στρώσετε τα κρεβάτια. Με αυτό τον τρόπο καθαρίζει η ατμόσφαιρα του δωματίου μετά από τον ύπνο της προηγούμενης νύχτας  και μπαίνε καθαρός αέρας απομακρύνοντας οτιδήποτε μπορεί να υπάρχει στην ατμόσφαιρα και με τη συσσώρευση του να προκαλέσει ίσως ή να συμβάλει στην εμφάνιση μιας ίωσης.

2.Ηοme Dress. Οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι έχουν δώσει και όνομα σε αυτή τη συνήθεια. Ηοme Dress, στα ελληνικά ρούχα σπιτιού. Έξυπνο και πρακτικό! Ρούχα μόνο για μέσα στο σπίτι και δεν εννοούμε απαραίτητα τις πιτζάμες μας αλλά φόρμες που δεν εκτίθενται στο περιβάλλον εκτός σπιτιού, δηλαδή δεν τα φοράμε στη δουλειά ή το σχολείο. Μόλις επιστρέψετε σπίτι με τα μικρά σας αλλάξτε ρούχα όλοι και αφήστε εκτός σπιτιού τα πολλά μικρόβια. Επίσης μην αμελείτε το συχνό πλύσιμο των ρούχων και ειδικά των παιδιών ακόμα και αν δεν είναι απολύτως βρόμικα με λεκέδες! Αυτή τη συνήθεια πιθανώς να την προτείνει και ο παιδίατρος από την πρώτη μέρα που θα υπάρξει μωρό στο σπίτι !

3.Πλύσιμο χεριών & αντισηπτικό. Η πιο σημαντική συνήθεια. Καλό πλύσιμο χεριών αμέσως μόλις μπούμε σπίτι και χρήση και αντισηπτικού. Το αντισηπτικό γενικά με τον ερχομό των παιδιών το παντρεύεσαι και έχει αποτελεσματική δράση σε συνδυασμό με το σωστό και τακτικό πλύσιμο των χεριών Δώστε τα παιδιά ένα μεγαλύτερο κίνητρο με το δικό τους ξεχωριστό σαπούνι!

4. Πετσετάκια ή χαρτοπετσέτες και όχι πετσέτες. Το θέμα με τις πετσέτες κρύβει πολλές παγίδες. Η πετσέτα είναι από τις πιο επικίνδυνες πηγές μικροβίων και ειδικά οι πετσέτες χεριών. Για αυτό η λύση είναι είτε να χυμοποιούμε τα λεγόμενα “πετσετάκια επισκεπτών” που είναι μικρά και μπορούμε να έχουμε πολλά και να τα αλλάζουμε συχνά αν όχι καθημερινά, είτε να επιλέξουμε την πιο οικονομική λύση με τις χειροπετσέτες που χρησιμοποιείς και αμέσως πετάς! Επίσης μπορείτε να καθιερώστε στα παιδιά δικά τους πετσετάκια. Όπως και να έχει, βρείτε τι σας βολεύει καλύτερα αλλά σίγουρα αποφύγετε μια κοινή πετσέτα χεριών για όλους!

5.Παντοφλάκια και όχι παπούτσια. Μπορεί να μην έχετε απαραίτητα βρεφάκια να μπουσουλάνε αλλά η συνήθεια του να μην φοράμε παπούτσια εντός σπιτιού που έχει εδραιωθεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι πολύ βασική για να διατηρείται η υγιεινή μας. Εκατομμύρια μικρόβια μεταφέρονται με τα παπούτσια και γιατί άλλωστε να φοράμε παπούτσια μέσα στο σπίτι που θέλουμε να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε. Για τη δυσκολία που έχει η διατήρηση αυτής της συνήθειας και με τους επισκέπτες σας θα σας πω πως όλα είναι θέμα συνήθειας και δικαίωμά σας! Επενδύστε σε ένα όμορφο έπιπλο παπουτσοθήκης και ποικιλία σε παντόφλες για όλους!

Είναι τόσο απλά όλα αυτά και όμως πολλές φορές δεν τα εφαρμόζουμε!

Ξεκινήστε και διώξτε μακριά τα πολλά μικρόβια !

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts