Home WONDERLANDCULTURE 10 Ιστορίες Αγάπης που ξεχώρισαν στην αρχαία ελληνική Μυθολογία

10 Ιστορίες Αγάπης που ξεχώρισαν στην αρχαία ελληνική Μυθολογία

Πριν από λίγες ημέρες, ήταν η γιορτή του έρωτα, η περιβόητη Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η αγαπημένη αυτή καθαρά εμπορική γιορτή, αν θέλετε την γνώμη, είναι το κυρίαρχο γεγονός με την έλευση του μήνα Φλεβάρη. Πέρσι με αφορμή την Ημέρα των Ερωτευμένων και την επίσκεψη μου στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, σας μίλησα για τον απόλυτο μύθο αγάπης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον θεό Έρωτα και την νεαρή αγαπημένη του την Ψυχή. Φέτος λοιπόν, σκέφτηκα, να παραμείνουμε στην αρχαία ελληνική μυθολογία, που τόσο πολύ αγαπάμε μικροί και μεγάλοι και να σας παρουσιάσω τις 10 πιο γνωστές ιστορίες αγάπης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.

Δίας & Ήρα | Δίας & Ευρώπη | Δίας & Λητώ | Δίας & Αλκμήνη 

Φυσικά και δεν γινόταν να μην ξεκινήσω από τον βασιλιά των Ολύμπιων θεών, ο οποίος φημιζόταν για το πόσο “εύκολα” και “συχνά”, έπεφτε θύμα του έρωτα. Αναμφίβολα, ο θεός Δίας πρωταγωνιστεί σε αμέτρητους μύθους, στους οποίους κάθε φορά ερωτεύεται και διαφορετική γυναίκα, παρόλο που η νόμιμη σύζυγος του ήταν η θέα Ήρα. Επέλεξα τις 4 πιο φημισμένες μυθικές ιστορίες αγάπης του Διά, οι οποίες ξεχωρίζουν δικαιωματικά από τις υπόλοιπες. Όπως σας ανέφερα και στην αρχή η νόμιμη σύζυγος του Διά, και βασίλισσα τώρα θεών ήταν η Ήρα, παρόλαυτα, ο Δίας δεν ήταν ιδιαίτερα πιστός στην σχέση τους. Η σχέση τους με τον Δία, ήταν ξεχείλιζε από ζήλεια, οργή και εκδίκηση προς τις ερωμένες του, με απλά λόγια ήταν μια γεμάτη προβλήματα δυσλειτουργική σχέση, η οποία όμως παράδοξος δεν διαλύθηκε.

Μια από τις πιο γνωστές ιστορίες αγάπης του Διά είναι αυτή με την Ευρώπη, την νεαρή κοπέλα που ξεγέλασε, μεταμορφωμένος σε έναν λευκό ταύρο και στην πορεία την έκλεψε από την οικογένεια της. Είμαι βέβαιη πως όλα γνωρίζεται το περιεχόμενο της ιστορίας για αυτό και θα περάσω στην επόμενη, που αφορά και την γέννηση των Ολύμπιων θεών Απόλλωνα και Άρτεμη. Η θνητή μητέρα τους Λητώ, έπεσε και αυτή “θύμα” στον έρωτα του Διά. Αφού την άφησε έγκυο, για να γλιτώσει από την οργή της Ήρας κατέφυγε στο ιερό νησί της Δήλου και γέννησε εκεί κρυφά τα θεϊκά παιδιά της. Στην ίδια κατηγόρια με την θνητή Λητώ, ανήκει και η Αλκμήνη, η θνητή μητέρα του ημίθεου πασίγνωστου Ηρακλή. Ο Δίας ερωτεύτηκε την Αλκμήνη και για να μπορέσει να την κάνει δικιά του, όταν ο σύζυγος της απουσίαζε, πήρε την μορφή του και πλάγιασε μαζί της, από την ένωση τους προέκυψε ο περίφημος Ηρακλής.

Πλούτωνας & Περσεφόνη


Ένα ακόμη θεϊκό ζευγάρι για του οποίου την ιστορία, σας είχα ξαναμιλήσει σε προηγούμενο άρθρο με αφορμή επιλογή της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και τα Ελευσίνια Μυστήρια, είναι αυτός, ανάμεσα στην κόρη της θεάς Δήμητρας, την Περσεφόνη και του Άρχοντα του Κάτω Κόσμου, Πλούτωνα.Ο “έρωτας”, της Περσεφόνης με τον Πλούτωνα, αποτελεί μια ακόμη σπουδαία ιστορία αγάπης, με την αρπαγή της Περσεφόνης και τον θρήνο της μητέρας της, να πρωταγωνιστούν στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία “αγάπης” του Πλούτωνα και της Περσεφόνης, θα σας παραπέμψω σε προηγούμενο άρθρο μου.

Πάρης & Ωραία Ελένη


Οι περισσότεροι, όταν σκέφτονται ιστορίες αγάπης στην αρχαία ελληνική μυθολογία, νομίζω ότι η πρώτη που τους έρχεται στο μυαλό είναι αυτή ανάμεσα στον νεαρό πρίγκιπα της Τροίας, Πάρη και την Ωραία Ελένη. Η ιστορία αγάπης του Πάρη και της Ελένης είναι από τις πιο γνωστές της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, καθώς εκτός ότι είναι συνδεδεμένη με το Ομηρικό Έπος της Ιλιάδας, θεωρείται και η αιτία της έναρξης του Τρωικού Πολέμου. Ο έρωτας του Πάρη και της Ελένης, είναι συνδεμένος με πλήθος ακόμη μυθολογικών ιστοριών, εκτός του Τρωικού Πολέμου, όπως το “Μήλο της Έριδος”, την Θυσία της Ιφιγένειας” και πολλών ακόμη. Αν υπάρχει κάτι που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα για την ιστορία αγάπης των δύο αυτών νέων, είναι πως η “αρπαγή” της Ωραίας Ελένης από τον Πάρη δεν ήταν η πραγματική αιτία της έναρξης του Τρωικού Πολέμου, αλλά αυτό είναι κάτι που σκοπεύω να σας το αναλύσω διεξοδικά σε επόμενο άρθρο μου.

Οδυσσέας & Πηνελόπη


Παραμένουμε στα Ομηρικά Έπη και συνεχίζουμε με μια ακόμη πασίγνωστη ιστορία αγάπης, την ιστορία του πολυμήχανου Οδυσσέα και της πιστής Πηνελόπης.
Ο έρωτας του βασιλιά της Ιθάκης και της συζύγου του, πέρασε, κυριολεκτικά από τα 40 κύματα.
Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του, μετά την λήξη του Τρωικού Πολέμου, ήταν δραματική και ατελείωτη, παρόλα αυτά η Πηνελόπη, στάθηκε στο ύψος της, δεν υπέκυψε στους πειρασμούς και στις δυσκολίες και περίμενε υπομονετικά την επιστροφή του συζύγου της. 

Πηλέας & Θέτιδα

Μια ακόμη ιστορία αγάπης η οποία σχετίζεται με τα Ομηρικά Έπη είναι αυτή του Πηλέα και της Θέτιδας, με τον γάμο τους “να μένει στην ιστορία”. Στον γάμο του ζευγαριού, ήταν καλεσμένοι όλοι ο θεοί, εκτός την Έριδα, η οποία για να σπείρει την διχόνοια και να χαλάσει τον γάμο τους,επειδή δεν την είχαν καλέσει, έστειλε το περίφημο χρυσό μήλο της Έριδος, με την συνέχεια να είναι γνωστή σε όλους μας.

Θησέας & Αριάδνη


Ας περάσουμε σε μια ακόμη πασίγνωστη ιστορία αγάπης, αυτή ανάμεσα στον αττικό ήρωα Θησέα και της Αριάδνης, κόρης του βασιλιά Μίνωα. Ο έρωτας που προέκυψε ανάμεσα στο Θησέα και την Αριάδνη, ήταν και η αιτία, που ο νεαρός ήρωας της Αττικής κατάφερε να βγει αισίως, αφού πρώτα σκότωσε των Μινώταυρο, από τον δαιδαλικό λαβύρινθο και αυτό οφειλόταν στον περιβόητο “μίτο της Αριάδνης”.
Βέβαια η παραπάνω ιστορία δεν είχε happy end,αφου σύμφωνα με τον μύθο, όταν το ζευγάρι επέστρεφε από την Κρήτη στην Αττική, ο Θησέας, εγκατέλειψε την Αριάδνη, στο νησί της Νάξου,στο σημερινό αρχαιολογικό χώρο της Πορτάρας, εκεί την βρήκε ο θεός Διόνυσος, την ερωτεύτηκε και την έκανε γυναίκα του. Για την ιστορία,όμως, του μυθικού Θησέα σας έχω μιλήσει σε παλαιότερο άρθρο μου, στο οποίο και θα σας παραπέμψω για περισσότερες πληροφορίες.

Περσέας & Ανδρομέδα 


Άλλη μια πασίγνωστη ιστορία αγάπη είναι αυτή του μυθικού Περσέα και της Αριάδνης.
Ο Περσέας, αφού είχε σκοτώσει την Μέδουσα-Γοργώ,στο δρόμο της επιστροφής, συνάντησε την νεαρή κοπέλα δεμένη πάνω σε ένα βράχο, να την περιτριγυρίζει ένα θαλάσσιο Κήτος, το οποίο, ήταν έτοιμο να την κατασπαράξει. Ο νεαρός ήρωας, σκότωσε το Κήτος και ελευθέρωσε την Ανδρομέδα, την οποία στην συνέχεια έκανε και γυναίκα του.

Οι παραπάνω μυθολογικές ιστορίες αγάπης, τις οποίες είμαι βέβαιη πως όλοι λίγο η πολύ τις γνωρίζατε, είναι η δική μου πρόταση, είτε για να φέρουμε τα παιδιά, σε μια επαφή με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ή για να τους μιλήσουμε για το αίσθημα του έρωτα και της αγάπης! Μην ξεχνάτε ένα από τα καλύτερα μέσα για μιλήσουμε στα παιδιά για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας και να τα κάνουμε να τα αγαπήσουν είναι μέσα από τις ιστορίες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts